Ve dnech 1. a 2. února se na obou školeních sešla necelá stovka posluchačů, kdy nejdelší část výkladu „táhl“ předseda OSŽ Mgr. Martin Malý. V Praze v domě OSŽ Bohemika 1. 2. byl výkladu PKS přítomen personální ředitel SŽDC Ing. Pavel Koucký a systémová specialistka GŘ SŽDC Michaela Srněnská, která vizuálně představila personální portál STKR a způsob evidence sportovních a kulturních akcí zadávaných tzv. garanty akcí na OJ, financovaných z prostředků FKSP, do tohoto systému. V Pardubicích totéž téma demonstroval Bc. Martin Melín. Oba přednášející pomocí projekce ukázali na jednotlivých krocích, jak vyplnit jednotlivé položky zadávaných údajů do systému, jakým způsobem se provádí vyúčtování akcí a množství dalších povinných údajů. Hlavně pak zodpověděli řadu konkrétních dotazů.

Přestože výklad byl srozumitelný, mnozí z účastníků se vyjádřili, že zadávání je poměrně zdlouhavé, protože je nutné vyplnit řadu kolonek a pro některé pořádající ZO v OJ to bude příliš složité a raději nebudou nic pořádat. Zejména proto, že někteří z organizátorů v početně malých ZO nemají přístup ke služebnímu počítači, někteří jej nemají ani doma. Od dubna má být umožněno přihlásit se na avizovanou kulturní nebo sportovní plánovanou akci přes STKR i z domácího počítače všem zaměstnancům a zájemcům z příslušného OŘ či jiné OJ SŽDC, ale pokud člověk osobní počítač nemá, pak samozřejmě nemá možnost přihlásit se do tohoto systému.

Na začátku obou školení měl hlavní slovo předseda OSŽ, který vysvětlil, jak se jednání o PKS vyvíjela v čase, jaké jsou hlavní změny v nové PKS, hovořil i o jednáních, která se vedla k jízdním výhodám zaměstnanců, důchodců a rodinných příslušníků a obsahu informace Českých drah, která se týká zaměstnaneckého jízdného, prolongace a ceny IN Karty. Hovořil i o tzv. komerčních vlacích a možnosti zaměstnance zvolit si k IN Kartě, zda tam síťovou aplikaci na používání komerčních vlaků a lanovky chce mít, nebo ne, komu zaměstnavatel tento „benefit“ bude hradit, a komu ne. Tady Martin Malý poznamenal, že „jde o to nepřipustit situaci, aby člověk, který přijde na pokladnu ČD prolongovat na rok 2018, ještě nevěděl, co vyžaduje. Jestli má zájem získat síťový příplatek na komerční vlaky a lanovku, je nutné vědět a dohodnout se zaměstnavatelem předem, při úhradě prolongace režijky u pokladní přepážky už by nebyl čas na vysvětlování.“

Ing Koucký v Praze hovořil o příloze PKS č. 5, který se týká náborového příspěvku spojeného se závazkem setrvat v novém zaměstnání po dobu nejméně pěti let, změnách v kapitole odstupného, zásadách v zadávání kulturních a sportovních akcí v OJ pomocí personálního portálu STKR, důvodu jeho zavádění, který by měl být pomocí pro účastníky, zabezpečení serveru a přístupu k němu „z venku“. V Praze se více diskutovalo o dosaženém mzdovém nárůstu v PKS, procentech navýšení v jednotlivých mzdových tarifech při započtení nově zavedeného osobního příplatku. Závěr na obou školeních patřil zaměstnancům odborných oddělení ESO OSŽ. Mikuláš Hubicsák hovořil o pomoci smluvních advokátů v soudních jednáních, Řádu právní pomoci, krizové lince, která je dostupná 24 hodin denně, jde o prvotní pomoc účastníkům na nehodových událostech. Informoval o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu povolání, na co se vztahuje a opět zodpověděl řadu dotazů. Luděk Šebrle mluvil o Podpůrném fondu, jeho čerpání v průběhu let 2011-17, kdy v posledním roce byla poskytnuta pomoc ve výši 625 tisíc korun. Bc. Alena Šimáčková v Praze hovořila o jízdních výhodách, kdy do května 2018 platí podmínky z roku 2017 a mimo jiné i o tom, jakou jednorázovou částku by měl platit držitel režijky bez síťové aplikace na komerční vlaky a lanovku (125 Kč za všechny jízdy do 24 h následujícího dne od zakoupení příplatku) při jejich použití. Na obou školeních pak nezazněl žádný výraznější kritický hlas, který by nesouhlasil s uzavřenou PKS SŽDC na roky 2018-2019.

Miroslav Gloss
 

Právě přítomno: 346 hostů a žádný gestor