Na den přesně se po roce sešli členové těchto dvou Podnikových výborů ve čtvrtek 19. listopadu ve školicím středisku Medvedica. Účastníky jednání přivítala místopředsedkyně OZŽ a předsedkyně Podnikového výboru Železnic slovenskej republiky, Ing. Darina Fabuľová. Hospodářské vedení ŽSR zastupoval kromě náměstka GŘ ŽSR pro lidské zdroje Jána Žačka také náměstek GŘ pro provoz Bc. Milan Kubiček. Za odboráře se jednání zúčastnil předseda OZŽ Mgr. František Zaparanik a místopředseda OZŽ Bc. Ľudevít Mikloš.

Za naše členy podnikového výboru SŽDC poděkoval za pozvání jeho předseda, Mgr. Martin Malý. Nechyběli ani naši tři tajemníci PV: Adolf Hradílek, Miloš Paleček a Petr Štěpánek. Za hospodářské vedení SŽDC se tentokrát jednání nikdo nezúčastnil, vzhledem k jednání Správní rady, které ten den probíhalo.
„Těší mě, že se můžeme společně setkávat a vyměňovat si navzájem informace a získané zkušenosti,“ řekl v úvodu předseda OZŽ František Zaparanik. O současném stavu kolektivního vyjednávání pak informoval Martin Malý. Poděkoval za pozvání, omluvil neúčast zástupců našeho hospodářského vedení a přiblížil současnou situaci na železnici, když mimo jiné řekl, že „vybudování nového dispečerského pracoviště CDP Praha, kde má pracovat na 1200 zaměstnanců, představuje revoluci v řízení provozu dopravy“. Hovořil i o nástupu nových zaměstnanců do provozu infrastruktury a potřebě získat nové mladé odborníky, zejména pro profese elektro a sdělovací a zabezpečovací technika.

O probíhajícím kolektivním vyjednávání na ŽSR pak hovořila Darina Fabuľová. Kolektivní smlouva tady byla uzavřena na dva roky a nyní se jedná o mzdovém nárůstu. Také na Slovensku je snaha o rozšíření počtu povolání s nárokem na rekondiční pobyty a zmínila i potřebu změny, protože je kritizována kvalita poskytovaných služeb. Předmětem jednání je i výše hodnoty stravenky 3,6 euro. Po jedenácti hodinách mají zaměstnanci nárok na další stravenku stejné hodnoty, což je předmětem sporu, neboť příslušný článek blíže nespecifikuje podmínky přiznání. Na tuto informaci reagoval ve svém vystoupení náměstek GŘ ŽSR Ján Žačko, který by rád tuto věc otevřel a nastavil jiné podmínky. O potřebě přijímání nových zaměstnanců, kdy je věkový průměr zaměstnanců ŽSR 46 let, mluvil také náměstek Ján Žačko. „Je třeba se připravit na velké změny, na trhu práce nemůžeme najít potřebné nové lidi, část lidí nechce pracovat vůbec, a pokud se k nám přihlásí, až 40 procent z nich neprojde psychotesty.“ ŽSR jde cestou studia přímo pro potřeby ŽSR, „na webu ´Kariéra´ jsou informace, koho potřebujeme, uzavírají se smlouvy se studenty a je záměr střídat studium, a teorii doplnit i praxí“. Pokud jde o kolektivní vyjednávání o mzdovém nárůstu, je podle jeho názoru „nutné dostat peníze do pohyblivé složky mzdy, kvůli lepší motivaci zaměstnanců.“ Náměstek GŘ ŽSR pro provoz Milan Kubiček vyzvedl dobrou spolupráci s českými kolegy ze SŽDC a řekl, že se na Slovensku vyhodnocuje přínos zavedení bezplatné dopravy pro děti, studenty a seniory, kdy došlo k větší naplněnosti vlaků a cca 22% nárůstu počtu cestujících. Informoval rovněž o modernizaci tratí s tím, že probíhá studie na 4. železniční koridor. Večerní jednání pak zakončila diskuse.

Společnému večernímu jednání předcházela samostatná jednání podnikových výborů. PV OSŽ SŽDC, s. o., se zabýval kromě kontroly plnění úkolů stavem kolektivního vyjednávání, kdy se diskutovalo mimo jiné o materiálu „Koncepce částečného řešení problematiky spojené se změnou zákona o důchodovém pojištění“ a v souvislosti s tím o ztrátě zdravotní způsobilosti a o možném zařazení zaměstnance na odpovídající pracoviště. Podrobně se PV zabýval zejména průběhem posledního kola kolektivního vyjednávání 18. 11., kde generální ředitel SŽDC Ing. Pavel Surý předložil sociálním partnerům řadu návrhů (viz informace na webu OSŽ). „Vzájemné setkání členů obou podnikových výborů je nejen přínosem pro obě strany a příležitostí se informovat o problémech, které zajímají obě strany, ale i příležitostí k setkání přátel, kteří si mají co říci,“ řekl na závěr předseda PV Martin Malý.


Miroslav Gloss


Právě přítomno: 229 hostů a žádný gestor