V úterý 15. 12. 2015 se letos naposledy v Domě Bohemika v pražských Vysočanech sešli členové Ústředí OSŽ. Po nezbytné kontrole plnění úkolů přišly na řadu informace ze zásadních jednání. V jejich úvodu informoval předseda OSŽ členy Ústředí OSŽ o jednání vlády (14. 12. 2015). Na zasedání vlády byly totiž dva materiály týkající se železnice – první se týkal liberalizace dopravy, respektive přímého zadání tratě Plzeň – Most společnosti GW Train Regio:

„Tento materiál byl vládou schválen s tím, že Českým drahám bude jako kompenzace napřímo zadána trať Brno – Břeclav – Olomouc, bez ohledu na to, jak dopadne odvolání u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže,“ uvedl předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša a dodal: „Po šesti letech platnosti Memoranda je to první trať, kde jsme neuspěli. Na jednu stranu nejsme s tímto rozhodnutím vlády spokojeni, na druhou stranu mělo být od roku 2009 vysoutěženo 75 % dálkových tratí, takže v tuto chvíli jsme přišli zatím o jednu jedinou trať, takže z tohoto pohledu můžeme být spokojeni.“

Na jednání Ústředí OSŽ se dlouze diskutovalo o tom, zda tím nedojde k porušení evropské směrnice, která jasně hovoří o možnosti přímého zadávání, ale národnímu dopravci. Kdo je tedy národním dopravcem? Není tím, že to bylo zadáno někomu jinému, porušena evropská směrnice? A co když tento dopravce nakonec nevyjede, nebylo by to poprvé? I takové otázky zazněly v diskusi k tomuto tématu. „Je to důsledek špatné dopravní politiky tohoto státu! Spíše to dehonestuje roli státu,“ zaznělo v odpovědích.

Projednávání dalšího materiálu, kterým se vláda zabývala na svém pondělním (14. 12.) zasedání a který se týkal převodu budov z ČD na SŽDC, bylo podle Jaroslava Pejši přerušeno. „Na Tripartitu ministr Dan Ťok nepřišel, takže zatím nevíme, jestli vláda bude v jednání pokračovat už 21. 12., nebo to odloží a bude projednávat až po novém roce,“ dodal Pejša. Předseda OSŽ také informoval o zasedání řídícího výboru ČD, který (účelově?) vyměnil dva členy Dozorčí rady Českých drah (novými členy DR se stali Ing. Milan Kucharčík a bývalý ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu Ing. Tomáš Révész, kteří nahradili Ing. Milana Křístka a Josefa Smýkala), a také o posledním jednání Dozorčí rady ČD, na kterém se nestihlo projednat všech 57 bodů (v lednu proto budou možná dvě zasedání DR ČD). V závěru svého vystoupení pak hovořil o zasedání Tripartity, kde se sice o železnici přímo nejednalo, ale tématem číslo jedna byla situace v OKD Ostrava, kde hrozí propuštění až 13 000 zaměstnanců a dalších 13 000 zaměstnanců v navazujících podnicích. „Je to pro karvinskou oblast katastrofa,“ zdůraznil Jaroslav Pejša s tím, že Tripartita přijala rozhodnutí o navýšení příspěvku na mobilitu, na němž by mohla částečně profitovat i železnice. „Dopravní tripartita se na svém příštím zasedání bude detailně zabývat situací v Moravskoslezském kraji. Je možné, že dojde k dodatečnému navýšení počtu spojů, ale nejdříve se musí zjistit, kam budou lidé dojíždět,“ dodal Jaroslav Pejša.
V další části jednání byli členové Ústředí informováni o kolektivním vyjednávání a uzavřených kolektivních smlouvách u a. s. ČD Cargo a Českých drah, a u Správy železniční dopravní cesty, s. o., včetně situace u nedrážních firem (moderující místopředseda OSŽ Miroslav Novotný především referoval o kolektivním vyjednávání v Dopravním zdravotnictví).

V závěru pak Ústředí mimo jiné schválilo termínový kalendář zasedání tohoto orgánu v příštím roce, obsahový plán i rozpočtové provizorium na měsíce leden a únor 2016.
Michael Mareš
 

Právě přítomno: 342 hostů a žádný gestor