Ve čtvrtek 6. srpna 2015 navštívil předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša spolu s předsedou ZO OSŽ železniční stanice České Budějovice Františkem Vopátkem jižní Čechy a ve vlacích na tratích České Budějovice – Černý Kříž a Černá Kříž - Číčenice vysvětloval cestujícím, proč členové Odborového sdružení železničářů protestovali proti výběrovému řízení na provozování dopravy na těchto tratích.


„Nebylo a není to z důvodu, že bychom vám nechtěli dopřát lepší či pohodlnější cestování vlakem jiné dopravní společnosti. Spíše naopak, podmínky výběrového řízení byly vypsány tak, že by došlo k omezení dopravní obslužnosti ve vašem regionu,“ těmito slovy informoval předseda OSŽ cestující o nebezpečích, která hrozí v případě změny dopravce na třech šumavských tratích (vedle dvou zmíněných ještě na trati Strakonice – Volary). „Navíc, podle našeho názoru, výběrové řízení obsahovalo několik závad, proto jeho výsledek nyní zkoumá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.“
První cesta obou představitelů OSŽ vedla z Českých Budějovic do Černého Kříže. S deseti minutami zpoždění vyjíždíme z Českých Budějovic osobním vlakem 8109 směr Nové Údolí, cestou ale nabíráme (zejména kvůli enormní frekvenci cestujících a cyklistů) další minuty, takže nakonec zpoždění v Černém Kříži činí zhruba půl hodiny, což je podle vlakové čety zcela běžné. „Těch pětatřicet, čtyřicet minut to mívá,“ poznamenal vlakvedoucí Marek Smolen.
Osobní vlak 8109 s odjezdem z Českých Budějovic v 8.07 h podle vlakové čety převáží v průměru 80 až 100 jízdních kol. „Dneska, předpokládám, to bude kolem 130 až 150 jízdních kol,“ řekl dále Marek Smolen s tím, že kapacita vlaku je často „na hraně“ (v tomto případě jela třívozová souprava Bdt, Bdmteeo, Ds, tažená lokomotivou 754.039-6). Někdy se však stane, že se cestující s koly do vlaku nevejdou, což pochopitelně někteří cyklisté nelibě nesou. I proto musí vlaková četa kola „třídit“. Každý vlakvedoucí má nějaký systém, Marek Smolen dává na jednu stranu vozu Ds relaci Nové Údolí, na druhou stranu (vozu Ds) pak Stožec a Černý Kříž, ostatní cyklisté musí s jízdními koly buď do patra (Bdmteeo) nebo na představek vozu Bdt. „Myslím si, že pro tuto trať a pro tento vlak by byla nejideálnější dvě patra a služební vůz Ds, ale musíme vystačit s tím, co máme,“ konstatuje Marek Smolen.
V parném dni kromě vlakové čety procházejí vozy i předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša a předseda ZO OSŽ železniční stanice České Budějovice František Vopátek. „Prošli jsme celý vlak a s jednou výjimkou jsme žádný jiný negativní ohlas nezaznamenali,“ uvedl za Českým Krumlovem František Vopátek a předseda OSŽ Jaroslav Pejša jej doplnil: „Většinou nám lidé vyjadřovali podporu, jednou se dokonce ptali, koho mají v příštích volbách volit. Tak jsme jim řekli, že jim nabídneme alternativu. Většinou našemu záměru aktivně vstoupit do voleb fandili a vyjadřovali nám podporu.“ A mezi cestující – většinou cyklisty – vyrazili oba předsedové v témže vlaku ještě jednou. A co jim vlastně říkali? „Že tady ubyde spojů a že se nepřepraví tolik jízdních kol, protože nebude jezdit ani tolik vlaků,“ prozradil František Vopátek. „Vím, že ani tohle není žádný zázrak, ale budoucí koncept s jiným dopravcem bude znamenat ještě další zhoršení. Například v budoucnu by vlaky měly přepravovat pouze šest jízdních kol, což si nedovedu vůbec představit,“ dodal.
V cca 10.51 h opouštíme zpožděným osobním vlakem 18007 (vedeným Regionovou 814/914.114) Černý Kříž a jedeme směr Číčenice. V tomto vlaku je na rozdíl od předchozího vlaku a navzdory horkému letnímu počasí o poznání vzdušněji. Při křižování ve Volarech zahlédneme z okna, jak železničáři vynášejí z motorového vozu na sousední koleji cestující, která ve vlaku zkolabovala. Pak už Jaroslav Pejša s Františkem Vopátkem znovu vyrážejí mezi cestující s letáky. „I tentokrát to lidé vnímali pozitivně. Pouze v jednom případě cestující argumentoval tím, že nám jde jen o naše místa,“ shrnul předseda OSŽ Jaroslav Pejša.
Celkem ve dvou vlacích oba představitelé OSŽ rozdali pět set letáků, kterými OSŽ oslovilo širokou cestující veřejnost. „Chceme vás vozit ve vlacích Českých drah bezpečně a chceme, abyste byli při jízdě vlakem spokojeni. Proto máte-li nějaké připomínky či dotazy, využijte naši e-mailovou adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a my se budeme snažit vám odpovědět či zprostředkujeme odpověď od kompetentních osob. Přejeme vám příjemné cestování ve vlacích Českých drah,“ stojí mimo jiné ve zmíněném letáku.


Michael Mareš



Právě přítomno: 286 hostů a žádný gestor