V Modřicích (trať Brno – Břeclav) byla v pátek 10. srpna slavnostně dána do užívání opravená budova zdejšího nádraží. Budova byla v době, kdy ji SŽDC přebíralo od Českých drah v nedobrém stavu, stávala se cílem bezdomovců a na cestující veřejnost působila nedobrým dojmem. Za devět měsíců opravných prací však nádraží získalo zcela jiný vzhled. Starou páleno krytinu (bobrovku) nahradila nová, z glazované keramiky, opraven byl i krov a stropní konstrukce byla zateplena. Budova byla opatřena novou hromosvodovou soustavou, celkovou výměnou prošly klempířské prvky, okapy a svody. Vyměněny byly dveře, okna, dlažba a opravena byla i omítka, která získala zářivě žlutý nátěr. Stavební práce na opravě budovy si vyžádaly částku přibližně 5,5 milionu korun.

Slavnostnímu předání symbolického klíče od budovy starostovi Modřic byl přítomen generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda, jeho náměstek pro správu majetku Tomáš Drmola, pozvání přijal i brněnský primátor Petr Vokřál a další hosté. „O železnici stoupá zájem z řad cestující veřejnosti a nádraží jsou jakousi vstupní branou na ni. Proto je třeba o ně pečovat a udržovat je v hezkém stavu,“ řekl při slavnostním přestřižení pásky Jiří Svoboda. Starosta obce Josef Šiška poté prohlásil, že město Modřice bude pečovat o vzhled přednádražních prostor a zvýší ostrahu nad nádražím ze strany Městské policie, aby zabránilo zejména útokům sprejerů. „Nebude to snadné, ale uděláme pro to maximum,“ slíbil Šiška. Rovněž brněnský primátor vyjádřil uspokojení nad vykonanou přestavbou modřického nádraží. „Do Modřic zajíždí celá řada občanů z Brna za prací a mnozí z nich využívají vlak. Hezké nádraží je k cestě vlakem určitě povzbudí,“ pochválil stavbu Petr Vokřál. „Brno je v současné době doslova ucpané auty a tak železnice je vítanou alternativou ke zlepšení dopravní obslužnosti,“ dodal.
Jak v souvislosti s předáním opraveného nádraží poznamenal Tomáš Drmola, modřické nádraží je v pořadí 34. opraveným nádražím v roce 2018, přičemž celkem jich bude letos veřejnosti předáno do užívání 58. Další na řadě, kde SŽDC provedla opravy, je nádraží v Děčíně a v Sokolově, které budou dokončeny v srpnu, resp. v září. Na Moravě jsou před dokončením práce na opravách nádraží v Kuřimi a přestavuje se rovněž budova nádraží v Břeclavi, které získá zčásti svoji historickou podobu.
Miroslav Čáslavský