„Mimořádná událost se stala ve středu 2. 8. 2017 ve čtyři hodiny padesát pět minut ráno ve stanici Kadaň-Prunéřov. Došlo k ujetí a nezajištěné jízdě jednotky RegioPanter (v soupravě nebyl ani strojvedoucí, ani vlakvedoucí, ani cestující, poznámka autora) z Kadaně-Prunéřova směrem na Kadaň předměstí,“ tak zní oficiální popis mimořádné události z pohledu Drážní inspekce. „Jízdu vlaku se po celou dobu snažili kontrolovat výpravčí, celá jízda se obešla bez zranění,“ dodal Martin Drápal, mluvčí Drážní inspekce, která výše uvedenou mimořádnost stále vyšetřuje.

V tisku se informace objevila den na to, na incident upozornil Týden.cz, který v této souvislosti citoval jednoho z cestujících: „Chtěli jsme do vlaku nastoupit, ale nezastavil. V tom dalším nám potom někdo řekl, že jim ujel vlak bez mašinfíry.“ Jenže ne vše, co bylo v médiích napsáno, bylo – řečeno kulantně - interpretováno správně.

Skutečnost byla taková, že k prvnímu nástupišti na první kolej železniční stanice Kadaň-Prunéřov přijel (ve středu 2. 8. 2017) před pátou hodinou ranní osobní vlak 7080 z Chomutova, mimořádně vedený dvojicí RegioPanterů – v čele s provozním RegioPanterem, který byl spřažen s neprovozním RegioPanterem, který se den předtím porouchal v Třebušicích. Vlak 7080, který normálně v Kadani-Prunéřově točí na vlak 6801 do Děčína, musel tentokrát mimořádně v Kadani-Prunéřově objíždět neprovozní soupravu. Jenže během objíždění se odstavená (technicky nezpůsobilá) souprava dala do pohybu směrem na Karlovy Vary.

A tady začíná příběh se šťastným koncem. Díky souhře náhod a duchapřítomnosti zaměstnanců SŽDC a ČD nedošlo k tragédii. Ujíždějící soupravy si jako první všimla průvodčí od obratového osobního vlaku. Výkřik, nebo spíše možná projev zděšení naštěstí zalarmoval prunéřovského výpravčího (který se právě zabýval stavěním posunové cesty pro objíždějící soupravu) natolik, že duchapřítomně stihl přestavit výhybku na „klášterském“ zhlaví směrem na Kadaň (kde je sklon tratě výrazně menší než na Klášterec nad Ohří/Karlovy Vary) a ještě na danou skutečnost upozornit výpravčího v sousední Kadani, který měl zhruba pět minut na to, učinit opatření, aby nedošlo ke střetu s protijedoucí osobním vlakem (17623 z Kadaně předměstí), který měl již postavenou vlakovou cestu do Kadaně. Kadaňský výpravčí stihl ujetou soupravu poslat na druhou kolej, na kterou umístil zarážky, a po vjezdu osobního vlaku 17623 na první kolej ještě postavit vlakovou cestu pro ujetou soupravu ze druhé koleje.

„Rozhodnutí výpravčího v Kadani-Prunéřově bylo klíčové. Kdyby tak – i díky upozornění průvodčí - neučinil, nebo to učinit nestihl, následky by byly nedozírné a možná i tragické! Kdyby totiž vlak pokračoval po první traťové koleji směrem na Klášterec nad Ohří, kde je sklon 8 až 10 promile a trať tady klesá v obloucích cca patnáct až dvacet kilometrů, tak by brzy nabral rychlost hodně přes sto kilometrů v hodině. Pak se mi - s ohledem na to, že proti jede spěšný vlak z Chebu - nechce ani domýšlet, co by se mohlo stát,“ uvedl Ing. Miroslav Čepek, přednosta Provozního obvodu Most.

Jenže ujetá souprava i na pětipromilovém klesání do Kadaně nabrala větší rychlost, než byly zarážky schopny zvládnout. Nikým neřízený vlak (podle dostupných a zatím neověřených informací se vlak řítil až osmdesátkou, při níž v Kadani poškodil výhybku konstruovanou na mnohem nižší rychlost) ignoroval zarážky a prohnal se nejen Kadaní, ale i Kadaní předměstím a zastavil až po osmi kilometrech jízdy za mostem přes řeku Ohři, ve stoupání do Doupovských hor u zastávky Želina, kde začala i jeho zpáteční jízda. To už díky duchapřítomnosti kadaňského výpravčího hlídkovali u přejezdu v Kadani městští policisté. Vlak projel znovu Kadaní směrem k Prunéřovu, kde se otočil a vydal zase zpět k Želině. Celkem Kadaní projel čtyřikrát než zastavil na zastávce Kadaň předměstí, přičemž celkem odhadem ujel 15 km. „Nedovedu si představit, co by se stalo, kdyby v Kadani-Prunéřově nebylo pracoviště výpravčího, nebo kdyby bylo excentricky umístěné jako například v Bílině, nebo dokonce kdyby byla Kadaň dálkově řízena… Dík pochopitelně patří i oné průvodčí. Nebýt její reakce, mohlo to všechno skončit jinak,“ dodal Miroslav Čepek.

Přesná příčina mimořádné události a případné zavinění je stále v šetření. Zjištěná škoda je zatím pět tisíc korun. Až se budou hledat návrhy na oceněné zaměstnance SŽDC a ČD za rok 2017, nemělo by se rozhodně zapomenout na výše zmíněné zaměstnance, a to bez ohledu na výsledky šetření. S tím souhlasí i Miroslav Čepek. „Kdyby těm klukům dali sto tisíc, tak je to málo ve srovnání s tím, co zachránili. Pamatuji si, když zhruba před pětadvaceti lety ujelo jedenáct prázdných uhláků z Mostu nového nádraží do Mostu a ty pak v rychlostí cca 30 km/h vrazily do stojícího osobního vlaku, který stál v protisměru u vjezdového návěstidla od odbočky České Zlatníky, a kdy došlo k jejich vykolejení a zranění strojvedoucího, což ale ve srovnání s tím, co se mohlo stát tady, byla prkotina,“ uzavřel Miroslav Čepek.

Michael Mareš
 

Právě přítomno: 312 hostů a žádný gestor