Jízdu novými jednotkami v barvách národního dopravce (konkrétně motorovou jednotkou ČD RegioShark 844 030-7 a novou elektrickou jednotkou ČD InterPanter 661.001-8/662.001-7/660.001-9) si mohli v úterý 22. 9. 2015 odpoledne na zkušebním okruhu Výzkumného ústavu železničního v Cerhenicích na vlastní kůži vyzkoušet nejen pozvaní hosté ze státní správy, konkrétně z Parlamentu ČR, Ministerstva dopravy ČR, Drážního úřadu a krajských samospráv, ale i mnozí zástupci bank či odborových centrál.


Během posledního zářijového letního odpoledne byli účastníci tohoto setkání mimo jiné i svědky předpremiéry připravovaného televizního spotu s názvem „České dráhy: Lepší cesta každý den“ od Jiřího Kratěny a přímými účastníky předpremiérové zkušební jízdy novou elektrickou jednotkou ČD – InterPanter. Dodejme, že premiéra proběhne tuto sobotu v rámci Národního dne železnice v Hradci Králové. Jako třešnička na dortu byla pak pro účastníky připravena jízda railjetem po zkušebním okruhu VUZ v Cerhenicích.

Nejnovější přírůstek do rodiny šelem národního dopravce je jednotka 660 InterPanter. Na první pohled je velmi podobná svému rodovému sourozenci RegioPanteru. Velká část technických fines byla totiž z této úspěšné elektrické jednotky, představené na podzim 2011, převzata. Podstatná část rozdílů se týká určení jednotky pro delší trasy. Interiér je více rozčleněn, ubylo vstupních dveří, naopak více prostoru mají cestující pro svá zavazadla. Trakční výzbroj umožňuje provoz na obou napájecích soustavách, což vozidlo předurčuje k využití na rychlíkových linkách kdekoliv pod měděnou pavučinou.

Michael Mareš


 

Právě přítomno: 310 hostů a žádný gestor