„Je trapné, že dodnes nemáme přímé železniční spojení mezi centrem Prahy a Letištěm Václava Havla,“ řekl Ing. Jaroslav Hanák (na snímku), staronový prezident Svazu dopravy (SD), ve čtvrtek 15. 3. 2018 na tiskové konferenci po skončení výroční volební Valné hromady SD. „Dvacet, třicet let se o tom mluví, ale dořešeno není stále nic. Teď jsou dokonce nějaké iniciativy, že tam povede metro. Je mi z toho smutno a považuji to za nezodpovědné. Dojezd do centra města je ostudou,“ dodal Hanák.

Jak dále Jaroslav Hanák poznamenal, on sám nezná jiné letiště, které by s centrem města nemělo rychlé a kapacitní dopravní spojení. „Praha je jediná, kde to vozí taxikáři. Nebudu komentovat za kolik, ani jak, ale prostě je to tragédie! Podíl autobusů je minimální,“ uvedl s tím, že spojení vlakem je nejen levnější, ale i výrazně rychlejší. „Ale to by musela reprezentace Prahy 6 a Prahy 7 mít chuť tuto trať vybudovat,“ dodal. Jaroslav Hanák v této souvislosti prohlásil, že se bude angažovat pro co nejrychlejší řešení, které bude mít v důsledku velký prospěch jak pro Prahu, tak i pro její prezentaci. „V ten moment poroste kongresová turistika, protože sem přijedou osobnosti z byznysu a kongresoví odborníci,“ dodal.

Podle výkonného ředitele Svazu dopravy, Petra Kašíka, je alarmující, že hlavní město Praha „začalo sondovat“ možnost prodloužení metra na letiště ze stanic Zličín a Nemocnice Motol. „Dovolím si upozornit, že pokud letiště Václava Havla nebude mít do roku 2042 spojení železniční nebo kolejovou dopravou, může ztratit status mezinárodního letiště. Proto doufám, že co nejdříve budeme mít stabilní vládu, která tomuto problému bude věnovat maximální pozornost.“
Podle viceprezidenta Svazu dopravy Ing. Miroslava Němce lze ale vybudovat na letiště metro i železnici. „Pokud z hlediska rentability se tam vejdou oba druhy dopravy, tak v zásadě jsou možné oba druhy dopravy,“ uzavřel.

Michael Mareš

 

Právě přítomno: 421 hostů a žádný gestor