Bylo by dobré přesvědčit jak Jihomoravský kraj, tak i drážní firmy, že pokud nejsou schopny doplatek, se kterým lidé víceméně počítají, hned teď zrealizovat, tak nechť do doby zprostředkování tohoto doplatku uznávají ve vlacích ČD režijky, říká MIROSLAV MAINCL, tajemník Podnikového výboru OSŽ SŽDC, v rozhovoru, který vyjde v Obzoru č. 2 v pondělí 20. ledna 2020.

Bavíme se spolu 14. ledna 2020, dva týdny platí Tarif IDS JMK, který ve vlacích Českých drah objednávaných Jihomoravským krajem vylučuje použití režijních jízdenek Českých drah. Jak to vy sám i vaši kolegové z Jihomoravského kraje vnímáte?
Vzhledem k tomu, že jsem obyvatelem Jihomoravského kraje a bydlím na trati 255 (Miroslav Maincl bydlí ve Velkých Pavlovicích), kde se režijní jízdenky neuznávají, tak mám přehled o tom, jak železničáři na tuto změnu reagují. Nespokojenost s touto změnou je, jak u aktivních zaměstnanců, tak i u důchodců, opravdu veliká. Strašně těžko se těm lidem vysvětluje, že se půl roku o tom jedná, že stále ještě nejsou ta jednání u konce, prostě ta pachuť z toho, když ten člověk sedne do vlaku Českých drah, kde mu neplatí režijka, je skutečně obrovská. Mnozí to berou jako neúspěch OSŽ, ale já si nemyslím, že zásadním viníkem je OSŽ. OSŽ nás nedostalo do této situace, je stále aktivní s cílem tento stav zvrátit, ale holt stalo se. Nevole dotčených orgánů – především Českých drah a Jihomoravského kraje – a jistá nechuť představitelů velkých firem na železnici se spolu dohodnout, je skutečně nepochopitelná. Dospělo to nakonec tak daleko, že ve vlacích JMK jako režisté platíme, a to je stav, který je pro železničáře v Jihomoravském kraji zcela nepřijatelný.

S jakými pocity jste ve čtvrtek 2. ledna 2020 ráno ve Velkých Pavlovicích nastupoval do vlaku Českých drah, kde vám od 1. 1. 2020 z rozhodnutí Jihomoravského kraje režijka neplatí?
Přesně, to je ten paradox! Lidé často míchají dohromady dvě věci: jednou je neuznávání režijek u soukromých dopravců, kteří začali jezdit v mnoha krajích, konkrétně v Jihomoravském kraji je to v dálkové dopravě (z Brna do Bohumína) RegioJet, a druhá věc je neuznávání režijek ve vlacích Českých drah, ať už v jakémkoliv závazku, na základě jakékoliv smlouvy (brutto či netto). Držitel režijní průkazky, paradoxně i zaměstnanec Českých drah, tak musí platit jízdné ve vlacích Českých drah, a to je ten paradox, který lidé vůbec nechápou. Železničáři by ještě pochopili, kdyby tam jezdil jiný subjekt než České dráhy, tedy jiný dopravce, což je důsledek liberalizace železnice, což my jako odbory asi těžko ovlivníme – respektive máme na to minimální vliv. Ale to, že ve vlaku Českých drah musí i zaměstnanec Českých drah platit jízdné, je pro lidi v Jihomoravském kraji naprosto nepochopitelné.
Takže ten pocit, když jsem 2. ledna letošního roku ve vlaku Českých drah (14522) předložil průvodčímu režijku, která mi byla vyloženě k ničemu, se ani nedá popsat. Vlakvedoucí Českých drah, se kterým se osobně znám, se na mě divně podíval. Tak mu říkám: no nic, nedá se nic dělat, kolik mám zaplatit? Za situaci, v jaké jsme, nemůžeš ani ty, ani v podstatě já, je za tím nedohoda mezi firmami, nedohoda mezi krajem a firmami… Prostě zaplatil jsem s divným pocitem 16 korun. Ale ostatní jsou na tom podstatně hůř, dojíždějí denně, třeba za 150 Kč a 20krát měsíčně!

