O víkendu 13. a 14. července se v Suchdole nad Odrou ve Slezsku rozhodovalo o nejlepších železničářských cyklistech, kteří pojedou v listopadu do Indie na mezinárodní závody USIC. Nominace probíhala v rámci mistrovství Svazu amatérských cyklistů (SAC) pro rok 2018, v němž jako samostatná kategorie byla kategorie „Železničáři“. Na startu železničářského mistrovství (které organizačně zajišťovalo Mezinárodní oddělení OSŽ – Ústředí a Regionální sportovní komise Praha) stanulo celkem 24 závodníků (včetně jediné ženy) ve všech věkových kategoriích. Celkem se závodů SAC zúčastnilo více než 200 závodníků.

Ředitelkou železničářského mistrovství byla tajemnice PV OSŽ ČD Cargo Marta Urbancová, sportovním ředitelem Ondřej Šmehlík, vedoucí MO OSŽ, přítomna byla i vedoucí kanceláře předsedy OSŽ Helena Romanova. Péči o závodníky zajišťovali členové RSK OSŽ Praha pod vedením Stanislava Noska.
První den byla na pořadu závodů časovka jednotlivců na 19,8 km, kde v železničářské kategorii byl nejrychlejší nestárnoucí Jan Valeš z České Lípy. V neděli proběhl hlavní závod na 83,5 km, který se uskutečnil na okruhu mezi Suchdolem nad Odrou a Odrami s cílem v obci Pohoř, kde výškový rozdíl činil 282 metrů, přičemž na trati byla dvě mimořádně těžká stoupání. Po ujetí tří těchto velice náročných okruhů dojel do cíle ze železničářů jako první Tomáš Pataki (ČD, DKV Brno).
Všichni závodníci dali do soutěže všechny své síly, motivace na USIC byla mimořádně lákavá. V cíli (v obci Pohoř) byli vítězové závodů (časovky i hlavního závodu) odměněni medailemi a věcnými cenami, které předali Marta Urbancová, Helena Romanova a Ondřej Šmehlík.
Po součtu časů z obou závodů (časovka a hlavní závod) oznámil Ondřej Šmehlík nominanty na USIC v Indii. Stali se jimi Radek Kalita, Daniel Kouřil, Josef Marek, Tomáš Pataki, Jan Valeš a Leoš Zíta. Tito závodníci budou ve dnech 12. – 16. listopadu 2018 reprezentovat české železničáře na mistrovství USIC ve městě Bikaner na okraji indické pouště.
Nominační závody se jely v podhůří Oderských vrchů, v Moravské bráně, s výhledem na hřeben Beskyd. Počasí první den přineslo dešťovou přeháňku, druhý den se závod jel v úmorném vedru a v silném protivětru. Cíl byl nad obcí Pohoř, v blízkosti 17metrové rozhledny Olšová. Organizace závodů jak ze strany hlavního pořadatele (Cyklistický klub Suchdol nad Odrou), tak OSŽ ve spolupráci s ČD, ČD Cargo a SŽDC (s příspěvky ze sociálního fondu a FKSP) byla bezchybná, o závodníky bylo postaráno po všech stránkách.
Miroslav Čáslavský

Výsledky závodů podle kategorií:
V časovce na 19,8 km dojeli závodníci v tomto pořadí:

Kategorie do 40 let :

1. místo – Josef Marek (SŽDC, OŘ Plzeň)
2. místo – Tomáš Pataki (ČD, DKV Brno)
3. místo – Luboš Verner (ČD Cargo, PJ Ústí nad Labem)


Kategorie nad 40 let:
1. místo - Jan Valeš (SŽDC, OŘ Hradec Králové)
2. místo – Daniel Kouřil (SŽDC, HZS Česká Třebová)
3. místo – Radek Kalita (ČD, DKV Praha)

Výsledky silničního závodu jednotlivců na 83,5 km byly následující:
Kategorie do 40 let:
1. místo – Tomáš Pataki (ČD, DKV Brno)
2. místo – Josef Marek (SŽDC, OŘ Plzeň)
3. místo – Luboš Verner (ČD Cargo, PJ Ústí nad Labem)


Kategorie nad 40 let:
1.místo – Daniel Kouřil (SŽDC ,HZS Č.Třebová)
2.místo – Leoš Zíta (SŽDC, SŽG Praha)
3.místo – Radek Kalita (ČD a.s., DKV Praha)

V kategorii žen se v železničářské kategorii prezentovala pouze jedna závodnice, Pavlína Plchová (rodinný příslušník).