Za řízení místopředsedy OSŽ Mgr. Martina Malého se dne 26. 10. uskutečnilo v Praze, v sídle OSŽ, pravidelné zasedání Ústředí OSŽ. Úvodní část jednání – po kontrole plnění úkolů – patřila přípravě VII. sjezdu OSŽ. Ústředí OSŽ se seznámilo s personálním složením sjezdových komisí a přípravného výboru a odsouhlasilo je. Jak uvedl předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša, jako první se sejde dne 14. 11. v Olomouci organizační komise. Přípravný výbor, který bude koordinovat práci všech šesti komisí, zasedne 23. 11. po jednání Ústředí OSŽ.

Ústředí OSŽ na žádost některých základních organizací upravilo termín pro konání volebních schůzí a konferencí a vyhlásilo dnem 26. 10. 2016 volby v ZO OSŽ za zahájené s tím, že mají proběhnout nejpozději do 31. 3. 2017 a jejich platnost bude až do voleb před VIII. sjezdem OSŽ, tj. do roku 2021.
Informace ze zásadních jednání zahájil předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša připomenutím dvou hlavních jednání od posledního zasedání Ústředí OSŽ. Hovořil jednak o zasedání zástupců železničářských odborů zemí střední Evropy, na němž se jednalo především o společném postupu v otázce 4. železničního balíčku, a o dopravní tripartitě z 18. 10., na jejíž program nebyl zařazen ani jeden bod týkající se železnice. Bc. Pejša proto požádal o svolání dopravní tripartity se zaměřením na železnici. Toto zasedání se uskuteční dne 1. 11.
Předseda OSŽ krátce okomentoval výsledky krajských voleb s tím, že po nich dojde k zásadní obměně hejtmanů a dalších krajských představitelů. „Je před námi velký kus práce, protože v roce 2019 budou končit smlouvy ČD s kraji a my budeme muset spolupracovat se zcela novými lidmi,“ poznamenal Bc. Pejša.
„Jsme v rytmu kolektivního vyjednávání,“ řekl ve svém vstupu mimo jiné I. místopředseda OSŽ a předseda PV OSŽ při Českých drahách Vladislav Vokoun, když informoval o tom, že vedení Českých drah předalo dne 25. 10. svůj návrh PKS příslušným odborovým centrálám. Návrh je podle jeho slov v intencích podnikové kolektivní smlouvy letošního roku. Vladislav Vokoun dále uvedl, že Katalog prací je již dohodnut, ale vzhledem k tomu, že je svázán s podnikovou kolektivní smlouvou, bude účinný až po jejím podpisu. Před podpisem je i Sociální fond, u nějž budou platit stejné zásady jako pro letošní rok.
Sociální fond (SF) za dosavadních podmínek bude platit i u ČD Cargo, jak uvedl místopředseda OSŽ a předseda PV OSŽ ČD Cargo Radek Nekola, který zároveň připomněl, že zůstatky SF jsou k dispozici v organizačních složkách, nepřerozdělují se, je možno z nich tedy čerpat v prvních měsících roku. Rovněž u ČD Cargo již bylo kolektivní vyjednávání zahájeno, proběhlo zasedání rozšířeného týmu kolektivních vyjednavačů OSŽ, a následovat bude společné jednání s ostatními odborovými centrálami tak, aby mohl být protinávrh předán zaměstnavateli dne 3. 11. „Zahájili jsme i kolektivní vyjednávání u firmy Unipetrol Doprava, kde byl zpracován a předán zaměstnavateli návrh kolektivní smlouvy odborové organizace,“ informoval dále Radek Nekola.
Rovněž místopředseda OSŽ a předseda Nedrážního republikového výboru OSŽ Miroslav Novotný informoval o probíhajících kolektivních vyjednáváních u některých nedrážních organizací, např. u Dopravního zdravotnictví, kde je těžiště pozornosti ve mzdových tarifech a kde byly ze strany zaměstnavatele nabídnuty i vstřícné návrhy v oblasti benefitů. Opačné zkušenosti jsou z jednání u OHL ŽS Brno, kde je ze strany zástupců podniku záměr opačný – snížení benefitů a zhoršení podmínek pro zaměstnance. Miroslav Novotný v této souvislosti poděkoval ekonomicko-sociálnímu oddělení OSŽ-Ú za spolupráci a pomoc při kolektivním vyjednávání. Zazněla i zajímavá informace o tom, že se na NeRV obrátili zaměstnanci Jindřichohradecké dráhy s žádostí o znovuvytvoření základní organizace OSŽ.
Závěr bloku informací ze zásadních jednání patřil moderujícímu Mgr. Martinu Malému, místopředsedovi OSŽ a předsedovi PV OSŽ SŽDC. I ten hovořil především o kolektivním vyjednávání. PKS u SŽDC je sice nasmlouvána na dva roky, to se však netýká odměňování, stravenek a kondičních pobytů. Mgr. Malý uvedl, že zaměstnavatel zaslal odborům svůj návrh dne 18. 10, do 31. 10. bude zpracován protinávrh odborových centrál a téhož dne začne týdenní výjezdní kolektivní vyjednávání v Kraskově. Priority kolektivních vyjednavačů jsou stanoveny podnikovým výborem a bude snaha prosadit jich do kolektivní smlouvy co nejvíce. „Co se týká zásad FKSP, chceme otevřít jednání o úpravě pravidel pro pořádání kulturních a sportovních akcí a akcí pro seniory,“ informoval dále Mgr. Malý.
Mgr. Malý a předseda Revizní komise Pavel Franěk dále informovali o jednání na ZO OSŽ SDC Ostrava, kde došlo k odvolání celého závodního výboru a volbě prozatímního ZV. „Byla to pro mě velká zkušenost,“ poznamenal Pavel Franěk a zdůraznil, že je nutné, aby každá základní organizace měla před volbami řádně odsouhlasen volební řád. Předseda Revizní komise dále informoval o zjištěných nedoplatcích u 26 organizací OSŽ i o tom, že se všemi došlo k dohodě o jejich uhrazení.
V rámci bodu „různé“ představil výkonný tajemník OSŽ Martin Vavrečka nové logo hotelu Skalka a dalších rekreačních zařízení patřících OSŽ a tajemník PV OSŽ SŽDC Petr Štěpánek a člen Ústředí OSŽ Petr Toman podali zprávu ze Správní rady Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.
Zdeňka Sládková
 

Právě přítomno: 387 hostů a žádný gestor