Vlakové čety patří mezi profese, které jsou v přímém styku s lidmi, a proto je u nich riziko možného přenosu nemoci vyšší. Zvláště v současné době, kdy celý svět napadnul zrádný koronavirus. S jakými pocity dnes chodí do práce? A jak je o ně postaráno ze strany podniku? Mají dostatek ochranných prostředků – roušek, desinfekce, či rukavic? O tom, jaká je situace ve středisku vlakových čet Olomouc jsme hovořili s členkou ZV OSŽ železniční stanice Olomouc, vlakvedoucí Lucií Živcovou, která zájmy zdejších vlakových čet hájí.

V ZV OSŽ železniční stanice Olomouc hl. n. hájíte zájmy vlakových čet. Jaká je v současné mimořádné době mezi jejími členy nálada?
Samozřejmě, že jsme všichni tak trošku nervózní, koneckonců, kdo dnes není? Díky přístupu vedení železniční stanice však máme zajištěno vše, co potřebujeme k ochraně zdraví a sami se také snažíme, abychom nešli do zbytečného rizika. V důsledku opatření, které vyhlásila vláda, lidé cestují méně, frekvence je oproti normálu tak desetiprocentní. Navíc z vlaků téměř vymizely takzvané ´problémové´ osoby, takže ve vlacích vládne klid. Cestující se k nám chovají ohleduplně a my jim to oplácíme úsměvem. Ten bohužel není pod rouškou vidět, ale na očích se to pozná.

V prvních dnech po vyhlášení povinnosti nosit roušky jich byl všeobecný nedostatek. Jak se to projevilo u vlakových čet?
V případě naší železniční stanice se vedení zachovalo úplně fantasticky – naše paní přednostka nakoupila látku a děvčata z pokladny z ní ušily jednotné modré roušky. Jsou uvnitř vybaveny kapsičkou, do níž lze vložit kapesník, který se dá vyměnit a desinfikovat vypráním. Také cestující nosí svoje roušky, navíc máme přiděleno pár roušek pro případ, že by někdo ve vlaku roušku neměl a začal například kašlat. Takový cestující by dostal naši roušku, okolí, kde seděl, bychom vydesinfikovali a uzavřeli. Jsme pro tento případ vybaveni výstražnou cedulkou, kterou bychom pověsili do okolí nákazy. Naštěstí taký případ zatím nenastal a doufejme ani nenastane.

A co ostatní ochranné prostředky – máte jich dostatek?
Máme kožené i gumové rukavice, desinfekční gel na ruce, umývací ubrousky, prostě vše, co je potřebné k nejnutnější ochraně. V dnešní době musíme být obzvláště obezřetní, zvláště pokud se týká hygieny a shromažďování více lidí na jednom místě. Vedení stanice nám vychází ve všem vstříc, spolupráce s ním je naprosto bezproblémová.

Na Litovelsku a Uničovsku nicméně trvá vyhlášená karanténa z důvodu zvýšeného výskytu osob, nakažených koronavirem. Jak to ovlivňuje vaši práci?
Z této oblasti je nemalý počet členů vlakových čet našeho SVČ, takže logicky teď plno lidí chybí. Odhaduji to tak na padesát průvodčích a vlakvedoucích, kteří jsou z této oblasti a nemohou chodit do práce. Pracujeme proto v případě nutnosti jejich nahrazení letmo – zatím to zvládáme a doufejme, že se situace brzy zklidní.

Děkuji za odpovědi.
Miroslav Čáslavský