Ve čtvrtek 25. února 2016 se v kulturním sále železniční stanice Praha hlavní nádraží konalo výroční zasedání Českého zemského svazu (ČZS) FISAIC (Mezinárodní federace pro kulturu a volný čas železničářů). Jednání moderovala tajemnice ČZS Ing. Jarmila Šmerhová, krátkou zdravici přednesl 1. místopředseda OSŽ a prezident ČZS FISAIC Vladislav Vokoun.

„Je to téměř rok, co jsme se tady viděli poprvé a co jsme - myslím, že mohu mluvit za všechny - byli překvapeni z návrhu zaměstnavatele, abychom si jako OSŽ vzali na starost chod ČZS FISAIC,“ řekl Vladislav Vokoun v úvodu projevu. „A rok uběhl jako voda a tady mohu prohlásit, že za minulý rok jsme splnili všechno, co jste po nás chtěli. Z jednotlivých sekcí jsem neobdržel jedinou stížnost, že bychom neudělali něco, co jsme slíbili. Takže plán je splněn.“
Řada věcí se dokonce povedla „nad plán“. „Mohu slíbit, že vám budeme i nadále nápomocni, abyste své aktivity mohli i nadále rozvíjet,“ dodal Vladislav Vokoun s tím, že finanční rámec pro rok 2016 je v podstatě totožný s rokem 2015. „To znamená, že vám nic nebrání, abyste se dohodli na plánovaných akcích pro rok 2016.“
Mezinárodní federace pro kulturu a volný čas železničářů (FISAIC) sdružuje železničáře věnující se různým volnočasovým aktivitám. V současnosti jsou v Česku činné skupiny sdružující fotoamatéry, filmaře, malíře, filatelisty, esperantisty a modeláře. K nim se 15. února 2016 připojili i Literáti na trati, osmá zájmová skupina (poezie, próza) pod křídly FISAIC a OSŽ. Jak připomněl Miroslav Kaprálek z mezinárodního oddělení OSŽ-Ú, jádrem skupiny literatura a poezie se stala zájmová skupina Literáti na trati. „15. února vykrystalizoval definitivně názor této zájmové skupiny jít pod křídla FISAIC. Více o tom ví muž, který je duchem a základním kamenem tohoto projektu. Je to František Tylšar, vlakvedoucí Českých drah,“ s těmito slovy předal Miroslav Kaprálek Františku Tylšarovi slovo.
Projekt Literátů na trati vznikl před třemi lety, kdy Františka Tylšara napadla myšlenka vydat společnou knihu všech píšících železničních autorů. „Na železnici pracuje mnoho šikovných autorů, kteří píší povídky, pohádky, verše, dokonce i romány,“ řekl na úvod a dodal: „Napadlo mě, že bych mohl tyto lidi zmapovat a vydat společnou knihu s cílem představit, kdo je kdo. V prvním ročníku se nás sešlo 17 autorů, v druhém ročníku už 40 a teď jsme na prahu ročníku třetího. Již teď mohu konstatovat, že máme dvacet pět nových autorů, kteří se k naší činnosti přidali,“ dodal.
Valná hromada ČZS FISAIC poté pokračovala informacemi z jednání Prezidia FISAIC v Liberci a informacemi o činnosti jednotlivých zájmových skupin. Na závěr pak členové jednotlivých skupin schválili plán akcí na rok 2016.

Michael Mareš