První ze série školení k podnikovým kolektivním smlouvám se uskutečnilo v pondělí 11. ledna 2016 v zasedací místnosti železniční stanice Brno hl. n. Na programu bylo seznámení přítomných předsedů a členů ZV ZO OSŽ s novou Podnikovou kolektivní smlouvou (PKS) Českých drah na rok 2016 a s hlavními změnami v ní oproti roku 2015.

Za předsednickým stolem zasedli předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša, první místopředseda OSŽ Vladislav Vokoun, tajemnice Podnikového výboru OSŽ při ČD Věra Nečasová a tajemník Antonín Leitgeb, který průběh školení moderoval. Přítomen byl také vedoucí ekonomicko-sociálního oddělení (ESO) OSŽ JUDr. Petr Večeř, který podal výklad, týkající se novelizací pracovněprávních předpisů a vnitřních předpisů OSŽ (Řád právní pomoci OSŽ, Podpůrný fond OSŽ, Metodika pojištění odpovědnosti atd.), jakož i připravované novelizace dalších právních předpisů. Na školení se prezentovalo celkem 45 předsedů a členů ZV ZO OSŽ, především z oblasti jižní a střední Moravy a z Vysočiny. Kromě informací o změnách v PKS ČD na rok 2016 byly na programu školení také aktuální a koncepční otázky OSŽ a události v roce 2016 v působnosti OSŽ, které přednesl předseda OSŽ Jaroslav Pejša (podrobnosti přineseme ve zvláštním článku).
V úvodu školení zrekapituloval Vladislav Vokoun průběh kolektivního vyjednávání, přičemž upozornil na skutečnost, že vyjednávání se účastní kromě zástupců zaměstnavatele a OSŽ také devět dalších odborových svazů, s nimiž je nutné efektivně spolupracovat. „Kolektivní smlouva není samozřejmě úplně ideální, nicméně téměř vše, co OSŽ zamýšlelo, se do ní dostalo,“ zdůraznil Vokoun. Podle jeho dalších slov je realizovaný nárůst tarifní mzdy jen část (byť důležitá) celkového nárůstu průměrné mzdy. „Každý zaměstnanec si musí porovnat všechny ostatní složky mzdy, aby dospěl k reálným výsledkům.“ Mezi nejdůležitější změny v PKS ČD 2016 patří také zcela nové pojetí příplatku za praxi, kde se podstatně zvýšila motivace zaměstnanců (zejména těch mladších) zůstat u podniku. Jak dále Vokoun dodal, důležitá je také skutečnost, že se podařilo zachovat všechny dosavadní vymoženosti z minulé PKS, mj. stávající týdenní fond pracovní doby, rozsah dovolené a kondičních pobytů, jakož i poskytování příspěvků zaměstnavatele na penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření a životní pojištění zaměstnancům Českých drah. Nezměnila se ani poměrně nadstandardní ustanovení, týkající se odstupného, fondu pracovní doby a dovolené, a zlepšily se i podmínky pro zaměstnance, odcházející do předčasného či řádného důchodu (ponechání výstrojních součástí bez finanční náhrady). Neméně důležitá jsou i ustanovení, týkající se průměrné doby na oddech a jídlo, a ustanovení, týkající se stravování.
V další části školení podala Bc. Alena Šimáčková z ESO OSŽ-ústředí informace o změnách v oblasti jízdních výhod (mj. upozornila na seznam vybraných komerčních vlaků, kde bude od 1. března 2016 ze strany držitelů Železničních průkazek nutné pořídit si bezplatný evidenční lístek). Věra Nečasová vysvětlila zásady hospodaření se sociálním fondem a hospodaření s ním. „Konkrétní informace jsou uvedeny na webu OSŽ v sekci PV OSŽ při ČD, a. s.,“ upozornila Nečasová s tím, že ZV ZO OSŽ mají čerpat prostředky ze sociálního fondu tak, aby byly do konce roku vyčerpány.
Závěr školení patřil diskusi, v níž se účastníci nejvíce zajímali o problematiku dělených směn, turnusů vlakových čet, odpočinku před a po směně a pravidelného či mimořádného školení.

Další školení k PKS ČD se uskuteční 15. ledna v Přerově, 22. ledna v Pardubicích, 25. ledna v Praze, 27. ledna v Plzni a 28. ledna v Českých Budějovicích.
Školení k PKS ČD Cargo proběhnou ve dnech 13. ledna v Praze, 20. - 21. ledna v Ostravě, 22. ledna v Brně, 25. ledna v České Třebové, 26. – 27. ledna v Ústí nad Labem a 28. – 29. ledna v Českých Budějovicích.
Školení k PKS SŽDC se uskuteční v termínech: 13. 1. Pardubice, 22. 1. Praha, 26. 1. České Budějovice, 5. 2. Plzeň, 8. 2. Přerov a 11. 2. Brno, kde bude okruh školení ke kolektivním smlouvám ukončen.


Miroslav Čáslavský