POZOR AKTUALIZACE! Situace se oproti níže popisovanému stavu (původní rozhovor s Martinem Janečkem, předsedou Výboru OSŽ RP ZAP mobilní personál, vznikl v neděli 15. 3. 2020) během pondělí rapidně zhoršila. U jednoho zaměstnance vlakových čet RP ZAP Praha byl již oficiálně potvrzen koronavirus a z toho důvodu bylo několik zaměstnanců vlakových čet a doplatkové pokladny u RP ZAP Praha dáno do karantény.

„Bohužel po víkendu se rapidně rozrostl i počet lidí v pracovní neschopnosti a na ´ošetřovačkách´, což v tuto chvíli způsobuje u RP ZAP velké problémy v obsazování směn. Podle našich informací se personální stav zhoršuje i u dalších RP ZAP v republice,“ upřesnil Martin Janeček v úterý 17. 3. 2020 dopoledne.

Přečtěte si rozhovor s Martinem Janečkem, který vznikl na základě informací z neděle 15. 3. 2020:
Jak mobilní a stacionární personál Českých drah zvládá epidemii?

Situace je složitá. Manažer i ředitelka RP ZAP roušky a dezinfekční prostředky shánějí, kde se dá; manažer i obvolával obchody a jel pro ně. Takže musím říct, že zaměstnavatel se chová zodpovědně, zbytečně neobtěžuje zaměstnance kontrolami.

Přesto roušky stále chybějí…
Chybějí, ale na druhou stranu, zaplať pánbůh, že je momentálně pokles počtu cestujících, vlaky jezdí poloprázdné. Až se divíme, že objednavatel nepřistoupil ke snížení výkonů, že nezkrátil soupravy. Ale on zase na druhou stranu tvrdí, že čím více budou cestující ve vlacích rozmělněni, tím lépe.

Takže ta opatření ve vlacích hodnotíte jak? Třeba tak, že ze všech špatných řešení je toto to nejlepší?
Zatím ve spolupráci se zaměstnavatelem neumíme víc, chybí nám roušky, ale to je celosvětový problém, nemají je ani lékaři, natož my. U nás v Praze jsou aspoň na všech toaletách dezinfekční prostředky, uklízí se, fasují se dezinfekční prostředky, dezinfekci neustále doplňujeme. Zaměstnavatel vychází vlakovým četám vstříc, dnes už v podstatě cestující nemusí ve vlacích platit za jízdenky a vlakové čety tím pádem brát hotovost do rukou. V současné době tak to jediné, co vlakové čety štve, je, že musí sčítat cestující, na druhou stranu chápu dle sdělení zaměstnavatele, že to po nás požaduje z toho důvodu, aby mohl vykázat ztrátu kvůli menšímu počtu přepravených osob.

Jak moc chybí personál v osobních pokladnách, kde většinou pracují ženy?
Zaměstnankyně pokladen jsou doma na základě ošetřovačky, péče o děti, ale na druhou stranu při tom menším počtu cestujících ani pro ně není práce. Takže se mnohdy ani tyto posty neobsazují, takže relativně se to daří zvládnout a nemusíme čerpat tolik přesčasů. Musím říct, že paradoxně nám v Praze na hlavním nádraží koronavirus pomohl k instalaci skel u prodejních okének, které jsme marně od otevření ČD centra požadovali. Najednou to šlo a už tam jsou. Ale pro malé stanice v okolí Prahy, kde se v pokladně střídají dvě ženy, to je problém. Tam musíme občas i pokladnu zavřít.

U vlakových čet je obecně podstav zaměstnanců, nyní je řada žen doma na ošetřovačce, nenarušilo to komandování zaměstnanců?
Pochopitelně, narušilo, i vzhledem k tomu, že máme trvalý podstav zaměstnanců. I když paradoxně se hlásí o práci studenti, kteří jezdí odpoledne v pracovní dny nebo o víkendech, a kteří mají teď volno, takže všichni by chtěli jezdit a mít práci. Máme tady i člověka, který měl jet na dva měsíce na studijní cestu do USA, to teď padlo.

Takže sečteno, podtrženo…?
Paušální odpověď nemám, je to případ od případu, komando od komanda, někde je stav normalizovaný, někde, zvláště u pokladních, které se starají o děti, narostl pochopitelně počet ošetřovaček, což dělá komandujícím problémy. Jak už jsem říkal, některé pokladny v okolí Prahy musely být kvůli tomu uzavřeny.

Michael Mareš

 

Právě přítomno: 374 hostů a žádný gestor