Ve čtvrtek 10. 3. 2016 zasedal v Praze, v Domě Bohemika, Podnikový výbor (PV) OSŽ ČD Cargo, který moderovala tajemnice PV OSŽ ČD Cargo Bc. Marta Urbancová (na snímku). Úvod bloku Informací ze zásadních jednání tentokrát obstaral předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša, který popsal aktuální situaci na železnici a také členy PV informoval o jednáních, kterých se osobně zúčastnil a která se bezprostředně týkala společnosti ČD Cargo.

K nim patřilo (mimo jiné) i zasedání výkonného výboru železniční sekce ETF v Bruselu (více v samostatném článku z jednání představenstva - Co se stane, když soutěž vyhraje jiný dopravce? Bude mít za povinnost převzít stávající zaměstnance, či nikoliv? OSŽ k tomuto tématu zaujímá zdrženlivý postoj), kde se například mluvilo o jednoznačné identifikaci strojvedoucích. Předseda OSŽ informoval i o variantách novely Zákoníku práce (hrozí, že se odbory dostanou do horší situace, než byla před rokem 2005). Členové PV se například živě zajímali o možnosti a bližší informace ohledně lepší identifikace strojvedoucích, která by znemožnila strojvedoucím bez předepsané doby odpočinku vůbec nastoupit, padl i dotaz na Pošumavské dráhy a budoucnost tratě Plzeň – Most.
Předseda PV OSŽ ČD Cargo Radek Nekola se poté zmínil o jednáních v Bruselu, kde se zúčastnil zasedání pracovní skupiny zabývající se opravárenstvím (toto téma bylo vyvoláno dvěma mimořádnými událostmi v Německu, kdy důvodem těchto událostí byla špatná technologie oprav). „Je potřeba mít pod kontrolou vývoj v opravárenství a včas do něj efektivně směřovat finanční prostředky na nové technologie a zároveň zajistit nábor nových zaměstnanců, protože jinak může celý systém zkolabovat,“ upozornil Radek Nekola.
Poté předseda PV OSŽ ČD Cargo mluvil i o jednání odborových centrál s vedením společnosti (témata: analýza přesčasů, analýza příplatků za činnosti), mimo jiné i na téma „zlepšení komunikace a nastavení parametrů pro řešení problémů, které odbory s vedením firmy řeší“ (tj. popis toho, v jakém stadiu řešení problému je, co bylo splněno a kdo to má v gesci). „Já bych takovouto formu, pokud se ukáže jako fungující, rád viděl na každé výkonné jednotce,“ dodal Radek Nekola.
Poté Radek Nekola krátce informoval o blížícím se pondělním (14. 3.) jednání Dozorčí rady ČD Cargo, která se bude zabývat standardními materiály. „Z analýzy prvního měsíce letošního roku vyplývá, že jsme ve ztrátě, nejsme ale v takové ztrátě, v jaké byl predikován plán. Nicméně se ukazuje, že silnice pořád ukrajuje velké množství z dopravního koláče a že nákladní doprava i nadále potřebuje státem garantované pobídky, aby v této konkurenci vůbec obstála,“ zdůraznil Radek Nekola. „Zatím ani kilo zboží nepřišlo ze silnice na dráhu, spíše se jedná o odliv opačným směrem, přestože se k tomu tato vláda zavázala ve svém programovém prohlášení,“ dodal.
Radek Nekola telegraficky poreferoval o výběrovém řízení na interoperabilní lokomotivy (probíhá specifikace vybavení lokomotiv, které mají jako první v Evropě mít sociální koutek – tj. mikrovlnku, ledničku a umyvadlo), či o jednání komise pro výběr pracovní obuvi - v diskusi zaznělo, že zaměstnanci, kteří boty testovali, je možná ani na noze neměli. V této souvislosti zaznělo, že lidé z provozu mají strach boty reklamovat. „Bude vydáno nové opatření, jakým způsobem se musí postupovat při reklamaci bot,“ poznamenal Radek Nekola a oblastní inspektor BOZP Jaroslav Leština dodal: „V případě jakýchkoliv pochybností se klidně obraťte na příslušného oblastního inspektora.“
V další části jednání se dostavili zástupci zaměstnavatele: Ing. Mojmír Bakalář (ředitel personálního odboru) a Ing. Radovan Maléř (metodik oddělení sociální a mzdové), kteří členům PV tlumočili aktuální informace z vedení společnosti, a to jak k hospodářským výsledkům (hospodářský plán roku 2015 byl překročen), tak k personálním stavům (na začátku roku 2015 měla společnost ČD Cargo 7399 zaměstnanců, na konci ledna letošního roku pak 6981 zaměstnanců) či k Sociálnímu fondu (příděl do SF zatím neproběhl, ale počítá se se stejným objemem přídělu na zaměstnance jako v loňském roce, který proběhne až po auditu hospodářského výsledku). „Přestože to možná z venku vypadá, že se zaměstnanci společnosti neobměňují, tak zhruba 150 lidí se v loňském roce obměnilo (odchody versus příchody), nepočítaje strojvedoucí v přípravě,“ uvedl Mojmír Bakalář s tím, že v současné době počet zaměstnanců zase malinko narostl: „Mírně doplňujeme stavy v řádu jednotek zaměstnanců,“ dodal Mojmír Bakalář s tím, že vedení společnosti má zájem řešit i problémy, které se takzvaně „dostávají na přetřes“.
V další části jednání se mluvilo o personální potřebě v opravárenství, kde se i vedení společnosti „chce pokusit vyrovnat s podstavem pracovníků“. Mimo úpravu technologií zatím společnost neplánuje žádné propouštění, spíše naopak. Chce, zejména v opravárenství, hledat náhradu za odcházející zaměstnance do důchodu.
V bodech Organizační a Různé byla řeč o jednání pracovní skupiny na druhotný posun, dále byla jednohlasně přijata změna jednacího řádu PV OSŽ ČD Cargo a v samotném závěru pak Jaroslav Leština informoval o školeních BOZP a prověrkách BOZP ve výkonných jednotkách. „Inspektoři BOZP by se těchto prověrek měli zúčastnit - minimálně jeden vyškolený inspektor by měl v každé oblasti působit,“ apeloval.
Michael Mareš