Kolem šesti stovek železničářů a železničářek se svým doprovodem navštívilo letošní ples železničářů v Olomouci, v pořadí již sedmnáctý. Organizaci plesu zajistila letos ZO OSŽ ŽST Olomouc s místopředsedkyní Miloslavou Pečinkovou za podpory ostatních olomouckých ZO OSŽ a četných sponzorů. Jeden z nich – Výstaviště Flora Olomouc – připravil pro přítomné dámy malé překvapení - barevné prvosenky v květináči. Dalším příjemným zážitkem bylo vystoupení mažoretek GINA z Brodku u Přerova, jakož i předtančení skvělé taneční dvojice teprve osmiletých (!) Slavomíra Nepožitka a Emy Kuciánové z prostějovského tanečního studia, které vede Dana Hubená. Především jejich polka vehnala svým temperamentem a provedením mnohým slzy radosti i dojetí do očí.

Nemocného předsedu Jaroslava Pejšu letos při slavnostním zahájení zastoupil I. místopředseda OSŽ Vladislav Vokoun, který vyjádřil potěšení z tradičně velké účasti a popřál všem příjemnou zábavu. „Jsem potěšen tím, jak se železničáři bez rozdílu funkcí, věku, či profesí sešli na plese a dokážou se společně bavit,“ konstatoval. Jeho slova doplnil místopředseda OSŽ a garant plesu Mgr. Martin Malý: „Dá se říci, že na tomto plese se opět ukázalo, že navzdory všem reorganizacím, které na železnici proběhly, tvoří železničáři stále jednu velkou rodinu!“
Ples, stejně jako minulé roky, opět bezchybně moderoval místopředseda ZV OSŽ DKV Olomouc Augustin Skládal, který jako hlavní hudební skupinu uvedl brněnskou kapelu „Kanci paní nadlesní“. Ta po celý večer až do dvou do rána střídala všechny hudební žánry, takže každý si při tanci přišel na své. Svědčil o tom ostatně prakticky po celý večer neustále zaplněný parket. Doplňujícími hudebními skupinami byla ABBA Chiquita Revival a DJ Grandfather. Postaráno bylo také o bohaté občerstvení a nechyběla ani tombola. Pozoruhodná byla především zvláštní cena, jíž byl „Kanec paní nadlesní“ – zastřelený divočák i s posledním hryzem v tlamě.
„Práce a starostí s přípravou plesu bylo dost a dost, ale celkový výsledek dal na všechny starosti zapomenout. Všichni byli spokojeni a již dnes se těší na příští rok, kdy se zde na plese opět ve velkém počtu sejdou železničáři z celé republiky,“ zhodnotila průběh letošního plesu Miloslava Pečinková.
Miroslav Čáslavský
 

Právě přítomno: 384 hostů a žádný gestor