„Pro nás, jako pro Karlovarský kraj, je strašně důležité, aby České dráhy i do budoucna zůstaly národním dopravcem,“ řekl Jakub Pánik, 1. náměstek hejtmana Karlovarského kraje (ČSSD), na tiskové konferenci po skončení kontrolního dne Národního dne železnice v Chebu v pátek 24. června 2016. „Veřejná doprava není něco, na čem se dá dlouhodobě vydělávat. Je to služba pro občany, kteří si ji platí z daní. A České dráhy jsou tím dopravcem, který nám i nadále bude vozit lidi a jezdit i do malých obcí, a který bude zajišťovat základní dopravní obslužnost. Cílem společností, které podnikají na dráze, není udržet základní dopravní obslužnost, ale jenom vozit lidi na linkách, které jsou komerčně zajímavé,“ dodal.

Po skončení tiskové konference jsme prvnímu náměstkovi hejtmana Karlovarského kraje položili několik otázek:

Na tiskové konferenci jste zmínil, že České dráhy jsou dopravcem, který i nadále bude v Karlovarském kraji zajišťovat základní dopravní obslužnost a že nebudete riskovat spolupráci s podnikatelem, který přestane vlaky provozovat, když se mu to nebude hodit a který bude jezdit jen tehdy, když se mu zachce. Uvedl jste také, že vnímáte snahy některých lidí na ministerstvu dopravy tříštit do budoucna sílu Českých drah jako národního dopravce ČR. Co říkáte variantě prosazované Ministerstvem dopravy ČR, zřídit jakousi státní „půjčovnu vlaků“?
To je záležitost, kterou jednoznačně nepodporuji, protože si myslím, že stát by tak vstupoval do něčeho, co nemá v tuto chvíli logiku. Vždyť stát ani nemá žádné technické zázemí, protože nemá přímý přístup k místům, kde se provádějí opravy. Nemá prostě takové zázemí, jako jsou depa. Myslím si, že každý dopravce má mít svou techniku, má se o ní starat a má ji používat, protože pak se k ní chová zodpovědně i efektivně. Myšlence, že ministerstvo dopravy si zřídí půjčovnu vlaků a ten podnikatel si ta vozidla půjčí a pak je zase vrátí, když se mu to nebude hodit, nerozumím a nemyslím si, že je to naprosto správné. Na druhou stranu v tom vidím možná trošku i snahu udělat z Českých drah instituci, která nebude mít téměř nic a bude jen jakousi pracovní agenturou. Ale tenhle příběh my přece známe! Známe jej z Velké Británie, kde snaha o komplexní privatizaci železnice dopadla tak katastrofálně, že po spoustě let to ještě teď složitě dávají do pořádku. Prostě veřejná doprava není něco, na čem se dá dlouhodobě vydělávat, je to služba pro občany, kteří si ji platí z daní. Ano, je ale legitimní a správné se bavit o tom, jak ta služba má vypadat. Jinak řečeno: k Českým drahám můžeme mít spoustu výhrad, můžeme diskutovat o tom, jestli se chovaly efektivně, jestli některé věci nešly udělat lépe, ale potřebujeme jednoho silného národního dopravce, který bude fungovat jako služba a který se nám o ty lidi bude starat.

Jenže teď se mluví o tom, že myšlenky pořídit si půjčovnu vlaků se chytily i některé kraje…
Ano, v rámci dopravní komise Asociace krajů jsme se o tom bavili. Musím říct, že na této půdě skutečně zazněly určité myšlenky v této záležitosti, například v souvislosti s Jihomoravským krajem, ale šlo jenom o diskusi, nikoliv o závazné stanovisko nebo snad názor Asociace krajů. Že to pak někdo na ministerstvu dopravy takto uchopí a říká, že ministerstvo dopravy vítá snahu krajů a dodává, že je dobře, že i kraje o to usilují, je zcela mimo realitu. Tak ten příběh prostě není.

Na tiskové konferenci jste rovněž zmínil i možnost zlepšení spojení železnicí z Karlových Varů do Prahy. Co jste tím zlepšením konkrétně myslel? Jakou variantu?
Myšlenka rychlého přímého železničního spojení Karlových Varů s Prahou je v horizontu nejbližších deseti let nereálná. V této chvíli je blud si myslet, že v horizontu deseti let vznikne rychlé přímé železniční spojení Karlovy Vary – Praha, vždycky se bude jezdit přes Ústí nad Labem. Ale určitě existuje zajímavá možnost, že se zásadním způsobem zrekonstruuje dráha, respektive železniční trať mezi Karlovými Vary a Chebem. V tom vidíme pro Karlovy Vary velkou možnost zlepšení železničního spojení z Karlových Varů do hlavního města. Pak by totiž mohlo pendolino přes Cheb zajíždět až do Karlových Varů a tím pádem by se cestující mohli pohodlně dostat z Karlových Varů do centra Prahy vlakem za, dejme tomu, nějaké 2 hodiny 40 minut, a to už je něco, o čem stojí přemýšlet.

Také jste uvedl, že jste jako zástupce hejtmana spokojen s národním dopravcem ČD, který i tady, v Karlovarském kraji, nasadil mnoho moderních vozidel.
Ano, přesně tak! Rádi jsme Českým drahám pomohli čerpat finanční prostředky z ROP Severozápad na nová vozidla. Je to správná cesta, protože i obyvatelé Karlovarského kraje chtějí jezdit v moderních vlacích, protože pak tu službu budou i více využívat. A do budoucna Českým drahám zase rádi pomůžeme.

Jaké máte ohlasy od cestujících na tratích, kde byly nasazeny RegioSharky?
Jednoznačně pozitivní! Lze říct, že byli i trošku zaskočení, protože jsme v Karlovarském kraji nezažili postupnou modernizaci, ale takovou tu skokovou. Cestující pak byli tou změnou, v pozitivním slova smyslu, doslova šokováni a říkali: jak je to hezké a příjemné cestovat vlakem, jak se ta železniční doprava i v Karlovarském kraji v posledních letech hodně zlepšila.

Michael Mareš