Začátkem srpna probíhala v Nymburku demolice lávky pro pěší přes řeku Labe, která byla z důvodu havarijního stavu od 13. prosince 2017 uzavřena. Při demolici lávky stavební firmou se lávka zřítila do Labe již po přestřižení čtvrtiny nosných lan a musela být z vody vytahována za pomoci tanků z HZS SŽDC. Na vytažení zřícené lávky se podíleli členové Hasičské záchranné služby SŽDC z jednotek požární ochrany (JPO) Nymburk, Přerov, České Budějovice a Havlíčkův Brod. Poslední tři zmíněné jednotky mají ve svém vybavení vyprošťovací tanky, bez nichž by vytažení lávky nebylo možné.

„Akce byla po organizační stránce velice dobře připravena, takže všechno šlo hladce a bez problémů,“ vzpomíná na průběh prací řidič jednoho z tanků, Marcel Bortl z JPO Přerov. Jak dále dodává, práce probíhaly v tehdejších krutých vedrech, což kladlo zvýšené nároky na posádky tanků a jejich častější střídání. „Osádka každého tanku se skládá z řidiče, obsluhy navijáku a jeřábu,“ popisuje složení osádky vyprošťovacích tanků Marcel Bortl. Každý tank váží 45 tun a může utáhnout přes dvě kladky až 90 tun zátěže. Pro práce byly povolány tři tanky, dva měly tahat a jeden měl být záložní, jak se však ukázalo, dva tanky na hmotnost lávky a strmý břeh nestačily, a proto byl nasazen i tank třetí - záložní. Teprve potom se podařilo lávku z Labe vytáhnout. Lávka vážila zhruba 240 tun a byla 100 metrů dlouhá, proto bylo nutno ji vytahovat po částech. Tanky byly jedinou možností, jak lávku z vody vytáhnout.
Práce musely být provedeny tak, aby nebyl zničen chodník, vozovka a inženýrské sítě pod nimi. Proto byly na místo prací nejprve navezeny tuny písku a klády, po nichž klouzalo vytahovací lano. „Díky tomu probíhaly práce hladce a bez zbytečného zdržení,“ dodává Bortl. Práce byly ztíženy také tím, že lávka byla vytahována do strmého břehu a byla proto nutná maximální souhra všech zúčastněných. Hasiči SŽDC však prokázali, že jsou mistři svého oboru a zvládli mnohdy téměř chirurgicky nutnou přesnost.
Po třech dnech byly práce ukončeny, tanky se na podvalnících vrátily po silnici do svých domovských jednotek a lodní doprava po Labi mohla být obnovena.
Miroslav Čáslavský