Když pročítám usnesení Stávkového výboru OSŽ (ze dne 2. 1. 2020), jehož jste členem, tak mi není úplně jasné, jestli se bude stávkovat za zachování režijních výhod i v případě, kdy České dráhy do 30. ledna 2020 umožní železničářům, třeba i za příplatek 1500 Kč, používat režijku ve vlacích Českých drah, vedených v závazku Jihomoravského kraje, pokud jsem to usnesení správně interpretoval…
Ano, rozumím, na co se chcete zeptat. To usnesení z 2. ledna 2020 má v podstatě dva body. V prvním je napsáno, že žádáme okamžité vyřešení jízdních výhod v Jihomoravském kraji, aby co nejdříve mohli lidé režijku používat, třeba i za cenu nějakého doplatku, ale to, jak konkrétně bude tento doplatek vypadat, je na dohodě Českých drah a Jihomoravského kraje. Každopádně na konci minulého roku se mluvilo o částce 1500 Kč.
Odpovím trochu šířeji. Musím připomenout, že při podpisu PKS u společnosti SŽDC (Správy železnic) jsme byli ze strany zaměstnavatele (SŽDC) ubezpečováni, že v Jihomoravském kraji bude existovat příplatek k režijce ve výši asi 1500 Kč, aby si železničáři mohli přikoupit aplikaci, díky níž by mohli od 1. 1. 2020 využívat vlaky Českých drah vedené v závazku Jihomoravského kraje. Nám se toto řešení pochopitelně nelíbilo, ale brali jsme ho jako nutné zlo. A i proto jsme u SŽDC navýšili příspěvek na dopravu z 2400 na 3600 korun. Říkali jsme si: dobře, není to ideální řešení, ale vysvětlíme to lidem.
Ale vrátím se k vaší otázce. To zmíněné usnesení má dvě roviny: Jednak jím chceme okamžitě dořešit to, aby lidé těmi vlaky mohli jezdit na režijní průkazky. Otázkou ale je, jestli budeme spokojeni s tím, když nám znovu nabídnou příplatek 1500 Kč, zda to přijmeme, nebo nepřijmeme. Ale to asi není otázka na mě, ale na celý Stávkový výbor OSŽ. Odpovědět na otázku, jestli nám to bude stačit pro to, abychom nevyhlásili 30. ledna stávku, není skutečně lehké, aspoň já momentálně odpověď neznám. Ale hlavně v bodě „b“ usnesení Stávkového výboru OSŽ je uvedeno, že i kdyby k nějaké dohodě došlo - a nám to stačilo - a k vyhlášení stávky nedošlo, tak je potřeba okamžitě začít jednat o režijních jízdních výhodách jako takových do budoucnosti, abychom se v roce 2021 nesetkali s něčím podobným i v dalších krajích.

Takže si dokážete představit, že držitelé režijek doplatí za vlaky v Jihomoravském kraji 1500 Kč a v ostatních krajích se to teprve bude řešit? Pro vás osobně je toto řešení přijatelné?
Přijatelné, nepřijatelné…, já teď řeknu svůj osobní názor. V podstatě ze všech špatných řešení je toto řešení asi to nejlepší. Mým přáním je, aby to bylo zrealizované co nejrychleji, aby železničáři si mohli co nejdříve příplatek k režijce pořídit a co nejdříve začít režijky ve vlacích Českých drah v Jihomoravském kraji využívat. Čím déle to bude trvat, tím ochota lidí pořídit si příplatek k režijce bude menší a menší. Lidé už jsou otrávení z toho, že mají ve vlacích Českých drah platit a ve větší míře začínají používat osobní auta, nebo začínají jezdit do práce nějakým jiným dopravním prostředkem, než vlakem, protože vůči vlakům začínají mít averzi. Je tomu opravdu tak.
Takže za sebe říkám: Ano, pokud by se České dráhy s Jihomoravským krajem rychle dohodly na formě nějakého doplatku, a jestli to bude ve výši 1500 Kč, nebo, doufejme, v částce adekvátně nižší, protože už nyní si jízdné ve vlacích železničáři platí ze svého, tak si myslím, že bychom to byli ochotni akceptovat s tím, že ale dál se bude jednat o režijních výhodách, abychom se nedostali do stejné situace znovu.

Tento rozhovor vyjde v Obzoru č. 2 v pondělí 20. ledna, deset dnů před možným vyhlášením stávky, takže cokoliv teď řekneme, se v podstatě rovná spekulaci. Ale přesto se vás zeptám: Jak to dopadne? Ne všichni totiž stávkovat chtějí…
Já ale mám zkušenosti opačné, ať už to jsou zaměstnanci ČD, ČD Cargo či SŽDC, tak téměř všichni jsou momentálně připraveni postavit se za tuto věc - za udržení režijních jízdenek. Otázkou pouze je, jakou formu by stávka měla mít, ale určitě podpora zaměstnanců by byla. Aspoň to odhodlání já u nich cítím. Teď asi nemá příliš smysl vracet se do minulosti a říkat si, jestli jsme to měli udělat dřív, nebo jinak. Neřešme, co se mělo udělat lépe, zabývejme se tím, co dál, co s režijními výhodami bude v budoucnosti. To si myslím, že je hodně důležité. A neméně důležité je i to, že se 7. ledna 2020 sešly všechny odborové centrály působící na železnici a podpořily náš požadavek. Takže v tuto chvíli, myslím si, že táhneme za jeden provaz.
Ano, momentálně je situace tak vyhrocená, že pokud neuděláme nic, tak o ty režijní výhody skutečně přijdeme. Buď teď, a nebo nikdy! Za sebe říkám, že to tak cítím, opravdu! Věřte mi, že cítím podporu i z jiných krajů, i když se to momentálně týká jenom Jihomoravského kraje. Myslím si, že i lidé začínají vnímat, že by to u nich mohlo v budoucnu vypuknout také.
Bylo by dobré přesvědčit jak Jihomoravský kraj, tak i drážní firmy, že pokud nejsou schopny ten doplatek, se kterým lidé víceméně počítají, teď hned zrealizovat, tak nechť do doby zprostředkování tohoto doplatku uznávají ve vlacích ČD režijky. To je to, co jsme po nich chtěli. Ano, my jsme ochotni za to něco připlatit, vždyť my to potom stejně zaplatíme. Lidé jsou podle mne takto naladěni a viděli by nějaký vstřícný krok vůči nim. My nechceme poškozovat firmy, nechceme poškozovat dopravce na železnici, nechceme si brát cestující jako rukojmí, ale ta situace je vyhrocená natolik, že nám asi momentálně nic jiného nezbývá.

Michael Mareš