V harrachovském SKI Areálu se ve dnech 22. – 24. ledna konalo pod záštitou OSŽ mistrovství České republiky železničářů v běhu na lyžích. Závody byly současně nominačními na mezinárodní běžecké mistrovství USIC, které se bude konat v prosinci 2018 v Kazachstánu. Závodů se zúčastnilo 64 mužů a 20 žen - kromě zaměstnanců Českých drah, ČD Cargo a SŽDC také senioři z těchto organizací. Ubytování a stravování bylo zajištěno v hotelu OSŽ Lesní chata v Kořenově. Celá tato sportovní akce byla zorganizována a technicky zajištěna Regionální sportovní komisí OSŽ Praha a podpořena dotacemi ze sociálního fondu ČD, a. s., a ČD Cargo a. s., jakož i z Fondu kulturních a sociálních potřeb (FKSP) SŽDC, s. o.

V úterý 23. ledna vyběhli závodníci a závodnice na trať 15 km (ženy 10 km) volnou technikou na perfektně upravené tratě SKI Areálu Harrachov. Počasí účastníkům přálo, teploty se pohybovaly mírně pod nulou a na trati bylo zhruba 30 cm čerstvého prašanu na tvrdém podkladu, vytvořeném po nedávné oblevě. Tříkilometrový okruh začínal po vyjetí z místa startu prudkým stoupáním (na snímku), které rozdělilo závodníky podle jejich výkonnosti. Nejrychlejší v tomto závodě byl Martin Vacek (DKV Česká Třebová), mezi ženami pak Květa Volkmannová ze ZAP Brno (na snímku s číslem 11).
Po ukončení tohoto závodu a zhruba hodinové přestávce následoval po stejné trati štafetový závod dvojic na 2x3 km. Složení dvojic si určili sami závodníci. V tomto závodě nejlepšího času dosáhla dvojice Miroslav Hnát (PJ Praha) a Lubomír Čapek (ČD Cargo, PJ Ústí nad Labem).
Vyhlášení vítězů prvního dne mistrovství a předání cen proběhlo ve večerních hodinách v hotelu Lesní chata. Ceny předávali ředitelka mistrovství, místopředsedkyně OSŽ, Bc. Renata Dousková a vedoucí mezinárodního oddělení OSŽ – Ústředí Ing. Ondřej Šmehlík. Medaile a dárkové balíčky obdrželi vždy první tři závodníci z každé kategorie, přičemž muži byli rozděleni na závodníky do 40 let (A) a nad 40 let (B). Dlužno dodat, že naprostá většina mužů spadala do kategorie B, přičemž mezi nimi bylo i několik závodníků – seniorů, kteří již přesáhli věk 70 let (nejstarším závodníkem byl Jan Fišák, ročník 1944, důchodce ČD 2008). Někteří z nich však dokázali porazit v čestném boji i mnohem mladší soupeře!
Následující den závody pokračovaly disciplínou klasický běh na 15 km muži a 10 km ženy. I zde potvrdili své kvality vítězové z předešlého dne. Nejrychlejší mezi muži byl opět Martin Vacek, mezi ženami se nejlépe umístila nepřekonatelná Květa Volkmannová. Počasí se toho dne poněkud zhoršilo, teplota vystoupila nad nulu, sníh změknul, a zvláště ve stoupání působil problémy. Závody však proběhly bez sebemenších problémů, za což si zaslouží uznání skvělý pořadatelský tým RSK OSŽ Praha.
Vyhlášení vítězů druhého dne závodů bylo provedeno přímo v areálu závodiště, přičemž byli medailemi a věcnými cenami odměněni i celkoví vítězové mistrovství (po součtu časů z jednotlivých závodů). O tom, kteří závodníci budou nominováni na USIC v Kazachstánu, bude rozhodnuto po dopočítání celkových výsledků a komplexním zhodnocení závodů.
Po ukončení mistrovství uvolnili závodníci hotel pro účastníky mistrovství ČR železničářů ve sjezdovém lyžování, které proběhlo pod taktovkou stejných organizátorů v následujících třech dnech v lyžařském sjezdovém areálu v nedalekých Příchovicích.
Ředitelkou mistrovství v běhu na lyžích byla místopředsedkyně OSŽ Bc. Renata Dousková, čestným ředitelem Ing. Josef Kalivoda, ředitel SŽDC - OŘ Ústí nad Labem, technickým ředitelem Zdeněk Hamala, člen Ústřední sportovní komise OSŽ, hlavním rozhodčím Ing. Martin Neumaier, velitelem trati Ladislav Kolský a organizačními pracovníky Stanislav Nosek, předseda RSK OSŽ Praha, Pavel Piskoř a Jiří Vrážel, členové RSK OSŽ Praha. Díky za hladký průběh závodů pak patří všem, kteří se na jeho přípravě a konání podíleli. Zpestřením závodů byl jejich dlouholetý účastník a dnes již legenda Jozef Šuster (důchodce ČD Cargo 2017), který neustále hýřil dobrou náladou a pořídil také bohatý fotografický materiál, který je možno si volně stáhnout na adrese www.zonerama.com/Tulák Šanta Laba.
Miroslav Čáslavský

Výsledky:
Běh na 15 km muži volnou technikou (kategorie A – do 40 let):
1) Luboš Verner, ČD Cargo, PJ Ústí nad Labem
2) Jan Nádvorník, OŘ Ústí nad Labem
3) Martin Blecha, OŘ Brno

Kategorie B – 40 let a výše)
1) Martin Vacek, DKV Česká Třebová
2) Zbigniev Kawulok, SŽDC, OŘ Ostrava
3) Daniel Kouřil, SŽDC, HZS Česká Třebová

Běh na 10 km volnou technikou, ženy (bez rozdílu věku):
1) Květa Volkmanová, ZAP Brno
2) Barbora Muchová, ZAP Olomouc
3) Eva Marková, OPT Olomouc

Štafety dvojic 2x3 km
1) Miroslav Hnát (PJ Praha), Lubomír Čapek (CD Cargo, PJ Ústí nad Labem)
2) Jiří Cibulka (OŘ Hradec Králové, HZS), Aleš Palko (GŘ ČD)
3) Vavřinec Fójcik (SŽDC OŘ Ostrava), Daniel Kouřil (SŽDC, HZS Česká Třebová)

Běh na 15 km muži klasickou technikou (kategorie A)
1) Luboš Verner, ČD Cargo, PJ Ústí nad Labem
2) Jan Nádvorník, OŘ Ústí nad Labem
3) Martin Blecha, OŘ Brno

Kategorie B
1) Martin Vacek, DKV Česká Třebová
2) Zbigniev Kawulok, SŽDC, OŘ Ostrava
3) Lubomír Čapek (CD Cargo, PJ Ústí nad Labem)

Ženy – běh na 10 km volnou technikou
1) Květa Volkmanová, ZAP Brno
2) Barbora Muchová, ZAP Olomouc
3) Gabriela Lipnická, OŘ Hradec Králové
-čas-
 

Právě přítomno: 256 hostů a žádný gestor