Za účasti čestného kmotra Ing. Miloše Petery (hejtmana Středočeského kraje) a dalších tří kmotrů – Ing. Antonína Blažka, Ph.D., generálního ředitele a předsedy představenstva Výzkumného ústavu železničního, Ing. Romana Kotta, předsedy představenstva DPOV Nymburk, a Arnošta Kohla, vedoucího týmu, který se zasloužil o znovuzrození Stříbrného šípu - byl v úterý 15. března 2016 v areálu společnosti DPOV slavnostně pokřtěn znovuzrozený unikátní historický motorový vůz M 260.001. Stalo se tak přesně 77 let poté, co byl Stříbrný šíp představen veřejnosti. Připomeňme, že předváděcí jízda pro novináře se konala 14. března 1939. V nočních hodinách téhož dne pak německá vojska překročila hranice již okleštěného Československa, a tudíž místo oslavných článků o novém voze M 260.001 dostala přednost aktuální politická situace.

Prototyp rychlíkového motorového vozu řady M 260.0 (M 260.001) byl vyroben na přelomu let 1938 a 1939 v pražském závodě ČKD. Další vývoj motorových vozů této řady ale nakonec zhatila druhá světová válka a tak zůstalo pouze u tohoto jediného vyrobeného kusu. V provozu toho moc nenajezdil (pouze do roku 1953), pamětníci ho spíše znají jako sklad materiálu v šumperské „žosce“ nebo jako modelářskou klubovnu v železniční stanici Ústí nad Orlicí.
Jistá naděje na jeho znovuzrození svitla až na začátku devadesátých let, kdy byl převezen do Depa kolejových vozidel v Praze Libni. Následně se pokoušela o opravu ještě skupina dobrovolníků v Chomutově. Teprve po roce 2011 byla v DPOV Nymburk zahájena kompletní rekonstrukce s jasným cílem uvést Stříbrný šíp do provozuschopného stavu.
Letos, po mnoha letech, byl poprvé Stříbrný šíp nastartován (14. 1. 2016) a také byla ověřena činnost hnacích ústrojí ve stacionárním stavu. V pondělí 8. února 2016 pak Stříbrný šíp poprvé vyjel, i když zatím jen po firemním kolejišti. V nejbližších dnech proběhne zkouška jízdních vlastností i na síti SŽDC, s největší pravděpodobností v úseku Nymburk – Praha-Vysočany a zpět. Během dubna pak proběhnou zbývající zkoušky na Zkušebním centru VUZ ve Velimi a na květen se plánuje slavnostní roll-out.

Michael Mareš


Právě přítomno: 353 hostů a žádný gestor