Jako každým rokem i letos v průběhu prvního pololetí proběhnou školení inspektorů BOZP ZO OSŽ, tentokrát dvě: první v březnu (v termínu 27. až 31. března 2017) v Hotelu Lesní chata v Kořenově a druhé ve dnech 24. až 26. května v hotelu Oddech v Krkonoších. Školení jsou primárně určena pro nově zvolené funkcionáře ZO OSŽ, respektive pro ty funkcionáře, kteří si chtějí po delší době zopakovat základní problematiku BOZP. Na podrobnosti jsme se zeptali JUDr. Petra Kožmína, vedoucího oddělení BOZP OSŽ-ústředí.

Oblast bezpečnosti a ochrany zdraví při práci patří totiž již z historie k jedné z nejdůležitějších oblastí odborové práce. Jde o to, aby pracoviště zaměstnavatelů byla z hlediska BOZP na takové úrovni, aby na nich nedocházelo k pracovním úrazům a nemocem z povolání. Odborové organizace mají i ze zákona právě v oblasti BOZP největší pravomoci, zejména na úseku provádění kontrolní činnosti nad stavem BOZP u zaměstnavatelů. To však zároveň na jednotlivé inspektory BOZP ze ZO OSŽ klade velmi vysoké nároky, zejména na jejich znalosti a vědomosti. Právě v této oblasti často dochází ke změnám právních a ostatních předpisů a inspektor by se měl neustále školit, prohlubovat a zdokonalovat své znalosti, vědomosti a dovednosti.

Týdenní seminář v hotelu Lesní chata v Kořenově (27. až 31. března 2017) je primárně určen pro nově zvolené funkcionáře ZO OSŽ, respektive pro ty funkcionáře, kteří si chtějí po delší době zopakovat základní problematiku, která se týká jejich činnosti v oblasti BOZP. Znamená to, že na toto školení by se měli především hlásit nově zvolení funkcionáři vzešlí z letošních voleb do ZO? Budou na to mít málo času, aby se stihli včas přihlásit, mnohde totiž probíhají volby až v březnu…
Toto školení je skutečně primárně určeno pro nově zvolené funkcionáře ZO OSŽ, kteří se budou ve své činnosti věnovat zejména oblasti BOZP. Ale také pro ty, kteří již delší dobu na školení BOZP nebyli a chtějí si zopakovat tzv. základy BOZP. Ano, byl schválen harmonogram volebního roku v rámci OSŽ, který může do harmonogramu školení OSŽ termínově zasahovat. To však není určitě na závadu, neboť tato odborová školení se konají i ve druhém pololetí letošního roku. A ten, kdo to nyní nestihne, se bude moci přihlásit na další školení, která budou probíhat ve druhé polovině roku 2017. Navíc je možné v případě zájmu ZO OSŽ uspořádat např. jednodenní nebo vícedenní školení BOZP přímo v ZO OSŽ, pokud o to projeví zájem. Některé ZO OSŽ k této formě školení již nyní často přistupují.

Obsahem týdenního školení mají být základní povinnosti zaměstnavatele a práva a povinnosti zaměstnanců a odborové organizace na úseku BOZP, činnost inspektora BOZP ZO OSŽ, dále požadavky na pracoviště a pracovní prostředí, na stroje a zařízení z pohledu BOZP, šetření a odškodňování pracovních úrazů, či poskytování první pomoci a základy požární ochrany i provádění kontrolní činnosti nad stavem BOZP, tedy témata velmi široká. Není toho na člověka, který je jakýmsi nepopsaným listem papíru, trochu moc v tak krátkém čase?
Osnova týdenního školení je koncipována tak, aby prakticky postihla v omezeném čase celou problematiku BOZP. Samozřejmě, že nejsou takto rozsáhlá témata probírána úplně do hloubky, neboť to ani nelze v tak omezené době uskutečnit. Jde spíše o to, aby se účastníci školení seznámili se základy BOZP a naučili se vyznat v právních a ostatních předpisech řešících problematiku BOZP. Aby prostě pochopili, jaké práva a povinnosti má odborová organizace na tomto úseku s cílem co nejlepšího zastupování svých členů u zaměstnavatele.

Druhý, třídenní seminář je určen pro inspektory BOZP, kteří již mají za sebou výše uvedený týdenní semináře, tedy pro ty, kteří jsou již držiteli průkazu inspektora BOZP. Takže ideální by bylo, kdyby každý z nových funkcionářů po absolvování týdenního březnového školení hned absolvoval i toto třídenní v květnu?
Samozřejmě, že by to asi bylo ideální, ale je třeba si uvědomit, že k účasti na odborovém školení poskytuje zaměstnavatel na základě ustanovení § 203 zákoníku práce pracovní volno s náhradou mzdy v rozsahu 5 pracovních dnů v kalendářním roce, pokud tomu nebrání vážné provozní důvody. Na druhou stranu není vůbec na škodu, pokud se na toto školení pro pokročilé přihlásí již zkušený inspektor, který si může v praxi vyzkoušet to, co se naučil na týdenním školení. Na třídenním školení se již může aktivně zapojit se svými zkušenostmi, které získal při své činnosti inspektora BOZP ZO OSŽ.

Kdo bude na těchto školeních funkcionáře školit a kam se mají zájemci hlásit?
Tak jako tradičně se na těchto školeních bude podílet lektorský tým z oddělení BOZP a Ekonomicko-sociálního oddělení OSŽ ústředí. Zájemci o tato školení by se měli hlásit na e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo telefonicky na tel. 737 275 064 (Zdeněk Brada).
Více informací naleznete v článku Školení inspektorů BOZP na I. pololetí roku 2017
Michael Mareš