Ve čtvrtek 28. června 2018 vyrazil v 10.10 h z pražského Masarykova nádraží na svou neopakovatelnou jízdu po České a Slovenské republice speciální „Prezidentský vlak“, který Národní technické muzeum připravilo ve spolupráci s Českými drahami, národním dopravcem, a se Železnicemi Slovenské republiky. Historický vlak je složen ze salonních a historických železničních vozů, které v různých etapách sloužily československým prezidentům. Zprovozněním historického „Prezidentského vlaku“ se tak Národní technické muzeum (NTM) a České dráhy připojují k oslavám 100. výročí založení Československé republiky.

Ve sbírce NTM i ve vozovém parku Českých drah je dochováno celkem pět železničních salónních vozů, které v různých etapách sloužily československým prezidentům pro jejich jízdy po republice i do zahraničí. Z této pětice salónních vozů jsou tři provozuschopné. Souprava „Prezidentského vlaku“, vedená parní lokomotivou 464.202 „Rosnička“, je složena ze salónního vozu T. G. Masaryka (Aza 1-0080, v květnu 1945 se tímto vozem vracel do Prahy prezident Beneš s chotí) z roku 1930, salónního vozu Františka Ferdinanda d‘Este z roku 1909 (Aza 1-0086), používaného i československými prezidenty, i ze salónního vozu Salon 001, vyrobeného pro československé prezidenty v roce 1968 (v říjnu 1968 cestoval tímto vozem z Bratislavy do Prahy na oslavy 50. výročí založení republiky a ustavení federace prezident Ludvík Svoboda).

Připojen je také vůz Ca 4-5086 z roku 1931 s celokovovou skříní, dokládající snahy o zrychlování železniční dopravy na meziválečných ČSD. „Jde o výrobek Ringhofferovy továrny, který byl v roce 1969 stažen z normálního provozu a předělán na vůz stavebního vlaku. Tento vůz jsme získali před několika málo lety do sbírek a v letošním roce se nám ho podařilo poměrně velkým nákladem zrekonstruovat do původního stavu,“ uvedl generální ředitel NTM Karel Ksandr s tím, že k velkému překvapení odborníků i jeho samotného se podařilo dohledat fotografickou dokumentaci z jízdy prezidenta Edvarda Beneše tímto vozem 16. 5. 1945 z Blanska do Prahy. „Je všeobecně známo, že Edvard Beneš cestoval z Košic nejprve do Brna, kde pobyl několik dní, protože se čekalo, až situace v Praze bude dostatečně bezpečná, a protože trať mezi Brnem a Blanskem nebyla průjezdná, vlak na něj proto čekal až v Blansku,“ dodal.

Právě v tomto voze (jehož interiér bude společně se salónním vozem z roku 1968 zpřístupněn veřejnosti) umístěna výstava prezentující cestování československých prezidentů po železnici. „Snažili jsme se výstavou zachytit to, co ty vagony zažily během své historie,“ řekl dále Karel Ksandr. Návštěvníci se tak například dozví, že nejstarší salónní vůz z roku 1909 byl používaný i v éře Emila Háchy. „Dokonce máme zdokumentovanou jeho cestu na Slovensko v lednu 1939. Je zajímavé, že stejným vlakem s ním cestoval i pozdější první slovenský prezident Tiso,“ doplnil Karel Ksandr.

„Prezidentský vlak“ bude prezentován veřejnosti v České republice i na Slovensku od konce června do počátku září 2018. Souprava zavítá do Brna (kde bude vystavena 29. 6. až 2. 7. v areálu brněnského výstaviště), Bratislavy (4. 7. Muzeum dopravy), Nitry (6. 7. vlakové nádraží), Zvolena (8. 7. vlakové nádraží), Lučence (9. 7. vlakové nádraží), Žiliny (11. 7. vlakové nádraží) a Košic (13. 7. vlakové nádraží), dále pak zavítá do Zlína (16. až 17. 7., Zlín střed), Olomouce (19. až 20. 7., hlavní nádraží), Pardu­bic (22. až 23. 7. hlavní nádraží), Plzně (7. až 8. 8., Plzeň-Jižní Předměstí), Plas (10. až 12. 8., vlakové nádraží), Lužné u Rakovníka (14. až 19. 8., ČD Muzeum) a Chomutova (21. až 26. 8., Železniční depozitář NTM). Svoje putování po síti bý­va­lých ČSD zakončí v areálu historického depa a dílen na Masarykově nádraží v Praze v pros­to­rách plá­no­vaného Muzea železnice a elek­t­rotechniky Národního technického muzea (28. 8. až 2. 9. 2018).

Veřejnosti budou určeny prohlídky během pobytu vlaku na nádražích, případně dalších místech (např. v areálu brněnského výstaviště, depozitáři NTM v Chomutově apod.). Přesuny vlaku mezi jednotlivými zastávkami budou neveřejné, na jízdy proto nebude možné zakoupit jízdenky.

Michael Mareš