Brněnské hlavní nádraží probíhá v těchto dnech, týdnech a měsících rozsáhlými opravami dvou mostů na modřickém zhlaví stanice. Opravy obou památkově chráněných mostů zahrnují rekonstrukci ocelových konstrukcí, sanaci spodních staveb, odvodnění, očištění, případně výměna kamenných kvádrů a další doprovodné práce. Celkové náklady na opravu těchto mostů vyčíslila SŽDC na 343 milionů korun. Souběžně s tím probíhají i opravy 5. a 6. nástupiště (směr Brno Horní Heršpice, Zastávka u Brna a Moravské Bránice - na snímku), koleje u nástupišť jsou vytrhané, dlažba nástupišť rozbitá, všude vládne pracovní ruch stavebních strojů. Na konci roku nastane v Brně další etapa výluk z důvodu rekonstrukce zastaralého a dosluhujícího zabezpečovacího zařízení.

Opravy mostů a přilehlých nástupišť s sebou nesou určitá omezení pro cestující, náhradní autobusovou dopravu, zpoždění a další nepříjemnosti, mimo jiné také přemístění části dopravy na brněnské dolní nádraží, kde bylo nutno rovněž investovat do jeho vybavení. Cestující vnímají určitý chaos, zdá se, s určitým pochopením, ozývají se však i kritické hlasy: proč se vynakládají stamilionové investice do nádraží, jehož osud je nejistý a které by mělo být zrušeno a nahrazeno novým nádražím na zcela jiném místě?
Podle slov generálního ředitele SŽDC Jiřího Svobody však není možno opravy na brněnském hlavním nádraží možné odkládat. „I v případě, že by se začalo stavět nové nádraží, bude jeho uvedení do provozu trvat nejméně deset let. A s opravami téměř havarijního stavu brněnského nádraží není možno tak dlouho čekat,“ vysvětluje Jiří Svoboda. Jak dále dodává, stále není definitivně rozhodnuto, zda nové nádraží bude stát na jiném místě než současné, či zda se začne se zásadní rekonstrukcí nádraží současného, ve středu města. „Vláda vzala rozhodnutí o výstavbě nového nádraží na vědomí, to však neznamená, že tím stavbu tohoto nádraží nařídila. O tom se zřejmě ještě povedou další politická jednání,“ poznamenává Svoboda.
O přesunu nádraží ve variantě Řeka rozhodli brněnští zastupitelé na konci února a souhlasí s ním i vedení Jihomoravského kraje. Stále však existuje silná opozice, která mimo jiné poukazuje mimo jiné také na skutečnost, že není vyřešena přeprava cestujících z odlehlého hlavního nádraží do centra města, která měla být zajištěna podzemní dráhou. Na její výstavbu však nejsou v rozpočtu města ani kraje potřebné finanční prostředky a nepočítá s ní ani vláda.
Miroslav Čáslavský