Členové Ústředí OSŽ si na výjezdním zasedání 21. 2. 2019 připomněli deset let existence hotelu Skalka. Při té příležitosti jsme požádali ředitelku hotelu Skalka Emílii Duračinskou o rozhovor.

„Jsem ráda, že spolu s vámi si takto můžeme připomenout deset let existence hotelu Skalka. Děkuji všem, kteří se o to zasloužili.“ Těmito slovy jste ve čtvrtek 21. 2. 2019 přivítala na výjezdním zasedání v Rajeckých Teplicích členy Ústředí OSŽ. Musím říct, že jste mě tím trošku zaskočila, protože to není tak dávno, co se deset let hotelu Skalka připomínalo…
V roce 2005 byl Liečebný dom Baník odkoupený od SLK (Slovenských liečebných kúpelou) Rajecké Teplice a po rekonstrukci byl přebudovaný na tříhvězdičkový hotel Skalka s kapacitou 200 lůžek. Od znovuotevření v roce 2006 ale hotel spadal tři roky pod správu SLK. Všichni, kteří tady tehdy pracovali, byli zaměstnanci SLK a až od roku 2009 jsme si to začali provozovat sami. Hotel jako takový tedy funguje od roku 2006, ale v režii OSŽ (respektive OSŽ Slovakia) až od roku 2009. Letos si tedy připomínáme deset let samostatného fungování hotelu Skalka pod OSŽ.

A také jste uvedla: „Neustále se snažíme naše zařízení zlepšovat, hledáme cesty, jak pobyt co nejvíce přiblížit potřebám našich klientů, a jako každý rok i na letošek připravujeme nějakou novinku…“
Ano, tou novinkou je bowling, který je určen jak pro účastníky kondičních pobytů, tak i jejich rodinné příslušníky. S ohledem na skutečnost, že se jedná o zařízení, které je ve vlastnictví našeho obchodního partnera, je provoz přizpůsoben aktuálním možnostem využití tohoto zařízení jak z jeho, tak i z naší strany. Do budoucna předpokládáme další rozšíření této volnočasové aktivy ve smyslu rozsahu objemu využití i kvality servisu i pro návštěvníky.

S paní ředitelkou hotelu Skalka Emílií Duračinskou připravujeme pobytové balíčky pro účastníky malých KOPek, aby to nebylo jenom na čtyři dny. Budou si moci dokoupit dny navíc, které jim hotel Skalka nabídne za nižší cenu a se zlevněnými procedurami. To už cituji Bc. Petra Tomana BA (Hons) z rozhovoru v čísle 4/2019, ve kterém popisuje výhody pojištění u Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra. Takže to platí?
Zatím ta nabídka tzv. malých KOPek je dotažená jen u SŽDC. Není problém pobyt prodloužit, pokud o to má někdo zájem. Balíček už je připravený (na doplatek až 3000 Kč od ZPMV).

Pokud vím, tak klasické KOPky pro zaměstnance Českých drah ale normálně běží dál, letos byly už dva turnusy. Novinkou posledního roku či dvou jsou pouze KOPky pro pokladní…
Pokud mám přesné informace tak České dráhy rozšířily KOP pro pokladní i na jiné profese, takže jsme upravili název KOP pokladní na KOP vybraná povolání. Jinak kondiční pobyty u pokladních nám tu běží už asi třetí rok. Zpočátku k tomu byla nedůvěra, zda to bude mít odezvu, ale nakonec o to byl mezi pokladními – i pro nás - překvapivě velký zájem. Dokonce sem pokladní jezdí i s rodinnými příslušníky, takže o KOP mezi pokladními zájem je. Myslím si, že zájem o Skalku roste i u samoplátců.

Vraťme se ještě k novinkám zmíněným v úvodu rozhovoru. Jednou z nich je například lokální kryoterapie…
Jako novou proceduru ji máme od minulého roku. Byl to pro nás krok do neznáma, ale ujalo se to. Náš externí lékař a chirurg MUDr. Kříž to propaguje a doporučuje, už sem chodí i pacienti po úrazech. Ten nápad se zrodil tak, že jsme chtěli, jako každý rok, rozšířit procedury pro našich klienty, chtěli jsme jim dát něco, co by mělo jakousi přidanou hodnotu, a tak jsme se rozhodli pro lokální kryoterapii. Klasická kryoterapie, kterou tu máme léta a kterou mnozí už vyzkoušeli, má totiž velmi mnoho kontraindikací. Například do ní nesmí jít ti, kteří laborují s křečovými žílami, někteří zase mají z uzavřeného prostoru fóbii, a přitom potřebovali ulevit svému bolavému kolenu, ale museli jít do kryoboxu celí. Tato lokální kryoterapie je de facto to samé, akorát se zaměřuje přímo na konkrétní místo. Princip léčby je stejný: chladem se 3 až 5 minut působí na nemocné místo a kromě kontraindikací, jako je alergie na chlad, to žádné jiné kontraindikace nemá. Většinou tuto lokální kryoterapii využívají sportovci po úrazech, například při vyvrknutém kotníku nebo na tenisový loket. U nás je to doporučované jako každá jiná procedura, tedy aby ten, kdo tuto léčbu podstoupí, absolvoval minimálně pět až deset procedur.

Michael Mareš

Rozhovor vyšel 18. 3. 2019 v Obzoru číslo 6/2019.

Právě přítomno: 131 hostů a žádný gestor