Na závěr jednání Republikové rady (RR) OSŽ, řízení provozu (SŽDC), v Praze 3. března byla naprostou většinou přítomných v jednom z bodů usnesení podpořena již ohlášená kandidatura Martina Malého na předsedu OSŽ. Za účasti místopředsedy OSŽ a předsedy Podnikového výboru (PV) OSŽ SŽDC Mgr. Martina Malého a tajemníků PV Adolfa Hradílka a Petra Štěpánka celé jednání řídil tajemník PV a předseda RR řízení provozu Miloš Paleček. Ve velkém sále žst. Praha hlavní nádraží bylo přítomno přes čtyřicet členů Republikové rady, kromě nich také vedoucí oddělení BOZP OSŽ JUDr. Petr Kožmín a za oddělení ESO Luděk Šebrle.

V kontrole plnění usnesení bylo konstatováno, že byl splněn úkol rozdělení mandátů pro delegáty Podnikové konference SŽDC a na sjezd OSŽ. Kolektivní vyjednavači se pak při vyjednávání o podobě PKS na rok 2017 řídili rozhodnutím PV, které jim dalo volnější prostor pro vyjednávání ve mzdové oblasti. O ekonomice SŽDC, dotacích, tržbách a výsledku hospodaření podrobně informoval členy na základě písemné Výroční zprávy za rok 2015 Martin Malý. Nastínil i představu, jakou cestou je možné jít při dalším kolektivním vyjednávání. Komentoval pak i vývoj mezd od roku 2012 u nejčetnějších povolání infrastruktury a řízení provozu. K tomu dostali členové rady písemné podklady a tabulky, aby mohli jeho výklad sledovat.
Další slovo dostali zástupci hospodářského vedení SŽDC, náměstek GŘ SŽDC pro řízení provozu Ing. Josef Hendrych a personální ředitel Ing. Pavel Koucký. Ing. Hendrych hovořil o tom, jak pokračuje zapojování dalších tratí v rámci řízení provozu z CDP Praha, seznamování a zacvičování pracovníků a také o názorech na ponechání výpravčích v některých stanicích. Zmínil se také o medializovaném záměru vybudování vysokorychlostních tratí z Prahy přes Drážďany do Berlína. Řada jeho informací se týkala, kromě provozních záležitostí, také záměrů SŽDC v oblasti zapojování dalších stanic do řízení provozu z CDP Praha a Přerov, rozdílných pohledů na tuto problematiku a složitých jednáních, která se k tomu vedou. Řeč přišla i na události v posledních dnech, kdy díky silnému větru došlo k polámání množství stromů, které spadly na trať a také o pádu sloupu trolejového vedení přes obě koleje na koridorové trati u Kolína. Apeloval také na potřebu slušného jednání s dopravci jako zákazníky, pro které bylo zřízeno jednotné místo pro podání stížností. „Podle čeho budou jezdit dopravci na vysoutěžené trati? Jak to bude s prodejem jízdenek výpravčími?“ to je jen část z mnoha dotazů, které zazněly pak v diskusi po vystoupení Ing. Hendrycha.
Ing. Koucký zrekapituloval události od posledního setkání členů Republikové rady na Seči, sdělil, kde budou letos poskytovány ozdravné pobyty, informoval o možné účasti rodinných příslušníků, mzdovém vývoji u SŽDC v roce 2016, výši současné průměrné mzdy a jejím nárůstu, počtu zaměstnanců a rozdílech v počtech pracovníků mezi infrastrukturou a řízením provozu. „Jsme připraveni splnit všechny závazky, vyplývající z uzavřené Podnikové kolektivní smlouvy,“ řekl Ing. Koucký. Dotazy přítomných se pak týkaly výše průměrné mzdy, vlivu na její vývoj s příchodem zaměstnanců z RSM (OJ ŽST) ČD (dnes SON SŽDC). Diskuse se dotkla i hledání zdrojů ke mzdovému nárůstu, přerozdělování finančních prostředků a možné cesty k navyšování mezd u výpravčích na nejzatíženějších pracovištích, ale také jízdních výhod a dalšího možného vývoje v této oblasti. Po odchodu hospodářského vedení došlo i na radikálnější názory členů, jak postupovat, aby mzdy na železnici výrazněji rostly, o možnostech navyšování příplatků za režim práce, ale třeba i zvýšení příspěvku na penzijní připojištění. „Co nutí vedení, potažmo stát, k tomu, aby rostly mzdy?“ zazněla otázka z pléna. Obavu o další osud při poskytování KOP vyslovil jeden z přítomných členů rady, zejména proto že řada zaměstnanců (zejména infrastruktury) podle jeho názoru nemá zájem o pobyty (KOP). Podle Martina Malého ten zájem má více než 90 % zaměstnanců řízení provozu a více než 50 % oprávněných zaměstnanců infrastruktury a dodal, že pro SŽDC by bylo sice jednodušší poskytování poukazů na relaxaci než výběrová řízení a zajišťování pobytů na KOP, OSŽ však jednoznačně preferuje stávající podobu KOP. Tajemník PV Adolf Hradílek informoval o jednání komise pro strukturu orgánů OSŽ pro budoucí období, a také o rozporech, které ještě přetrvávají. Na závěr jednání se tajemník PV Miloš Paleček věnoval organizaci Podnikové konference (18. května), jak budou probíhat volby tajemníků a předsedy PV. Členové Republikové rady (za řízení provozu) budou také znovu voleni, ale až po Podnikové konferenci OSŽ SŽDC, dva noví členové rady, výměnou za odcházející, byli ještě zvoleni na tomto jednání.
Miroslav Gloss
 


Právě přítomno: 256 hostů a žádný gestor