V úterý 18. dubna 2017, krátce po desáté hodině dopolední, se dala do pohybu zbývající část severního mostu. Obří jeřáb přemístil na zem k rozřezání poslední ze šesti mostů, které tvořily severní přemostění Mikulášské ulice u hlavního plzeňského nádraží. Práce na snášení mostu začaly v pátek 14. dubna a skončily dnes (18. 4. 2017) v rámci slavnostní akce konané při příležitosti demontáže konstrukce severního mostu v Plzni.

SŽDC zahájila přestavbu celého železničního uzlu Plzeň v roce 2011 přípravnou stavbou Průjezd uzlem Plzeň ve směru III. tranzitního železničního koridoru. Během ní stanice dostala nový podchod, který vyřešil bezbariérové přístupy na nástupiště, a který zároveň umožnil cestujícím snadněji přestupovat na městskou a regionální dopravu v ulicích Šumavská a Železniční.
Modernizace železniční stanice je rozdělena na pět samostatných staveb, které jsou mezi sebou technicky a ekonomicky provázány. Smyslem nákladné modernizace je uvést plzeňské nádraží do stavu, který odpovídá jeho významu a současným požadavkům na moderní cestování. Ukončení celého souboru staveb (při celkových investičních nákladech zhruba 6,3 miliardy korun) je naplánováno na rok 2022.
Železniční stanice Plzeň hlavní nádraží patří mezi významné železniční uzly v ČR. Ústí do něj celkem šest železničních tratí regionálního, celostátního i evropského významu. Tratě směrem od Prahy do Chebu, do Domažlic a také do Českých Budějovic jsou součástí evropské železniční sítě TEN-T. Ve směru z Prahy do Chebu je plzeňský železniční uzel součástí III. tranzitního železničního koridoru, který protíná ČR od slovenských hranic přes Ostravu, Olomouc, Pardubice a Prahu až ke státní hranici se Spolkovou republikou Německo (Cheb). Kromě uvedených tratí ústí do uzlu rovněž tratě ze směru Klatovy a Žatec.
Harmonogram přestavby uzlu byl sestaven tak, aby každá dílčí stavba tvořila samostatný funkční celek, který se může realizovat současně s dalšími stavbami či v jejich těsné časové návaznosti. Tímto způsobem se daří zkrátit celkovou dobu přestavby na minimum. „Jsem rád, že se nám daří dodržovat předem stanovený časový harmonogram stavby. Určitě je to dobrá zpráva hlavně pro obyvatele Plzně i s ohledem na určité nepohodlí a dopravní komplikace, které s sebou tak rozsáhlá stavba nutně nese. V případě, kdyby mezi jednotlivými etapami vznikaly velké časové prodlevy, by se celá modernizace také neúměrně prodražovala,“ uvedl náměstek pro modernizaci dráhy SŽDC Ing. Mojmír Nejezchleb.
Hlavním přínosem právě probíhající stavby je rekonstrukce jižní části plzeňského hlavního nádraží včetně nástupišť a přestavba mostů Mikulášská. Náročné práce v centru města, jež navíc musí brát zřetel na případné nevybuchlé letecké pumy z bombardování na konci II. světové války, důkladně prověřují odborné schopnosti pracovníků Metrostavu.
Probíhající stavba Uzel Plzeň, 2. stavba byla zahájena v prosinci 2016 a dokončení této etapy se předpokládá v roce 2019. Stěžejními celky jsou pak rekonstrukce jižní části osobního nádraží včetně nástupišť, dále prodloužení zásobovacího tunelu, rekonstrukce chebského zhlaví a přestavba mostů Mikulášská. Řešeny budou rovněž komunikace a přednádraží, zahrnující rozsáhlé úpravy veškeré infrastruktury. V místě pod novými železničními mosty dojde k významnému nárůstu šířky uličního prostoru. Tramvajová trať dostane nové samostatné těleso, silniční komunikace dva jízdní pruhy v obou směrech a zbudována bude také cyklostezka a chodníky.
Michael Mareš

Právě přítomno: 314 hostů a žádný gestor