Stejný scénář, ale trochu jiný průběh, takové bylo školení OSŽ k Podnikové kolektivní smlouvě SŽDC, s. o., na rok 2015, které se konalo v úterý 19. 1. 2015 v Českých Budějovicích. Na programu kromě obvyklých bodů byly i tentokrát především aktuality z důležitých jednání OSŽ a informace o hlavních změnách v nové Podnikové kolektivní smlouvě (PKS) SŽDC, s. o., na rok 2015.

V úvodu školení mluvil především předseda Podnikového výboru (PV) OSŽ SŽDC Mgr. Martin Malý, například o odstupném při ztrátě zdravotní způsobilosti či z organizačních důvodů (z odstupného z organizačních důvodů se i nadále nebude odvádět zdravotní a sociální pojištění), či o vlastním průběhu kolektivního vyjednávání, respektive o dohodách se zaměstnavatelem i ostatními odborovými centrálami s cílem vylepšit podmínky, například vyšším nárůstem mzdy. „Tak jako tomu bylo jinde ve státním sektoru. Ostatně jsme to denně slyšeli z médií,“ podotkl Martin Malý s tím, že se kolektivním vyjednavačům pro mzdový nárůst podařilo vyjednat „politickou toleranci“. „Tedy, jinak řečeno, že nám vedení může na mzdách přidat. Ovšem za podmínky, že se současně podaří ušetřit na jiných nákladech.“ Nakonec z toho bylo 2,9 % do tarifních mezd a 0,3% nárůst minimální přislíbené výše výkonové odměny. Ač byl původní návrh zaměstnavatele uzavřít kolektivní smlouvu s platností na tři roky (pro OSŽ to bylo přijatelné, ale dvě odborové centrály s tím nesouhlasily), kolektivní smlouva byla nakonec uzavřena na jeden rok. Předseda PV se pak věnoval změnám v textu KS, kterých tentokrát není mnoho, a když jsou (jako například v oblasti zlepšování pracovních a sociálních podmínek), tak k lepšímu.

V části věnované dotazům se především mluvilo o KOPkách, plánu dovolených, distribuci výplatních pásek, podepisování daňových přiznání, či o nemocenské (mimo jiné zaznělo, že stát rezignoval na svoji úlohu a přenesl zodpovědnost na zaměstnance). Jeden z dotazů zněl, zda zaměstnanci, kteří pojedou na kondiční pobyt (KOP), budou mít možnost vzít si s sebou na část pobytu rodinného příslušníka, a zda bude i v tomto případě (že rodinný příslušník nebude na kondičním pobytu se zaměstnancem celých dvanáct dní) možnost získat příspěvek. Bylo odpovězeno, že vloni taková možnost byla a že letos by to mělo být stejné, ale záleží samozřejmě na dohodě s budoucími poskytovateli KOP.

Další dotaz se týkal plánu dovolených (a zda je tento plán závazný) a nařizování dovolené. „U jiných zaměstnání tomu tak není, ale u nás na pracovišti (výpravčí)máme maximálně dvacet dní dovolených v měsíci na pět lidí (těchto pět lidí si může během 30 dní vybrat maximálně dvacet dní dovolené). Takže ten, kdo přijde první, si vybere dovolenou a ostatní mají vymalováno, nemají šanci si dovolenou vybrat,“ uvedl jeden z tazatelů, v odpovědi bylo řečeno, že je to především věcí rozumnédohody zaměstnanců mezi sebou v době tvorby plánu čerpání dovolených. To ale tazatele evidentně neuspokojilo. „Je to o komunikaci, to já chápu, ale co mám dělat, když ta komunikace mezi zaměstnanci není?“

Hodně prostoru bylo věnováno diskusi o distribuci výplatnic (ty v termínu výplaty nemají všichni zaměstnanci k dispozici a nejde tak včas reagovat na nesrovnalosti) a o komunikaci s vedením provozního obvodu. „Dnes má vedení požadavek, abychom během dvou dnů podepsali daňové prohlášení (v sídle PO v Českých Budějovicích), přitom je to formalita, ale pro mnohého z nás je to problém. Ještě před dvěma lety jsme to podepisovali na pracovišti. Myslím si, že je v kompetenci a možnostech zaměstnavatele, umožnit zaměstnanci to podepsat přímo na pracovišti,“ poznamenal další z tazatelů. Mimo jiné bylo kritizováno, že zaměstnavatel (SŽDC, PO Č. Budějovice) vydal toto nařízení rozkazem, kterým ukládá zaměstnanci, aby v turnusovém volnu, které má sloužit k odpočinku, přijel v určitém datu podepsat na PO například daňové přiznání. „A co když to ten zaměstnanec nestihne? Třeba když bude nemocný? Pak kvůli tomu pojede třeba ze Šumavy až do Prahy, ztratí celý den, aby tam podepsal tenhle jediný papír? To je naprosto zcestné! To se mi nezdá od zaměstnavatele fér,“ dodal důrazně.

„Ale to není jenom otázka daňového přiznání, my musíme do Českých Budějovic jezdit podepisovat úplně všechno,“přidal se další. „Jestli si zaměstnavatel udělal takové opatření, že nemá auto, že nemá na benzín, tak mně to vcelku nezajímá, já si také musím plnit svoje povinnosti – přijít do práce střízlivý, mít zdravotní prohlídku a absolvovanou školu. Zaměstnavatel argumentuje ochranou osobních údajů, ale mně to připadá spíše, že si chce ulehčit práci.“

V závěru školení Luděk Šebrle (ESO OSŽ-Ú) mluvil o Podpůrném fondu OSŽ a jízdních výhodách, vedoucí ESO OSŽ-Ú JUDr. Petr Večeř pak o změnách interních předpisů, Desateru člena OSŽ či o pojištění odpovědnosti.

V pátek 23. ledna 2015 v Brně se pak posledním ze série uzavřela letošní školení ke kolektivní smlouvě SŽDC, s. o.

Michael Mareš

Další informace naleznete v článku Podnikový výbor SŽDC se sešel poprvé v novém roce.

Další informace naleznete v článku Podnikový výbor SŽDC se sešel poprvé v novém roce

Právě přítomno: 419 hostů a žádný gestor