Hudební trio z olomoucké Moravské filharmonie (na snímku) zahájilo slavnostní otevření zrekonstruované čekárny ČD Lounge v Olomouci. Slavnosti se na olomouckém hlavním nádraží ve čtvrtek 26. října zúčastnili zástupci Českých drah, SŽDC, Olomouckého kraje a další hosté. Olomoucká ČD Lounge byla „zasvěcena“ průkopníkovi stavby železnic Aloisi Negrellimu, který se zasloužil o propojení Olomouce s Vídní a později i s Prahou, čímž bylo toto tehdy královské město zapojeno do vznikající evropské železniční sítě.

„České dráhy se snaží rozšiřovat a zkvalitňovat služby cestující veřejnosti, toto je jedna z možných cest, jak přilákat a udržet cestující,“ řekl v úvodu Ludvík Urban, člen představenstva ČD zodpovědný za regionální dopravu. Jeho slova doplnil náměstek pro dopravu Olomouckého kraje Jan Zahradníček: „Vítáme oživování českých nádraží, které se stávají pro obyvatel měst a obcí stále přitažlivější,“ pochválil České dráhy, přičemž připomněl i snahy SŽDC na zvelebování nádražních budov a stále sílící tlak konkurence v železniční dopravě.
Osobu Aloise Negrelliho přiblížila publicistka Alena Borovcová, autorka několika knih o historii železnice. „Alois Negrelli rozhodl mimo jiné také o poloze olomouckého nádraží, za což byl v té době oceněn udělením čestného občanství Královského města Olomouce.“
České dráhy otevřely síť šestice čekáren ČD Lounge už před více než dvanácti lety. Dříve byly tyto salonky primárně určeny cestujícím vlaků SC Pendolino, nicméně národní dopravce zareagoval na poptávku a dveře těchto čekáren otevřel i lidem cestujících v dalších vlacích vyšší kvality. V současné době jsou speciální čekárny ČD Lounge vyhrazeny pro cestující s platnou jízdenkou do 1. třídy, příp. s jízdenkou a místenkou do 2. třídy ve vlacích vyšší kvality, jakož i pro cestující s dětmi do 10 let, těhotné ženy a cestující s průkazkou ZTP a ZTP/P. Ve všech těchto čekárnách jsou zřízeny hrací koutky pro děti, bezplatné připojení k internetu a nabíjecí panely, ve většině případů i toalety a přebalovací pult.
Přestavba a renovace olomoucké ČD Lounge je součástí celorepublikového projektu, na jehož základě jsou tyto čekárny pojmenovávány po významných osobnostech. Z dosavadních ČD Lounge v České republice nese brněnská čekárna jméno grafika a ilustrátora Jiřího Boudy, pardubická je pojmenována po staviteli železnic Janu Pernerovi, pražská po Nicholasi Wintonovi, zachránci 669 židovských dětí, a ostravská ČD Lounge je věnována manželům Zátopkovým, světově známým atletům. Začátkem příštího roku by měla být otevřena čekárna „vyšší třídy“ v České Třebové a následně v Hradci Králové. Podle zatím nepotvrzených informací by měly být „zasvěceny“ malíři Maxi Švabinskému a architektovi Josefu Gočárovi.

Miroslav Čáslavský


 

Právě přítomno: 491 hostů a žádný gestor