Hned dvakrát 14. prosince přišel na jednání RRS OSŽ v Praze Bc. Jaroslav Pejša, předseda OSŽ. Na začátku jednání před svým odchodem na jednání s vedením Českých drah, a. s., a po poledni opět před odchodem na jednání tripartity přišel ještě popřát členům rady klidné prožití Vánoc a také poděkovat za jejich činnost.

„Asi všechny vás bude zajímat, jak to bude s režijními jízdenkami. Pan ministr dopravy potvrdil, že bude respektovat dohodu, která je do roku 2017, takže do té doby by se nemělo nic přihodit,“ řekl Jaroslav Pejša. „Máme tedy dva roky na řešení a jsem přesvědčen, že budeme postupovat tak, aby to nepoškodilo seniory, protože vy jste na železnici pracovali řadu let,“ řekl dále Pejša a pokračoval informací o zasedání vlády (dne 14. 12.), která měla na programu mimo jiné i body, které se týkaly železnice. Jedním z nich byla liberalizace osobní dopravy na železnici, konkrétně tratě Plzeň - Most, která je přímo zadána společnosti GW Train Regio, a dále pak tratě Brno – Břeclav - Olomouc, kde budou osobní dopravu provozovat České dráhy. Pokud jde o převod budov na SŽDC, tento bod zřejmě projednáván nebude i pro nedostatek času, vzhledem k odpolednímu jednání tripartity, sdělil Pejša.
Následovala kontrola plnění úkolů a nově bylo členům rady uloženo, aby ověřili jména předsedů klubů seniorů ve svých oblastech. U řady klubů také chybí evidence o datu jejich vzniku, proto je snaha tyto protokoly doplnit. Místopředseda RRS Alois Malý pak dostal za úkol zjistit, jak je to se slevami poskytovanými seniorům na IN karty (25/50 % z jízdného) po předložení Senior pasu. Následovaly informace členů o činnosti klubů seniorů ve svých krajích. Zbyněk Klimeš (Liberec) informoval o setkání seniorů v Turnově a následně pak o účasti předsedy OSŽ na setkání se seniory 3. prosince v libereckém depu. Z řady těchto informací vyplývá, že činnost klubů je velmi pestrá, od pořádání setkání s primátorem města (České Budějovice), přes účast na jednání krajských rad seniorů, až po zájezdy a výlety do přírody. Alois Malý rovněž informoval, že Rada seniorů ČR bude iniciovat, aby i naši senioři měli možnost bezplatného využití vlakové dopravy, jako je tomu na Slovensku. Hovořil také o přípravě tzv. olympiády seniorů v rámci ČR a příslibu ministryně školství na její finanční zabezpečení. Předseda rady Kurt Mužík informoval o programu výjezdního jednání rady na rekreační zařízení OSŽ v Ramzové. Poté, co odešel předseda OSŽ na další jednání, navštívili členy rady ještě první místopředseda OSŽ Vladislav Vokoun a také výkonný tajemník OSŽ Martin Vavrečka. Oba rovněž členům popřáli vše dobré do nového roku a Vladislav Vokoun pak diskutoval se členy o všech tématech, které je zajímaly. Samozřejmě to bylo o již uzavřených kolektivních smlouvách u Českých drah, v ČD Cargu, ale v té době již ten den i o čerstvě uzavřené smlouvě u Správy železniční dopravní cesty, s. o. První jednání Republikové rady seniorů OSŽ v příštím roce se uskuteční 26. ledna 2016.


Miroslav Gloss


Právě přítomno: 155 hostů a žádný gestor