Rozsah železniční dopravy v Karlovarském kraji se od jízdního řádu 2016 mírně navýší. „My těch změn příliš nemáme, ale když je máme, tak jsou většinou k lepšímu,“ uvedl dnes (ve středu 18. 11. 2015) na tiskové konferenci v Karlových Varech Ing. Vladimír Omelka, ředitel Regionálního obchodního centra ČD. Počet vlaků od 13. prosince 2015 mírně naroste v souvislosti s novou koncepcí dopravy na trati Cheb – Aš a s otevřením nového hraničního přechodu Aš – Selb-Plössberg na trati Cheb – Hof.

Na tomto hraničním přechodu byla osobní doprava zastavena v roce 1945. „Letos tak máme kulaté výročí - slavíme 70. výročí obnovení provozu,“ připomněl Vladimír Omelka s tím, že zároveň si připomínáme i 150. výročí otevření tratě. „Železniční provoz na této trati byl pro nákladní dopravu uzavřen v roce 1995, od té doby uběhlo dvacet let, takže také kulaté výročí,“ dodal Omelka. Díky iniciativě německé strany a podpoře Karlovarského kraje byla tato trať letos znovu obnovena a v těchto dnech uvedena do provozu. „U nás jde o cca dvoukilometrový úsek včetně obnoveného kolejiště u selbského nádraží v Aši, a dvě stě metrů dlouhého nástupiště, včetně zabezpečovacího a sdělovacího zařízení. Na německé straně je to pětikilometrový úsek od státní hranice až po železniční stanici Selb-Plössberg, která byla rovněž kolejově upravena a vybavena novým nástupištěm. Na německé straně ale byla investice poněkud vyšší,“ doplnil Vladimír Omelka.
Finanční náklady se na české straně pohybovaly okolo cca 75 mil. korun, na německé to bylo zhruba 14 milionů euro, v přepočtu cca 375 milionů korun. „Na německé straně ty investice byly podstatně vyšší - stavěly se tam tři nové mosty, protože trať byla přerušena v polovině devadesátých let z důvodu výstavby obchvatu Selbu,“ dodal Omelka.
Denně pojede po této trati ve dvouhodinovém taktu 9 párů přímých mezistátních osobních vlaků v trase Hof – Aš – Cheb – Marktredwitz a zpět, z toho jeden pár v úseku Hof – Aš a zpět. „Díky tomu, že na německé straně zvítězila jako dopravce společnost Länderbahn, která provozuje úsek Martkredwitz – Cheb, dochází k přímému spojení Marktredwitz – Cheb – Aš – Hof. Kromě těchto devíti párů osobních vlaků, které budou mít návaznost v Aši do zastávky Aš město, zde ještě v době dopravních špiček pojedou čtyři páry vlaků z Chebu do Aše města, jde o klasický návoz do zaměstnání a do škol, ráno a odpoledne,“ řekl dále Vladimír Omelka. Jízdné na trati Cheb – Aš – Hof (MPS Länderbahn) bude činit 135 Kč, Aš – Hof 97 Kč, první den provozu – v neděli 13. prosince 2015, se bude možné svézt vlaky do Německa za pouhých 25 Kč.
Změn dozná i trať 149 Karlovy Vary – Krásný Jez – Horní Slavkov-Kounice, vlaky zde pojedou na objednávku Karlovarského kraje o sobotách a nedělích v období od 30. dubna do 4. září 2016. „Doposud jsme zde vedli prodloužené vlaky z Rakovníka, toto spojení se ale moc neosvědčilo, takže znovu se vracíme ke konceptu návozu z Karlových Varů,“ vysvětlil Omelka další změny v JŘ. Nově pojede přímý ranní vlak z Karlových Varů a odpolední spoj zpět do K. Varů; z Karlových Varů odjezd v 8 h, příjezd do Horního Slavkova v 8.55 h, zpět do Karlových Varů odjezd z Kounic v 18 h, příjezd na horní nádraží v K. Varech v 18.57 h. V úseku Horní Slavkov–Kounice – Krásný Jez a zpět pojedou přes den 4 páry vlaků jako přípoje na a od vlaků dopravce GWTR.
Každý den vyjede v novém JŘ v Karlovarském kraji 260 regionálních osobních vlaků, které denně ujedou 7557 vlakokilometrů, 11 spěšných vlaků, které denně ujedou 354 vlakokilometrů a 28 rychlíků, které denně ujedou 1591 vlakokilometrů a 10 mezistátních spěšných vlaků na trati Cheb – Norimberk.

Michael Mareš
 

Právě přítomno: 228 hostů a žádný gestor