Oddělení BOZP OSŽ je opět kompletní, 1. 12. 2016 na Ústředí OSŽ nastoupila Dana Žáková, nová oblastní inspektorka BOZP pro oblast Středočeský, Královéhradecký a Pardubický kraj. Dana Žáková „vyrostla“ v infrastruktuře, od roku 1985 prošla v podstatě vším, co souviselo se „sdělovačinou“ či „zabezpečovačinou“. A přitom tato původem rodačka z Brna až do své svatby o dráhu nezavadila. „Jsem absolventkou střední průmyslové školy (elektro) v Brně, po škole jsem začínala v Brně u telekomunikací a na dráhu jsem se dostala vlastně náhodou,“ říká a vzpomíná, jak ji tchýně před více než třiceti lety po svatbě sháněla místo v Čechách, aby mohla takzvaně následovat manžela. A tak nakonec skutečně nastoupila jako administrativní síla na „traťovku“ v Českém Brodě. „Byla to v podstatě náhoda, protože manžel nepochází z nádražácké rodiny,“ dodává.

Jenže administrativa ji k smrti nudila a tak si za tři měsíce podala žádost o změnu práce z důvodu nevyužití kvalifikace. „Tak jsem se dostala k ´zabezpečovákům´. Pár let jsem dělala klasického sdělováka, opravovala jsem telefony, telefonní ústředny. Po revoluci jsem si pak udělala i zabezpečovácké zkoušky, abych mohla opravovat přestavníky, návěstidla, přejezdy, reléová zařízení, ovládací pulty, výhybky…, prostě abych mohla být víc v terénu,“ vypráví.
Od roku 1985 se Dana Žáková pohybuje mezi Kolínem a Prahou, posledních devět let (od roku 2009) pracovala na OŘ Praha (SŽDC), kde zajišťovala agendu BOZP. Když ji na podzim loňského roku kamarádi zavolali a řekli jí o možnosti zúčastnit se konkurzu na uvolněnou pozici na oddělení BOZP, měla jasno: „Hodně se spoléhám na instinkt, v ten moment jako by mi něco říkalo: jdi do toho. Tak jsem to zkusila a jsem tady,“ směje se. „Instinktem se už léta řídím, mám ráda lidi a jsem mezi nimi ráda,“ vysvětluje.
A to je asi ta největší devíza pro oblastního inspektora: chodit mezi lidi na pracoviště, provádět kontroly dodržování (zásad) BOZP a občas si vyslechnout i nějakou tu stížnost. „Ale to je přesně to, co mě baví,“ zareaguje okamžitě. „Vždycky jsem se snažila hledat rovnováhu mezi tím, co se musí a tím, co se může, prostě mezi tím, co potřebuje zaměstnavatel a tím, co potřebují zaměstnanci. Vždycky jsem spolupracovala s odbory, chodila mezi lidi a naslouchala jim,“ dodává.

Dano, kde se s vámi mohou železničáři setkat?
V mé kanceláři, kterou sdílím s vedoucím oddělení OSŽ-Ú JUDr. Petrem Kožmínem, nebo se se mnou mohou potkat, kdekoliv budou chtít a kdykoliv mě o to požádají - především pak v oblasti Středočeského, Královéhradeckého a Pardubického kraje, a také po telefonu (9722 41903), nebo po e-mailu (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.), jak budou chtít, ráda za nimi přijedu. Tuto funkci vykonávám pro všechny zaměstnance organizované v OSŽ u všech tří podniků (ČD, ČDC, SŽDC) a v dalších nedrážních organizacích v mé oblasti.

Ve funkci jste zhruba dva měsíce, jaké jsou první dojmy?
Příjemné prostředí, příjemní lidé, v podstatě se zatím seznamuji s terénem, obvolávám předsedy ZO… Kontaktovala jsem už kolegy bezpečáky, které znám z dřívější doby u ČD a ČD Cargo, abych s nimi prošla pracoviště, která mě zajímají, a hlavně abych do sebe dostala nějaké informace o činnostech na dráze, které třeba ještě tak detailně neznám. Infrastrukturu a řízení provozu znám podrobně, ráda bych stejně tak detailně ráda pronikla i do jiných profesí u ČD a ČD Cargo, abych těm lidem porozuměla a mohla se vžít do jejich pocitů a problémů.

Jaká je podle vás úroveň bezpečnosti práce BOZP na železnici?
Úroveň BOZP na železnici je všeobecně na velmi vysoké úrovni. Když si porovnáte počty pracovních úrazů s tím, jak rizikové prostředí železnice je, tak jako železničáři z toho srovnání vycházíme docela dobře, ale stále je tam ještě co zlepšovat. Chce to chodit mezi lidi a vysvětlovat jim, proč je třeba dodržovat určitá nařízení a podobně, protože mnohdy není snadná aplikace některé legislativy na železnici.

Ptám se z toho důvodu, že v loňském roce bylo na dráze několik smrtelných úrazů, i když většinou u privátních firem. Znamená to, že České dráhy mají více propracovanou oblast BOZP než soukromé firmy?
Nemohu hodnotit úroveň BOZP u privátních firem, ale u drážních firem je na BOZP kladen velký důraz, hledí se na přípravu zaměstnanců a na jejich kvalifikaci a nepouští se na určité pozice lidé tzv. z ulice. Nejdříve musí projít spoustou kurzů a školení a seznamováním se s pracovištěm, zatímco v soukromých firmách, aspoň jak mám informace z minulých let, tomu tak mnohdy není.

Dana Žáková pracuje na Ústředí OSŽ v pražských Vysočanech jako oblastní inspektorka BOZP OSŽ pro kraje Středočeský, Královéhradecký a Pardubický.
Michael Mareš