Současná kamenná výpravní budova železniční stanice Děčín pochází z roku 1865, kdy nahradila dočasnou dřevěnou budovu z roku 1850 na trati Praha – Drážďany. Budova dlouhá léta chátrala, prováděny byly jen ty nejnutnější opravy, a teprve v letech 1996 – 2004 prošla důkladnou rekonstrukcí i s přilehlým kolejištěm a stala se součástí I. tranzitního koridoru. Na jaře roku 2018 byly v budově zahájeny rekonstrukční práce jejího severního křídla (na snímku vlevo), které vyvrcholily 11. září. V ten den byly opravené prostory slavnostně předány Policii ČR, která zde zřídila oddělení hlídkové služby.

Čtyři měsíce trvající práce na památkově chráněném objektu (kulturní památka) prováděla firma DELTAXX, náklady na opravy přesáhly částku dva miliony korun. Po dokončení prací se do opravených prostor mohla přestěhovat z nevyhovujících prostor v centru města Policie ČR, která zde již dříve sídlila. „Od umístění služebny Policie ČR do výpravní budovy železniční stanice si slibujeme, že železniční stanice a její okolí se stanou bezpečnější jak pro cestující, tak pro občany a návštěvníky města Děčín,“ zhodnotil tento krok náměstek generálního ředitele SŽDC pro správu majetku Tomáš Drmola.
Předmětem prací v současné době bylo především zabezpečení vymezených vnitřních prostor a sociálních zařízení, a to současně s navýšením jejich stávajících kapacit. Oprava dílčí části interiéru pro služebnu Policie ČR zahrnovala výměnu vyžilých podlahových krytin včetně obvodových, přechodových a ukončovacích lišt, výměnu sanitární techniky a některých otopných těles ve druhém podlaží. Dále se provedly úpravy vnitřních rozvodů topení, vodovodu, kanalizace a elektroinstalace a také kompletní výmalba stěn a stropů.
V děčínské výpravní budově sídlí již od konce minulého roku informační centrum města, stanice zároveň nese oficiální označení Nádraží národního parku České Švýcarsko. Díky spolupráci SŽDC s Policií ČR a jejího přemístění do objektu nádraží se podařilo naplnit výpravní budovu železniční stanice téměř na 100 procent. „Z pohledu SŽDC jako správce objektu tak došlo k optimálnímu využití objektu v kombinaci služeb pro cestující, poskytování informací návštěvníkům města, administrativního zázemí zaměstnanců železnice, komerčních doplňkových služeb pro cestující a přítomnosti bezpečnostních složek státu,“ konstatuje Tomáš Drmola.
Miroslav Čáslavský
S využitím tiskové zprávy SŽDC

Právě přítomno: 379 hostů a žádný gestor