Letošní mistrovství republiky ve sjezdovém a běžeckém lyžování, pořádané poslední lednový týden pod záštitou OSŽ v Kořenově, bylo letošní zimu poznamenáno nepřízní počasí. Sněhové podmínky v Harrachově a blízkém okolí nebyly pro pořádání závodů vhodné, organizátoři proto museli hledat náhradní řešení. Jak se s touto úlohou vyrovnali, přibližuje v rozhovoru pro webové stránky OSŽ předseda Regionální sportovní komise (RSK) OSŽ Praha Stanislav Nosek.

Kdo všechno se podílel na letošním mistrovství republiky v lyžování?
Vrcholově mistrovství zaštiťovalo Mezinárodní oddělení OSŽ – ústředí v čele s jeho vedoucím Ondřejem Šmehlíkem. Po organizační stránce pak RSK OSŽ Praha. Letos jsme sice v jedné chvíli uvažovali o zrušení závodů, neboť sněhové podmínky byly v místech, kde obvykle mistrovství probíhá (Harrachov, Vysoké nad Jizerou) naprosto nevhodné. Nakonec se ale podařilo najít náhradní řešení – pro sjezd uměle zasněžovaný areál v Rejdicích a pro běžky sportovní areál Vejsplechy ve Vrchlabí. Tam je totiž běžecká trať rovněž upravena umělým sněhem a splňuje veškeré požadavky na regulérní průběh mistrovství.

Jaký je zájem o železničářské lyžování a kdo všechno se ho zúčastnil?
Závodů ve sjezdu (slalom a obří slalom), stejně jako závodů v běhu, se zúčastnilo shodně 105 závodníků a závodnic (včetně organizátorů). Ubytování a stravování bylo zajištěno již tradičně na Lesní chatě OSŽ v Kořenově, která byla zaplněna prakticky do posledního místa. Účastníci mistrovství přijeli prakticky z celé republiky – od Ostravy a Znojma až po České Budějovice a Ústí nad Labem. Největší zájem je ze strany spíše těch starších (40 let a více), ti mladší byli v menšině. I ve sportu se tak odráží nedostatek mladých lidí na dráze a to nejen u lyžování.

Závody v běhu na lyžích se letos poprvé v historii konaly na umělém sněhu. Jak jste spokojeni s touto alternativou?
Vzhledem k tomu, že současné zimy trpí nedostatkem sněhu, je toto řešení přímo ideální. Již letos jsme se domluvili se správcem sportovního areálu ve Vrchlabí o možnosti uspořádat zde závody i v příštím roce. Odpadnou nám tak starosti s případným nedostatkem sněhu a zajištěna je i kvalitní údržba dráhy. Trať má po terénní stránce všechny potřebné požadavky k závodění a je alternativní pokud se týká okruhů. Mohu s plnou odpovědností říci, že všichni zúčastnění byli s průběhem letošního mistrovství v nových podmínkách spokojeni.

Otázka na závěr: jak probíhá práce organizátorů při pořádání mistrovství?
Dá se říci, že se skončením mistrovství začínají již přípravy na mistrovství příští. Díky tomu, že sportovní komise, kterou vedu, se skládá ze samých obětavých členů, je příprava o to snazší. A to se netýká jen zimních sportů, ale vlastně všech sportovních disciplín (a je jich pěkná řádka!), které v průběhu roku pořádáme. Rád bych touto cestou poděkoval všem, kteří se na organizaci podílejí, jmenovitě to jsou Milan Držmíšek, Jaroslav Mareš, Jaroslav Nastoupil, Pavel Piskoř a Jiří Zachař. Je to obětavý kolektiv, udělají první poslední a jsou vždy připraveni pomoci.

Děkuji za odpovědi.
Miroslav Čáslavský

PS: Reportáž z průběhu mistrovství bude zveřejněna v časopise Obzor č. 4.
 

Právě přítomno: 163 hostů a žádný gestor