Práce s lidmi, výtvarná činnost, fotografování, psaní povídek, to jsou namátkou jen některé z činností, kterým se výkonná tajemnice Českého zemského svazu FISAIC Ing. Jarmila Šmerhová pravidelně věnuje. „Ale také ráda fotografuji, natáčím s kolegy jednominutové hrané filmy a věnuji se i kreativním ručním pracím,“ říká v rozhovoru. O tom, jaké má koníčky, co jí těší a jejích dalších plánech, si s ní povídal Miroslav Gloss.

Na začátku našeho rozhovoru připomenu, že jste spolu s dalšími dvěma kolegyněmi byla zvolena na III. konferenci seniorů OSŽ 20. června v České Třebové členkou Republikové rady seniorů OSŽ. Byla jste kandidátkou za Středočeský kraj stejně jako Stanislava Brejníková. Měla jste tedy silnou podporu delegátů, co podle vás přispělo k tomu, že jste uspěla?
Snad to, že mám elán a chuť do práce pro seniory – železničáře. Mnozí delegáti konference mě znali, takže asi proto mi dali svůj hlas.

Vím, že řadu let působíte jako výkonná tajemnice zemského svazu v mezinárodní Federaci pro kulturu a volný čas železničářů FISAIC. Co vás přivedlo do této organizace? Věnujete se nějaké výtvarné činnosti?
Práci pro FISAIC dělám už od roku 2005, kdy má kolegyně z odboru personálního GŘ ČD, pod který tato agenda spadala, odešla do důchodu. Tehdejší ředitel mě oslovil, zda bych tuto práci nechtěla ke své agendě dělat, a já jsem souhlasila. Vždycky mě bavila práce s lidmi, a zvláště v kulturním oboru. Ano, výtvarné činnosti se věnuji nejraději, ale také fotografuji, natáčím s kolegy jednominutové hrané filmy a ráda se věnuji i kreativní ruční práci, píšu povídky, to vše hlavně v rámci FISAIC. Dalším mým velkým koníčkem je rybaření. O tom všem by se dalo dlouho povídat…

Jste členkou OSŽ a zastupujete členy-seniory generálního ředitelství Českých drah. Na posledním jednání RRS, když jste se představovala, jste také řekla, že byste chtěla, aby se činnost klubů seniorů na GŘ zlepšila. Máte už nějaké konkrétní nápady a plány?
Ano, chtěla bych oslovit naše seniory, zda by se v jejich řadách nenašel někdo, kdo by od příštího roku organizoval například výlety - jak pěší, tak i vlakové - či společnou návštěvu nějakého zajímavého muzea, přednášky na aktuální téma (např. lékařskou, o zdravé výživě) apod. S organizací těchto akcí ráda pomohu. Členové také budou ode mne dostávat pozvánky na výstavy, které pořádáme v rámci FISAIC.

Musím se také zeptat, kde všude jste na železnici pracovala před odchodem do důchodu?
Na železnici jsem začínala jako kulturní a sportovní referent jednoho zařízení pro kondiční pobyty železničářů, pak jsem pracovala na sekretariátu služby 11, dále jako inženýr osobní přepravy na OPŘ Praha, potom na odboru personálním a odboru správy majetku GŘ ČD.

Nedávno jste se také se svým manželem účastnila sportovních her seniorů v Rajeckých Teplicích. Jak se vám tam líbilo a co říkáte rekreačnímu zařízení hotelu Skalka?
Sportovní hry seniorů se mně i manželovi opravdu líbily. Je moc dobře, že i železničáři – důchodci se takového sportovního klání mohou zúčastnit. Existuje mnoho sportovních disciplín, kde člověk opravdu nemusí být vrcholovým sportovcem, aby si v rámci možností zasportoval, zasoutěžil. Atmosféra celých her byla výborná, senioři také měli možnost se lépe poznat jak při sportovním zápolení, tak např. při večerním posezení. Rekreační zařízení hotelu Skalka s manželem dobře známe, několikrát jsme již v tomto prostředí trávili dovolenou, doplněnou o možnost procedur, kterou hotel nabízí. Výborná strava, hezké ubytování, krásný přilehlý park, rekreační sportování, půjčovna koloběžek, dosažitelnost okolních bazénů a vycházky po kouzelném okolí nás vždy přilákají zpět.

Přeji vám, aby se vám mezi novými kolegy v Republikové radě seniorů OSŽ líbilo a tato nová činnost vás těšila a dávala vám radost!
Miroslav Gloss
 

Právě přítomno: 481 hostů a žádný gestor