V úterý 20. prosince se v Praze, v domě Bohemika, sešli k jednání členové Republikové rady seniorů (RRS) OSŽ. Tu slavnostnější náladu navodila přítomnost předsedy OSŽ Bc. Jaroslava Pejši, který si udělal čas na celé jednání, a také návštěva dalších hostů, kteří se během dne na jednání vystřídali a přišli diskutovat se členy a popřát jim k vánočním svátkům.

Jaroslav Pejša hovořil i o svém setkání s dopisovateli Obzoru (které se konalo v pondělí 19. 12. 2016), kde zaznělo, že by bylo potřebné, aby se více železničářů stalo nejen poslanci v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, ale aby se i v krajích dostali do zastupitelstev a dopravních komisí. Předseda OSŽ pak zrekapituloval současný povolební stav v krajských zastoupeních u radních pro dopravu, kde je většina členů z hnutí ANO a dalších stran současné koalice. Konstatoval, že jediný radní pro dopravu v Ústeckém kraji je členem KSČM a kraj se nechal slyšet, že hodlá zadat další tratě na provozování osobní dopravy firmě GW Train Regio. V Jihočeském kraji zase hejtman sociální demokracie hodlá vypsat výběrové řízení na všechny tratě v Jihočeském kraji, takže vyhlídky nejsou nijak optimistické! Jaroslav Pejša hovořil i o problematice účasti Českých drah v soutěžích na veřejných zakázkách, vzhledem k tomu, že nemají zaknihované akcie.
Dalším hostem jednání byl výkonný tajemník OSŽ Martin Vavrečka, který rovněž přišel členy pozdravit. Ten mimo jiné mluvil o probíhajícím výběrovém řízení na poskytování KOP zaměstnanců, problematice ekonomického provozování rekreačních zařízení, zejména hotelu Skalka v Rajeckých Teplicích, a RZ Orion v Řecku, a potřebě propagace rekreačních zařízení OSŽ. Zmínil se také o Nadaci „Okřídlené kolo“ a o jejích aktivitách ve spolupráci s Českými drahami. Jednání se pak účastnil místopředseda OSŽ a předseda PV OSŽ SŽDC Mgr. Martin Malý, který hovořil o podmínkách čerpání příspěvků na pořádané akce seniory a kluby OSŽ (k evidenci účastníků). Podle nově uzavřených dohod je proti loňsku zvýšena částka příspěvku na účastníka akce ze dvou set na tři sta korun. Jeho jmenovec Alois Malý, místopředseda RRS a také Rady seniorů ČR, sdělil, že „Sjezd seniorů ČR“ se bude konat 12. května příštího roku a zúčastní se jej kromě členů RRS i předseda Pejša a další členové OSŽ. Posledním hostem jednání byl první místopředseda OSŽ Vladislav Vokoun, který seznámil členy s obsahem uzavřené PKS na Českých drahách a mimo jiné řekl, „situace není jednoduchá, ostatně kdy také za ta léta byla. Pesimismus ale není namístě, přestože liberalizace v provozování osobní dopravy stále probíhá.“ Až do odpoledních hodin se diskutovalo a došlo i na současné postavení seniorů ve společnosti a v OSŽ. K tomu předseda Pejša řekl, že „senioři jsou významnou a akční skupinou v rámci OSŽ a majetek OSŽ se tvořil právě za této generace aktivních zaměstnanců a dříve, než bychom se chtěli zbavit majetku, je naší povinností pokusit se zajistit pro seniory dostupnou sociální rekreaci“. Všem hostům z vedení OSŽ poděkoval za účast na jednání předseda RRS Kurt Mužík s přáním klidných Vánoc a pohody, právě tak všichni hosté popřáli členům rady vše nejlepší do nového roku a hlavně pevné zdraví! Hezkými slovy pak poděkovala Dana Polášková za pozornost, kterou věnuje vedení OSŽ činnosti seniorů, zejména jejímu předsedovi, který si vždy udělá čas přijít mezi seniory! Ještě dlouho po skončení oficiálního jednání rady pak mnozí členové spolu s předsedou svazu poseděli a v příjemné atmosféře tak zakončili letošní rok.
Miroslav Gloss
 

Právě přítomno: 352 hostů a žádný gestor