Ve středu 13. ledna 2016 zahájil tajemník podnikového výboru Miloš Paleček první ze šesti školení k Podnikové kolektivní smlouvě SŽDC na roky 2016-2017. Kromě 30 účastníků školení přivítal i zástupce hospodářského vedení SŽDC: JUDr. Lenku Vláskovou, Ing. Evžena Pospíšila a Bc. Jitku Dolejšovou. Za OSŽ byli přítomni také pracovníci oddělení ESO-OSŽ v čele s JUDr. Petrem Večeřem.

Předseda Podnikového výboru Mgr. Martin Malý omluvil předsedu OSŽ a informoval o dění kolem železnice, zejména o chystaném převodu majetku od ČD k SŽDC (budovy železničních stanic), o opatření, které se týká některých vlaků, které nejsou vedeny v režimu veřejné služby a u kterých je od 1. 3. 2016 pro potřebu evidence o počtu cestujících s režijní jízdenkou povinnost zajistit si před nástupem bezplatný evidenční lístek pro konkrétní den a trasu. Zmínil i nové změny u zásad FKSP, které se týkají bývalých zaměstnanců. Potom podrobně seznámil přítomné se všemi změnami v PKS a za pomoci vizuální projekce ukázal, co všechno se dá najít na webových stránkách OSŽ v sekci PV OSŽ SŽDC. „Podnikový výbor je veden snahou neustále tyto stránky zlepšovat,“ řekl Martin Malý. Sekce obsahuje nejen všechny články z jednání PV a archivuje přijaté dokumenty, ale jsou zde pro členy i důležité rady z oblasti hospodaření s prostředky FKSP a množství dalších informací, které mají pomoci členům.
Následovala řada prvních dotazů, které se týkaly nové PKS, práce letmo a v souvislosti s ní i dárcovství krve. V dalším tématu školení seznámil tajemník PV Petr Štěpánek se Zásadami hospodaření s prostředky FKSP. Zmínil i nový přístup k poskytování příspěvku na rekreaci důchodců, bývalých zaměstnanců, a seznámil s limity čerpání prostředků na kulturní a sportovní akce, u kterých došlo ke sjednocení na stejnou výši, jaká je poskytována u Českých drah a ČD Cargo. Opět zazněla odpověď na řadu dotazů, co je možné čerpat, za jakých podmínek a jak postupovat například při pořádání cyklovýletů základní organizací.
Bc. Jitka Dolejšová upozornila, že plnění z FKSP je možné uplatnit v OJ na základě platných zásad s hospodařením s těmito prostředky teprve od data, kdy byly přijaty a také na řadu praktických příkladů a odpovědí na téma hospodaření s prostředky FKSP, které jsou jak na webových stránkách OSŽ, tak zaměstnavatele. Podrobně byl vysvětlen i postup při úhradě rekreačních pobytů, organizovaných přes ČD travel. Ing. Evžen Pospíšil se pak ve svém vystoupení zevrubně zabýval tématem přístupu zaměstnanců k elektronickému portálu, kde jsou mimo jiné dostupné mzdové a další údaje zaměstnance, a záměrem sjednocení jednotlivých portálů a zároveň jeho rozšíření. Co všechno portál obsahuje a zaměstnanec zde najde, ale také, jaké je nutné jeho zabezpečení před neoprávněným přístupem a řadu poměrně odborných věcí sdělil ve svém dvacetiminutovém projevu posluchačům Ing. Pospíšil. Ke slovu se pak dostali i pracovníci oddělení ESO OSŽ, nejprve Bc. Alena Šimáčková s informací o jízdních výhodách zaměstnanců a podmínkách pro jejich přiznání. Na téma pracovněprávních vztahů pak hovořil vedoucí oddělení ESO JUDr. Petr Večeř. Seznámil přítomné se změnami v legislativě, uplatněním zákona o zaměstnanosti při částečné nezaměstnanosti (tzv. „kurzarbeit“), změnou ve výši minimální mzdy, právním poradenství, které poskytuje ESO. Uvedl i jak postupovat při výpovědi zaměstnance při nehodové události a upozornil na nutnou opatrnost při zveřejňování osobních údajů. První ze školení k PKS tak bylo nejen obsáhlé a rozmanité, ale jistě i přineslo užitečné informace pro posluchače.


Miroslav Gloss