Komplikace, a to jak na silnicích, tak i na železnici, způsobilo vydatné sněžení v pondělí 29. 2. 2016 večer a v noci na úterý (1. 3. 2016). Během několika hodin napadlo od 5 do 15 cm mokrého sněhu, na některých místech dokonce i více. Železničáři proto v některých lokalitách bojovali se sněhem ještě v úterý 1. března. Celkem tři vlaky narazily do spadlých stromů, sněhová kalamita zastavila na několik hodin provoz i na pražském smíchovském nádraží.

Nejvíce sněhu napadlo a nejvíce komplikací způsobila sněhová nadílka paradoxně v Praze a ve Středočeském kraji, kde popadané stromy zastavily na několik hodin dopravu na tratích z Vraného nad Vltavou do Dobříše a Čerčan. Popadané stromy ale komplikovaly dopravu v noci na úterý i na tratích Železná Ruda-Alžbětín – Špičák a Horažďovice – Domažlice. „Aktuálně je již uzavřená pouze trať Vrané nad Vltavou - Čerčany a Vrané nad Vltavou – Dobříš,“ potvrdil krátce po desáté hodině dopolední v úterý 1. 3. 2016 Marek Illiaš ze SŽDC. Byly to nakonec jen tyto dva úseky regionální dráhy u Vraného a Dobříše, které v úterý 1. 3. 2016 zůstaly zcela neprůjezdné (ale i ty se podařilo plně zprovoznit kolem 14 h).
Kvůli poruše trakčního vedení se v noci z pondělí na úterý 1. března jezdilo po jedné koleji i mezi Karlštejnem a Berounem (závada byla odstraněna v úterý 1. března kolem 8. hodiny ranní). Problémy se nevyhnuly ani hlavnímu koridoru z Prahy na Ostravu, když se mezi stanicemi Praha-Běchovice a Úvaly jezdilo pouze po dvou kolejích namísto tří. Padlý strom museli traťováci vyřezat.
„Vzhledem k množství prací nejsem nyní schopen přesně říci, v rámci kterého zásahu byl který strom pokácen. Odstranění provedla každopádně traťovka, která byla venku celou noc,“ uvedl mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský. Konkrétně u klánovické zastávky hrozil v pondělí (29. 2. 2016) večer pád stromu do kolejiště, kvůli němuž došlo k přestavení vlaku Os 9955 ze třetí staniční koleje na „nultou“ (odstranění stromu proběhlo od 17.45 h do 17.55 h). S větvemi v trolejích se traťováci ve výše zmíněném úseku potýkali ještě jednou, a to kolem čtvrté hodiny ranní (tentokrát v první traťové koleji). Vliv na dopravu u obou těchto mimořádností byl ale zanedbatelný.
Pro úplnost dodejme, že překážka na trati poznamenala dopravu také na trati 292 v úseku Mikulovice – Jindřichov ve Slezsku, sněhová kalamita se dotkla i provozu lanovky na Ještěd (trať 900). Nepravidelnosti v dopravě postihly také tratě 341 (v úseku Staré Město u Uherského Hradiště – Luhačovice) a 330 (v úseku Přerov - Staré Město u Uherského Hradiště).
I když meteorologové varují, že sněžit může i v úterý, situace v dopravě by se už neměla dramaticky měnit. A co říci závěrem? Železnice obstála. Zatímco energetici vyhlásili kalamitní stav, kdy bez proudu byly ráno tisíce domácností a silniční doprava mnohde fungovala jen velmi omezeně, železnice zvládla kalamitní situaci jednoznačně nejlépe. Sice během noci došlo ke zhruba desítce mimořádných událostí, ale až na výjimky se je podařilo během chvíle odstranit, takže k závažnějším omezením železniční dopravy nedošlo. (Prohlédněte se fotogalerii z 1. 3. 2016)


Michael Mareš