Jeseníky – Ramzová – penzion Pacifik. Domácí pohoda zde dýchne na každého, kdo třeba jen nahlédne do interiéru penzionu Pacifik, který patří OSŽ a o nějž se se svým manželem vzorně stará paní Marie Bazgerová, bývalá učitelka na prvním stupni ZŠ. Oba správci se nepřetržitě snaží, aby zdejší hosté odjížděli z rekreace plni dojmů a zážitků, a aby se sem znovu rádi vraceli. A ono opravdu má cenu se sem vracet. Proč? Odpovědi najdete v rozhovoru se správkyní penzionu Marií Bazgerovou.

V penzionu Pacifik, který je majetkem OSŽ, vykonáváte se svým manželem funkci správce. Můžete v krátkosti přiblížit okolí horské obce Ramzová, kde se penzion nachází?
Ramzová je malá obec, ležící v průsmyku pod horou Šerák, nedaleko lázeňského města Jeseník. Zachovala se zde dodnes kouzelná a klidná příroda, která láká turisty v létě i v zimě. Samotný penzion Pacifik je jen pár kroků od zdejší vlakové zastávky a je umístěn v budově, která byla dříve místní školou. A duch této horské školičky – klid, pohoda, vstřícnost – jakoby se zde zachoval dodnes, alespoň návštěvníci to tak pociťují. K té nádherné zdejší atmosféře přispívá i sousední kaple sv. Rocha, která slouží nejen k pořádání mší, ale také koncertů i svateb. V loňském, právě uplynulém roce jsme v této kapli měli hned na začátku prosince první adventní koncert v historii obce s vystoupením komorního sboru z Jeseníku. V kouzelném, mrazivě bílém podvečeru se rozdával excelentní punč a atmosféra prostého souznění lidských duší byla až neskutečně hřejivá…

Kaple sv. Rocha má svoji nezaměnitelnou atmosféru, koncertuje se také přímo v penzionu Pacifik?
Návštěvníci penzionu mohou při svém pobytu zažít nečekané překvapení, když se v sestavě hostů objeví doslova celé skupiny nadšených muzikantů, kteří si náš penzion oblíbili a zajíždějí si sem už opakovaně odpočinout a současně pobavit sebe i ostatní. Společenská místnost nebo dole v suterénu „Bar u paŠeráka“ byly už mnohokrát svědky úžasných mnohohlasně prozpívaných večerů, které trvaly hluboko přes půlnoc. Koncertují nám tu ale i renomované hudební skupiny v rámci oblíbeného podzimního Folkového Pacifiku a opravdu rádi vzpomínáme na překvapení k narozeninám jedné klientky – na senzační cimbálovou muziku.

Podle Vašich slov se zdá, že v Pacifiku se člověk cítí jako doma.
Moc nás těší, že to není jen zdání, ale skutečnost. Často se stává, že lidem, zejména dětem, se odsud vůbec nechce odjíždět, tak se jim zde líbí. Děti, a to i ty starší, jsou očividně nadšené z přistýlek na spacích patrech pokojů v přízemí. Snažíme se po všech stránkách vytvořit zde domácí prostředí a to jak čistotou, tak starostlivostí, pokorou a vstřícností. Patří k tomu i „Country večery“ s grilováním, dobrými koláči a s živou hudbou. Zorganizujeme je naprosto nečekaně, když se na Ramzové sejde parta zdejších chalupářů, tělem i duší skvělých muzikantů. A všichni hosté, kteří jsou v tu chvíli na Pacifiku ubytováni, dostanou pozvání k tomuto večeru od správců penzionu jako bonus k pobytu.

Jak při své práci spolupracujete s vedením majitele penzionu – OSŽ a společností Pacifik?
K celkové pohodě velikým dílem přispívá rovněž starostlivá péče a osobní zájem o neustálé zkvalitňování poskytovaných služeb ze strany vedení akciové společnosti Pacifik, majitele penzionu. Velice si vážíme výborné spolupráce a přátelských setkání s panem Martinem Vavrečkou a Petrem Nárožníkem, zástupci Pacifiku a zaměstnance Ústředí OSŽ.

V zimě na Ramzové takřka žádný rok (ani v letošní podivné zimě) nechybí sníh a zimní pohoda. Co všechno zde mohou hosté hotelu v současné době zažít?
Pro milovníky zimních sportů slouží nedaleká lanovka na Šerák, odkud vede několikakilometrová sjezdovka zpátky do Ramzové. Kvalitně udržované běžkařské stopy jsou k dispozici na druhou stranu průsmyku do Petříkova a dále na horskou chatu Paprsek. Po návratu z mrazivého a bílého prostředí venku čeká hosty v penzionu příjemné teplo, jakož i elektrické sušáky obuvi a oblečení.

Jaký je dosavadní průběh letošní zimy a jaké zázemí může penzion Pacifik nabídnout svým hostům?
Již od konce listopadu zde byly nádherné dny s 15 – 20 cm sněhu, pěti až šesti stupni pod nulou a s oblohou zalitou sluníčkem. A to ta pravá zima letos teprve začne! Návštěvníci u nás mají k dispozici celkem deset dvoulůžkových pokojů s pohodlnými přistýlkami na již zmíněných spacích patrech a k tomu i dva rodinné apartmány. Vloni (v roce 2017) jsme zde měli zhruba 1300 hostů, kteří oceňovali příjemné a čisté prostředí, pohodu, rodinnou atmosféru, jakož i bezvadnou vybavenost.

Co byste označila za největší lákadlo vašeho penzionu a co se chystáte dále zlepšit?
Poskytujeme kvalitní služby na úrovni hotelu a to vše za ceny ubytovny. Velkým lákadlem jsou již výše vzpomenuté „Country večery“ a klidné okolní prostředí. Naši nabídku si mohou zájemci vyhledat na webu www.penzionpacifik.cz, kde najdou informace prakticky o všem, co je zajímá. A co se chystáme v letošním roce zlepšit? Chceme rozšířit a zpevnit plochy parkoviště, postavit přístřešek s úschovnou kol, novou houpačku pro děti a také nové oplocení.

Jaký program jste nachystali na vánoční svátky a na závěr roku – na Silvestra?
Na Štědrý den zavoněla vánočka a ve štědře vánočně vyzdobeném interiéru se rozezněly koledy. A venku - v bílé mrazivé pohádce zazářil Pacifik do dáli spoustou světel. Silvestrovskou atmosféru doplnilo živé country muzicírování a Nový rok jsme již tradičně uvítali slavnostním přípitkem na zasněžených kopcích pod lanovkou. Zažít ohňostroje tryskající barevné radosti pod černou oblohou – navíc v náruči hor – to je pro všechny zúčastněné opravdu neskutečný zážitek, který nelze prožít nikde jinde.

Nezbývá, než Vám a všem Vašim hostům popřát nezapomenutelné zážitky z pobytu v penzionu Pacifik po celý letošní nastávající rok.
Děkuji za rozhovor.
Miroslav Čáslavský

 

Právě přítomno: 257 hostů a žádný gestor