Hovoříme s LUBOMÍREM KUČEROU,

výpravčím žst. Třebušice

V minulém čísle Obzoru (12/2016, str. 2), v malém článku „Výpravčí pomůže handicapovaným“, se mohli čtenáři Obzoru poprvé dozvědět o vaší charitativní cyklojízdě, kterou podniknete letos v srpnu, během níž objedete na kole celou republiku. Co je hlavním smyslem této akce a jak jste na nápad pomoci čtyřem handicapovaným Chomutovanům přišel?
Prvotním impulsem byla skutečnost, že jsem letos v březnu oslavil padesátiny. Padesátka, to je takový přelomový věk, tak jsem si říkal, že by to chtělo udělat nějakou pěknou zajímavou věc, na kterou by se vzpomínalo. Tak nějak se zrodil nápad pomoci handicapovaným, protože pomáhat druhým je pro mě osobně srdeční záležitost. Moje maminka, když mi bylo sedm let, přišla vinou pracovního úrazu o pravou ruku. Dobře vím, jaké to je být postižený. Ale mamince pomáhám jinak, navíc ona se s tím handicapem už naučila žít, je soběstačná, a dokonce si dokáže jednou rukou i oloupat brambory. Chtěl jsem ale pomoci i jiným a tak se zrodil nápad spojit cyklojízdu se sbírkou na tři zdravotně handicapované děti a jednoho dospělého nevidomého člověka. Inspiroval jsem se Milanem Dzuriakem, který ze zdravotních důvodů musel skončit s vrcholovým sportováním. Vloni na kole absolvoval 2000 km, aby podpořil dva handicapované obyvatele Jirkova.  

Vaši cyklojízdu na pomoc handicapovaným nakonec zaštítilo i město Chomutov.
Na Městském úřadu v Chomutově jsem pro svůj nápad nalezl pochopení a dnes už je zřízen transparentní účet (9090217/0100), na který je možné posílat finanční dary. Kromě toho jsou ve všech budovách městského úřadu rozmístěny „kasičky“ s nápisem Chomutov pomáhá, sbírka je propagována jak na webových stránkách města (www.chomutov–mesto.cz), tak i na všech akcích pořádaných Městským úřadem v Chomutově. Do sbírky nakonec formou placené reklamy, kterou budu vozit po celou dobu jízdy na tričku, přispěje i město Chomutov.  

Hodláte za 21 dnů, od 8. do 28. srpna 2016, na kole najezdit symbolických 2016 km, to povezete kasičku i s sebou?
Ne, přispět na tu akci lze jen dvěma způsoby: posláním dobrovolné částky na výše uvedený transparentní účet, který je od toho transparentní, aby se každý dárce mohl přesvědčit, že je uveden na seznamu dárců, nebo vhozením peněz do kasiček na Městském úřadu v Chomutově. Sbírka už běží a potrvá minimálně do konce září. Cílem je získat alespoň devadesát tisíc korun na nákup pomůcek pro čtyři handicapované obyvatele Chomutova. Nyní obcházím sponzory a nabízím jim možnost zapojit se do akce a přispět handicapovaným a zároveň se tak zviditelnit i na chomutovských webových stránkách.  

Ujet 2016 km za 21 dní, to je v průměru 96 km denně, což je slušná porce...
Už začínám trošku intenzivněji trénovat (úsměv). Mám v plánu jezdit každý den kolem osmdesáti, sta kilometrů, aby si tělo na ten režim zvyklo. Těch 2016 km je podle letopočtu a 21 dní jako symbolika 21. století.  

Jak jste se dostal ke čtyřem konkrétním lidem, kterým chcete pomoci a proč zrovna čtyřem?
Chtěl jsem, aby těch uspokojených lidiček bylo víc. Jednoho z nich – nevidomého – už léta znám, protože k němu chodím na masáže, zbývající tři mi byli doporučeni. Nedokážu odhadnout, kolik peněz se podaří vybrat, ale vloni se na jednoho postiženého chlapce vybral jeden milion korun. Dál jsem si raději reálný cíl – sto tisíc korun, ale pan primátor Chomutova říkal, že by to neměl být problém, že Chomutováci rádi pomáhají a rádi přispívají na dobročinné věci. Ze sbírky bude uhrazen nákup speciálního mobilního telefonu pro nevidomého Petra V. (44 let), příslušenství k invalidnímu vozíku pro Radima Z. (11 let), který trpí vrozenou vadou páteře, dále nákup mobilní klimatizace a dalších pomůcek pro Kateřinu Š. (7 let), která trpí těžkým postižením spojeným s mentální retardací a dětského tabletu pro šestiletého Mattiase R., trpícího svalovou dystrofií.  

Jak vás napadlo spojit charitu s jízdou na kole a ještě k tomu se na kole vydat napříč republikou?
To je zase inspirace od Milana Dzuriaka, kolo je moje druhá láska. Jsem Chomutovák tělem i duší a chtěl bych zároveň lidem v republice blíže představit a propagovat město Chomutov a v něm pak zejména to, co není nikde jinde na světě – Kamencové jezero. Kdybych oslovil třeba jenom třicet lidí, kteří by se pak přijeli do Chomutova podívat, byl bych moc rád. 

Na webu města Chomutova je zatím uveden seznam 21 měst bez konkrétní trasy, jak se s vámi mohou případní zájemci cestou spojit?
Itinerář cesty je již hotov, vše je podrobně zpracováno podle Mapy.cz a průběh cesty bude denně zveřejňován na webových stránkách města Chomutov (www.chomutov–mesto.cz) v sekci Zpravodajství z cyklojízdy. Přes Facebook budu posílat informace, včetně zobrazování denní trasy, kudy jsem jel. Za to, že mohu tuto cyklojízdu vůbec uskutečnit, bych chtěl poděkovat i svým kolegům v práci. Jedna stránka je moje vize, druhá stránka je podpora okolí, a musím říct, že kdyby nebylo mých kolegů, tak bych tuto akci nemohl nikdy uskutečnit.

    Michael Mareš

Právě přítomno: 416 hostů a žádný gestor