Na jedné straně osobní doprava v zisku a stabilní nárůst počtu cestujících, na straně druhé končící smlouvy s kraji a otevírání trhu. Rozhovor s generálním ředitelem Českých drah Pavlem Krtkem (ČD již nejsou těžkopádný dinosaurus), který včera zveřejnily Novinky.cz, přináší mnohé zajímavé myšlenky. Kupříkladu: „Čeká nás velká zkouška, zda obstojíme i v mezinárodní konkurenci.“

„Chceme obhájit maximum stávajících tratí a zajistit cestujícím špičkovou úroveň služeb. Aktuálně obhajujeme desítky smluv na provozování dopravy v krajích, čekají nás také tendry na dálkové linky. Například v Jihomoravském a Moravskoslezském kraji jsme svou pozici pro další léta již uhájili, v Královéhradeckém kraji budeme vlaky na objednávku kraje provozovat až do roku 2021. Máme zasmluvněny výkony na vybraných linkách, kde jezdí vozidla za peníze z Evropské unie. V posledních dnech se nám podařilo uhájit také provoz rychlíků na trati Pardubice – Liberec,“ říká Pavel Krtek na adresu končících smluv s kraji.

Pavel Krtek však připomíná, že z pohledu České republiky je nejpodstatnější to, že dojde k otevření trhu vůči třetím státům Evropské unie. „To k nám přivede velmi silnou zahraniční konkurenci, často z řad národních dopravců,“ varuje. „Na druhou stranu se zároveň otevře možnost ČD působit na tratích v zahraničí. A myslím, že tam máme rozhodně co nabídnout. Čeká nás velká zkouška, zda obstojíme i v mezinárodní konkurenci,“ dodává.

Pavel Krtek zmiňuje příklad německých Deutsche Bahn, které už nyní pronikají na český trh prostřednictvím své společnosti Arriva. „Ta se v současnosti v ČR aktivně uchází o provozování téměř jakékoliv linky v rámci závazku veřejné služby. A rakouské dráhy ÖBB jsou údajně na seznamu zájemců o koupi Leo Expressu, což by jim otevřelo cestu na český trh,“ říká dále Pavel Krtek.

Původním záměrem otevírání trhu je zvýšení efektivity železniční dopravy a zlepšení služeb pro cestující - to znamená, že liberalizace nesmí vést k deformaci trhu, to je další z myšlenek v rozhovoru s Pavlem Krtkem. „Samy evropské liberalizační předpisy mluví u soutěží o souborech dopravní obslužnosti, a nikoliv o jednotlivých linkách. Nesmí se totiž stát, že dopravce slíbí objednateli nízkou cenu a pak začne místo vlaků nasazovat autobusy, protože nemá dostatek vozidel; ve vlacích a ve stanicích nebude žádný personál, který by se o zákazníky uměl postarat v případě mimořádných situací apod. Takový systém nechtějí nikde v Evropě.“

Michael Mareš s využitím serveru Novinky.cz

 

Právě přítomno: 342 hostů a žádný gestor