Koncept jízdního řádu v Plzeňském kraji u vlaků regionální dopravy zůstává na většině tratí stejný a nedochází k žádným zásadním změnám, byť v některých případech došlo k drobným úpravám a minutovým posunům časových poloh vlaků, sdělil ve středu 30. 11. 2016 na tiskové konferenci v Plzni ředitel Regionálního obchodního centra Ing. Vladimír Kostelný. Rozsah Jízdního řádu 2017 v Plzeňském kraji je mírně navýšen (o 0,67 %) a vlaky v regionální dopravě ujedou 5 068 997 vlakokilometrů. Jízdní řád 2017 zahrnuje celkem 513 vlaků v působnosti Regionálního obchodního centra Plzeň, z toho jezdí v pracovních dnech 456 vlaků, o sobotách a nedělích 219, tolik základní fakta.

Nejvíce změn u vlaků národního dopravce ČD nastane na trati 176 (Chrást u Plzně – Radnice), kde k vlakům s přestupem v Chrástu u Plzně přibydou přímé spoje z Plzně hlavního nádraží do Radnic a zpět. „Nově bude jezdit 7 přímých spojů z Plzně hl. n. a 8 přímých spojů do Plzně hl. n., vlaky pojedou ve dvouhodinovém taktu,“ uvedl Vladimír Kostelný s tím, že přímé vlaky pojedou ve dvouhodinovém taktu a obvykle o sobotách a nedělích, vybrané spoje pak i v pracovních dnech (přímé spoje jsou například vlaky Os 17803, Os 7842, ty jezdí denně, vlaky Os 17805, Os 7844 jezdí v pracovních dnech a o sobotách).
Ke změnám dojde i na tratích 178 Svojšín – Bor (v novém jízdním řádu budou vlaky jezdit pouze v pátek, v sobotu a v neděli), 183 Plzeň – Železná Ruda-Alžbětín (vlak Os 7541, který jezdil denně, bude v novém jízdním řádu jezdit v pracovních dnech ze Železné Rudy-Alžbětína v 4.08 h do Klatov, nově bude jezdit o sobotách a nedělích ze Železné Rudy-Alžbětín v 4.57 h do Nýrska, kde naváže na stávající vlak a z Nýrska bude pokračovat v 5.43 h do Klatov, místo v pracovních dnech bude jezdit denně) a 190 Plzeň – Horažďovice předměstí – České Budějovice (změna ve vedení vlaku, který odjížděl ze Strakonic v 8.32 h – nově bude tento vlak odjíždět ze Strakonic až ve 13.55 h a bude jezdit přes Horažďovice předměstí jako přímý spoj v trase původního vlaku Os 17512 až do Klatov).
Na tiskové konferenci rovněž zazněly informace o pokračující modernizaci tratě Rokycany – Plzeň: Druhá tunelová roura byla k 28. 11. 2016 vyražena v délce 654,6 metrů (16 % z celkové délky ražené části) a uloženo je celkem 324 kusů kompletního betonového ostění (výška nadloží v místě čelby je cca 42 metrů, nejlepší výkon v měsíci listopadu za 24 hodin byl 32,5 metrů). I v příštím roce budou pokračovat intenzivní práce na přestavbě železniční stanice Plzeň hlavní nádraží. Předpokládá se zahájení rekonstrukce mostů směr Mikulášské náměstí a v plánu je i přesmyk tratí Plzeň – Domažlice a Plzeň – Cheb.

Výraznou změnou v novém jízdním řádu je provozování části vlaků dálkové dopravy jiným dopravcem, od nového jízdního řádu budou na trati 160 jezdit z Plzně do Mostu spoje (pět párů rychlíků) dopravce GW Train Regio. „České dráhy budou na téton trati nasazovat dva páry rychlíků (R 1181, R 1182, R 1188 a R 1189). Jsou to rychlíky, které jsou aktuálně v objednávce Plzeňského a Ústeckého kraje,“ poznamenal ředitel ROC Plzeň. Tato změna vyvolala pochopitelně velký zájem novinářů.
Když přiběhne cestující na poslední chvíli a půjde si koupit jízdenku k Českým drahám, ale pojede vlakem GWTR, tak co bude dělat? zněl dotaz jednoho z novinářů. „Bohužel, není, a ani nemůže být, žádná dohoda mezi dopravci, a nejsou ani centrálně vytvořeny žádné podmínky pro to, aby jeden dopravce uznával jízdní doklady toho druhého - jízdné je stanoveno v každém vlaku zvlášť a je tedy nutné mít vždy příslušnou jízdenku příslušného dopravce. Ty je možné koupit jak v pokladnách obou dopravců v železničních stanicích, tak případně i ve vlaku dle tarifních a přepravních podmínek každého z dopravců,“ odvětil Vladimír Kostelný.

Svým způsobem chaos na trati Plzeň – Most nastal za dohledu Plzeňského organizátora veřejné dopravy – POVED. „Jsme toho názoru, že jde o obchodní vztah těchto dvou partnerů a je na vůli obou stran. My jsme vyzvali oba dopravce, aby o tom jednali, což se bohužel nestalo (k jednání nakonec došlo, ale nedošlo k dohodě, poznámka autora). Takže v tuto chvíli se budeme snažit zahájit jednání alespoň o možnosti integrace do IDP, ale netuším, jak to dopadne,“ odpověděla Marcela Benediktová, dopravní specialistka POVED, a Dušan Pakandl, vedoucí odboru dopravy Plzeňského kraje, k tomu dodal: „V tuto chvíli Ministerstvo dopravy připravuje celostátní systém vzájemného uznávání jízdních dokladů. Kdyby si to platil kraj, tak by k této situaci určitě nemohlo dojít.“
Jinak řečeno, do Mostu bude jezdit GW Train Regio, ač o to Plzeňský kraj nestál. „My jsme byli de facto postaveni před hotovou věc. Jim (Ministerstvu dopravy) nevyšlo nabídkové řízení, tak budou zadávat formou přímého zadání společnosti GW Train Regio. Tuto informaci jsme dostali někdy na podzim. Jde o smluvní vztah mezi Ministerstvem dopravy a společností GW Train Regio, do kterého ho nám nepřísluší hovořit,“ uvedl Dušan Pakandl. „My bychom něco takového, aby se to vzájemně neintegrovalo, nedopustili. U regionálních spojů tento problém nehrozí.“
Michael Mareš
 

Právě přítomno: 347 hostů a žádný gestor