Po čtyřech letech od železniční nehody na trati mezi Vyškovem na Moravě a Nezamyslicemi (trať 300 Brno - Přerov - Bohumín) bylo zahájeno hlavní líčení před Okresním soudem ve Vyškově.


Při nehodě, která se udála dne 5. června 2011 nedaleko železničního přejezdu u Topolan, vykolejilo třináct ze třiceti prázdných vozů řady Falls (Wap), přičemž podle závěru vyšetřovatelů byly příčinou nehody uvolněné železniční svěrky typu ŽS 3 (upevňovadla), jejichž stav byl nedostatečně kontrolován. To mělo způsobit vybočení koleje vlivem vysokých teplot.
Před vyškovským okresním soudem stanulo 1. července 2015 pět obžalovaných: vedoucí provozního střediska, vedoucí provozu infrastruktury, vrchní mistr tratí, pracovník oprav a údržby tratí a traťový dělník - pochůzkář, všichni zaměstnanci Správy tratí Brno (SŽDC, s. o., Oblastní ředitelství Brno). Okresní státní zástupce jim přečetl obvinění, podle něhož měli zanedbat své povinnosti při údržbě trati a tím bezprostředně způsobit ohrožení jízd vlaků. Z výpovědi obžalovaných, kteří svoji vinu popírají, vyplynulo, že trať byla v době před nehodou v pořádku a pravidelně kontrolována a udržována. Všichni obžalovaní se také shodují na tom, že trať v uvedeném místě byla bezprostředně před nehodou zkontrolována také poté, co strojvedoucí jednoho z projíždějících vlaků ohlásil výpravčímu ve Vyškově „neklidnou jízdu". Ani při této kontrole nebyly zjištěny závady, které by ohrožovaly bezpečnost provozu.
Jak dále z výpovědi obžalovaných vyplynulo, na předmětném místě se nacházejí upevňovadla z roku 1985, u nichž bylo krátce po jejich uvedení do provozu zjištěno, že jsou náchylná k povolování, přičemž jejich neustálým dotahováním dochází k poškozování pryžových podložek u podkladnic. Stejná upevňovadla se do dnešního dne vyskytují na několika tisících kilometrech tratí po celé síti SŽDC, s. o. Poškozené podložky přitom lze spolehlivě zjistit pouze po rozebrání celé koleje, což je možné pouze při velkých výlukách, schvalovaných vedením SŽDC. Podle názoru obžalovaných mohla být nehoda způsobena špatným technickým stavem jednoho z vozů Falls, přičemž zhoršené jízdní vlastnosti některých těchto vozů (snížená rejdovnost, zvláště při vysokých teplotách) byly v minulosti potvrzeny i výzkumným ústavem v České republice.
Po výpovědích obžalovaných bylo poté líčení soudcem Mgr. Karlem Menšíkem odročeno na konec září, kdy bude proveden výslech svědků a o stanovisko bude požádán rovněž soudní znalec v oblasti dopravy. Obžalovaní jsou zastoupeni mj. smluvní advokátkou OSŽ JUDr. Jarmilou Pospíšilovou. Podrobnější informace o průběhu prvního dne tohoto soudního jednání přineseme v některém z příštích čísel Obzoru.
Miroslav Čáslavský

 

Právě přítomno: 366 hostů a žádný gestor