Řídící výbor Českých drah schválil ve středu 25. května převod nádražních budov z majetku Českých drah do majetku státní organizace SŽDC. Oznámil to na tiskovém brífinku ministr dopravy Dan Ťok. Podle jeho slov se jedná o celkem 1500 budov, za něž České dráhy získají ze státní pokladny 3,3 miliardy korun. „Je to důležitý krok především pro cestující, kteří již brzy pocítí změny ve vzhledu některých důležitých nádražních budov,“ řekl Ťok.

Jak dále dodal, jedná se o zhruba šedesát nádraží, na jejichž opravu získá SŽDC finanční prostředky mimo jiné i z fondů EU. Tato nádraží by měla být opravena do dvou let, ostatní nádraží, které jsou někdy ostudou obcí, budou následovat. „Českým drahám se uvolní ruce pro jejich hlavní činnost a ze získaných peněz mohou částečně umořit své dluhy,“ dodal Ťok. Pokud se týká ceny (3,3 mld. Kč), zdůraznil ministr, jedná se o „férovou částku“, kterou posvětila svým kladným posudkem i EU. „Nejedná se tedy o nedovolenou podporu, jak tvrdí někteří kritici tohoto kroku,“ zdůraznil Ťok.
A pokud jde o vlastní převod zaměstnanců ČD pod SŽDC, půjde podle slov Dana Ťoka o krok, kteří tito zaměstnanci nijak nepocítí. „Budou dělat dále svoji práci, pouze v jiném podniku.“ K převodu zaměstnanců dojde 1. července, nejpozději 1. srpna a nejpozději v srpnu, bude celý proces převodu dokončen. Záleží na převodu peněz z ministerstva financí na ministerstvo dopravy, přičemž vláda již tento krok schválila.
Podrobnější informace přineseme v rozhovoru s Danem Ťokem ve 12. čísle Obzoru.
Miroslav Čáslavský
 

Právě přítomno: 329 hostů a žádný gestor