Během roku 2019 došlo na Českých drahách k obměně celé řady členů představenstva a rovněž ke změně na postu předsedy představenstva, nemluvě o neustálých personálních výměnách a různých organizačních změnách. „Považuji to za projev naprosto nezodpovědného chování vlastníka Českých drah – státu,“ říká v rozhovoru I. místopředseda OSŽ a předseda Podnikového výboru (PV) OSŽ při Českých drahách, a. s., Vladislav Vokoun.


Rok 2019 pomalu končí, kolektivní smlouva ČD, a. s., na příští rok je podepsaná, a tak lze bilancovat. Jak vidíte právě uplynulý rok?
Byl doslova hodně „divoký“ a pestrý. Po většinu roku jsme byli účastníky neustálých personálních výměn a různých organizačních změn. Považuji to za projev naprosto nezodpovědného chování vlastníka ČD (státu). Nejvíc „živo“ pak bylo v představenstvu Českých drah. Během roku 2019 došlo k obměně celé řady členů představenstva a rovněž ke změně na postu předsedy představenstva. Personální změny se rovněž dotkly Dozorčí rady ČD, a. s., a některých dceřiných společností. České dráhy navíc stály před nelehkým úkolem dokončit jednání ohledně smluv se státem a všemi kraji o závazku veřejné služby v železniční osobní dopravě. Čekalo nás vyjednávání s MD ČR ohledně jízdních výhod na další tříleté období. Jistě si dovedete představit, jak „dobře a konstruktivně “ se pracuje za těchto okolností.

Měla tato skutečnost vliv na kolektivní vyjednávání? Respektive na další směrování podniku?
Logicky ano. S každým novým členem představenstva přicházel nový pohled na chod společnosti a na řešení problémů. Navíc se tito noví členové museli potýkat s vypořádáním některých špatných rozhodnutí předchozího managementu (například rozdělení OKV a smlouva s Jihomoravským krajem). Mě a mé dva kolegy, tajemníky, pak čekal seriál vysvětlování, hledání společného jazyka s cílem zajištění co nejlepších výsledků pro zaměstnance a společnost. Jistě si všichni dovedou představit, jak obtížná situace to byla. Z tohoto pohledu jsem nesmírně rád, že v době tohoto rozhovoru již máme uzavřenou novou kolektivní smlouvu.
Dnes již mohu říci, že v určitých okamžicích kolektivního vyjednávání jsem měl značné obavy o celkový výsledek. Personální změny ve vedení podniku a na odboru 10 GŘ měly mimo jiné za následek zcela nové prvky do návrhu kolektivní smlouvy, se kterými jsme se museli vypořádat. Některé odborové centrály navíc logicky „vycítily“ příležitost na své zviditelnění. Nakonec vše dopadlo dobře a společně jsme našli všeobecně akceptovatelné řešení.

Jaká tedy je nová PKS ČD, a. s., na rok 2020?
Jsem přesvědčen, že je s ohledem na možnosti naší společnosti a okolní vývoj velmi dobrá. Nejenže zůstaly zachovány všechny dřívější benefity, ale bylo dohodnuto i několik nových. Rovněž došlo k navýšení tarifních mezd o 4,9 %, což se započtením některých dalších úprav bude znamenat celkový nárůst kolem šesti procent. Mně osobně například hodně potěšilo navýšení příspěvku na penzijní připojištění (Bližší informace o obsahu kolektivní smlouvy a všech novinkách jsou zveřejněny na webových stránkách OSŽ, v sekci PV OSŽ při ČD). Jako vždy připravujeme v lednu tradiční seriál seminářů k nové kolektivní smlouvě.

Jaká jsou vaše očekávání a přání pro příští rok?
Především doufám, že dojde k personální stabilizaci ve vedení společnosti, což je základním předpokladem pro přijetí stabilní a prorůstové strategie, alespoň na střednědobé období. Doufám, že se podaří doladit vztahy se všemi objednateli tak, aby podmínky spolupráce vyhovovaly všem stranám, tedy i zaměstnancům naší společnosti. Uvnitř podniku očekávám zlepšování komunikace mezi vedením a zaměstnanci a hlavně vytváření podmínek pro klidnou a kvalitní práci.
Všem pak přeji mnoho zdraví, úspěchů a pohody po celý příští rok.

Michael Mareš

Rozhovor s Vladislavem Vokounem vyšel v posledním čísle Obzoru v roce 2019, v čísle 25. Obzor č. 1/2020 vyjde 6. ledna 2020.

 

Právě přítomno: 303 hostů a žádný gestor