Prázdniny a dovolené jsou v plném proudu, děti i dospělí si užívají zasloužené prázdniny a dovolené. Jak k jejich spokojenosti může přispět odborová organizace OSŽ? Jaké jsou možnosti při výběru dětských táborů a jak se OSŽ vyrovnává se stoupající inflací v souvislosti za ceny táborů? Jaké mají možnosti dospělí, či senioři při výběru vhodných destinací na letní odpočinek? Na tyto a další otázky odpovídá v rozhovoru pro Obzor pracovnice mezinárodního oddělení OSŽ-Ú Daniela Švábová.

Ve své pracovní náplni máte mimo jiné také organizaci dětských táborů, které probíhají v prázdninovém období. Kolik takových táborů může OSŽ nabídnout?
V současné době nabízíme ve spolupráci s cestovní kanceláří ČD travel celkem sedm dětských táborů, které se nacházejí prakticky po celé České republice. Na jejich organizaci se podílejí členové, mnohdy i přímo předsedové jednotlivých základních organizací OSŽ ve svých lokalitách. Jde o dětský tábor Letohrad na Ústeckoorlicku, Železničář v Potštejně na břehu Divoké Orlice na Rychnovsku, Čekyně na Přerovsku, Krušnohor na Plzeňsku, Chrudimka na Vysočině, Lásenice v jižních Čechách a Mostek v Podkrkonoší. Každý tábor je zajímavý něčím jiným, takže děti a jejich rodiče si mohou opravdu vybrat.

Jaký je v současné době zájem o pobyty v dětských táborech?
Zájem je již tradičně velice vysoký, dá se říci, že kapacita táborů je po celou sezónu naplněna. Táborů se mohou účastnit nejen děti železničářů, ale prakticky všechny děti, jejichž rodiče projeví zájem a prostřednictvím ČD travel své děti včas přihlásí. Podle našich zkušeností se děti rády vracejí a není výjimkou, že jeden tábor navštěvují několik let po sobě. Začínají třeba v šesti, sedmi letech a vydrží na tábor jezdit až do šestnácti.

Co děti nejvíc na táborech láká?
Zaměření táborů je odlišné, například v Potštejně je to možnost výuky jízdy na koni, v Krušnohoru je letos otevřen ve spolupráci s FISAIC a ČD – Informační Systémy, a. s., kurs pro mladé youtubery, který byl již v předchozích dvou letech organizován v rekreačním středisku Prudká. Ale také na všech ostatních táborech je zajištěn bohatý program, který zahrnuje různé soutěže, táborové olympiády, výlety za poznáním a mnoho dalších zajímavostí, včetně návštěv známých osobností a možnost popovídání si s nimi. Děti se na táborech v žádném případě nenudí, svědčí o tom i již vzpomenutý fakt, že se rády každým rokem vracejí.

Náklady na provoz táborů každým rokem vzrůstají, především vlivem inflace. Jak se s tímto faktem organizátoři vyrovnávají?
Ano, je pravda, že vzrůstají ceny stravování i energií, děti železničářů to ale prakticky nepocítí. OSŽ totiž ve spolupráci se železničními společnostmi pobyt každého dítěte zaměstnance ČD, ČD Cargo, či SŽDC podporuje dotací ze sociálního fondu či FKSP. Například v letošním roce se dotace na jedno dítě pohybuje v rozmezí 2000 - 3000 korun, což je bezmála polovina ceny za pobyt. Tábory jsou většinou čtrnáctidenní, takže cena po dotaci opravdu není nijak závratná.

Děti si své prázdniny mohou tedy patřičně užít. A co jejich rodiče a další dospělí?
Nejen pro děti, ale i pro dospělé zajišťuje OSŽ možnost kvalitní rekreace. Snad nejžádanější je pobyt v řeckém hotelu Orion, který je v majetku OSŽ, v tuzemsku pak nabízí OSŽ cenově velice výhodný hotel Ostrý na Šumavě. Řecký hotel Orion je obsazen prakticky po celou sezónu (od 10. 6. do 3. 10.), přičemž velice lákavá je nabídka na poslední turnus, kde je možno se za příplatek zúčastnit relaxačního cvičení s prvky jógy pod vedením zkušené cvičitelky. Tento turnus využijí pro svůj fotografický a literární seminář i členové FISAIC. V letošním roce je velmi oblíbený pobyt v hotelu Ostrý na Šumavě, který je zajímavý také cenovou nabídkou a to po celý rok. OSŽ nabízí tří - čtyřdenní zvýhodněný pobyt za 250 korun za noc.
Mezi další nabídku rekreačních pobytů patří (v těchto případech opět ve spolupráci s ČD travel) zařízení OSŽ Pacifik na Ramzové v Jeseníkách, Lesní chata v Jizersko-krkonošském pomezí, hotel Oddech v Krkonoších, či hotel Skalka na Slovensku. Ve všech těchto zařízeních s výjimkou penzionu Pacifik lze využít bonusu ve formě čerpání vybraných služeb. Tento bonus je poskytován z prostředků OSŽ a to pouze členům OSŽ a jejich rodinným příslušníkům.

A co ti, kteří preferují rekreaci v místech, kde je klid, příroda, lesy, pohoda a relativní „vzdálenost“ od civilizace?
Velice mnoho základních organizací OSŽ má v majetku rekreační zařízení, která nabízejí i pro členy jiných ZO OSŽ. Jejich seznam je zveřejněn v katalogu rekreačních zařízení OSŽ, který je zveřejněn na webových stránkách OSŽ. Zde si určitě každý vybere místo, které vyhovuje jeho představám.

Jak se zájemci o rekreaci, pořádanou OSŽ, nejlépe dozvědí o rozsahu nabídky?
Nejjednodušší je sledovat pravidelně stránky cestovní kanceláře ČD travel (www.cdtravel.cz), s níž OSŽ úzce spolupracuje. V nabídce této cestovní kanceláře jsou možnosti rekreace i cestování do 25 zemí světa, jakož i možnost rekreace ve 30 hotelech v České republice. Možnosti rekreace jsou pak k dispozici i na webových stránkách OSŽ zde.

Děkuji za rozhovor.
Miroslav Čáslavský
 

Rozhovor s Danielou Švábovou vyšel 29. 7. 2019 v Obzoru č. 15 

 

Právě přítomno: 246 hostů a žádný gestor