Od úterý 18. 9. do pátku 21. 9. 2018 se na berlínském výstavišti Messe Berlin koná mezinárodní veletrh dopravních technologií - InnoTrans 2018, představí se na něm více než 150 kolejových vozidel a prezentovat se zde bude více než tři tisíce vystavovatelů z 61 zemí světa. V rámci letošního 12. Mezinárodního veletrhu dopravních technologií, který se v Berlíně koná vždy jednou za dva roky, bude představeno více než 400 inovací. Již více než dvacet let si vždy na podzim dávají v Berlíně dostaveníčko přední světoví výrobci, aby zde veřejnosti představili novinky z oboru kolejových vozidel a železničního průmyslu. To se pochopitelně odráží jak v rostoucím zájmu veřejnosti, tak i ve stále se zvyšujícím zájmu o výstavní plochu. Výstavní areál už dávno nestačí.

V záplavě exponátů mě osobně překvapila italská moderní patrová jednotka Hitachi s dobíjejícími stojany na elektrokola, ostatně zásuvky na elektrokola měly i jiné jednotky (například rakouská Cityjet od Bombardieru).

Z České republiky vystavuje například Škoda Transportation, ta představila část budoucí jednotky pro bavorské regionální dráhy (München – Nürnberg – Express): konkrétně lokomotivu 102 006 a k tomu tři vozy z šestivozové soupravy pro bavorské regionální dráhy; na rozdíl od veletrhu v roce 2016 Škoda Transportation už představila i řídicí vůz. Všech šest jednotek má údajně spatřit světlo světa příští rok v létě.

Českotřebovská společnost CZ LOKO se prezentovala lokomotivou řady 744 a připomínkou, že už vyrobila tisícovku lokomotiv (kolejových vozidel).Divácky přitažlivý byl i zásah bezpečnostní služby DB proti sprejerům, byť nechyběly úsměvy na rtech, zásah vypadal reálně. Už první den (18. 9. 2018) praskal výstavní areál ve švech. Davy lidí proudily po celý den od linek S-bahnu Messe Süd na výstaviště, během následujících čtyř dnů by podle organizátorů mělo berlínské výstaviště navštívit přes 130 000 odborných návštěvníků, tedy zase o něco více než před dvěma lety.

Michael Mareš
 

Právě přítomno: 181 hostů a žádný gestor