V kolejišti Odstavného nádraží jih (ONJ) Praha se ozývá ohlušující výbuch. Pak je chvíli ticho a nato se ozývá hlasitý nářek, sténání a volání o pomoc. Bezprostředně poté se rozezvučí telefon na stole operátorky Integrovaného záchranného systému (IZS) v Praze. „Na odstavném nádraží v Praze došlo k výbuchu propanbutanové láhve v jídelním voze, jsou zde zranění, možná i mrtví, vůz je v plamenech,“ volá vzrušený hlas z místa nehody na telefonní číslo 112. Operátorka si ověřuje číslo volajícího a vysílá na místo události všechny složky IZS – hasiče, policisty a zdravotníky. Jen pár minut poté se k místu neštěstí blíží vozy Hasičské záchranné služby (HZS) SŽDC, policejní vozy i vozy záchranářů. Takto vypadal začátek taktického cvičení „Vlak 2018“, organizovaný HZS SŽDC ve středu 3. října 2018 na ONJ Praha.

„Smyslem podobných cvičení je navodit modelovou situaci a následně při cvičném zásahu odhalit chyby a nedostatky, kterých se pak můžeme vyvarovat při ostrých zásazích,“ vysvětluje ředitel HZS SŽDC David Soukup. Cílem tohoto taktického cvičení bylo prověření a součinnost složek IZS a dalších subjektů, podílejících se na provádění záchranných a likvidačních prací bezprostředně po nahlášení železničního neštěstí.
Hasiči vyskakují z vozu a vnikají do poškozeného vozu, kde sténají reálně namaskovaní figuranti. Mnohým teče „krev“ po těle, simulují zlomené nohy, četné pohmožděniny a tržné rány, mnozí jsou v šoku a rozbíhají se po kolejišti. Tři z figurantů jsou „mrtví“. Děsivý pohled. Hasiči ohledávají místo nehody a poskytují první pomoc, jejich druzi pak zkratují trakční vedení (hasiči SŽDC k tomu mají potřebné školení a oprávnění). Mezitím již přijely i vozy Záchranné služby, policisté a další vozy Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy a z Kralup. Cvičení se aktivně účastní i Asociace dobrovolných záchranářů České republiky. Záchranná akce „Vlak 2018“ byla připravena pro zhruba 60 záchranářů, kteří se starali o pět desítek figurantů z řad studentů, kteří simulovali zranění s různým rozsahem.
Hasiči vysklívají okna doutnajícího vozu, přistavují k nim žebříky a po nich snášejí ve speciálních nosítkách „zraněné“ figuranty. Zabalují je do hliníkových fólií, chránících před chladem, a přenášejí je na speciální vozík, s nímž po kolejích odjíždějí k místu, kde čekají sanitky, které se přímo k místu neštěstí nemohly pro neschůdný terén dostat. Tam je ošetřují zdravotníci a převážejí do nemocnic – vše samozřejmě simulovaně, nicméně naprosto věrohodně. Právě rychlá pomoc, roztřídění zraněných a jejich evakuace byly hlavním bodem cvičení. Velitel zásahu koordinuje práci všech složek IZS, takže vše probíhá bez komplikací.
Zhruba po padesáti minutách zásah končí, hasiči kontrolují zničený železniční vůz, který si následně mohou prohlédnout přítomní novináři, pro něž bylo cvičení rovněž velkým zážitkem. Závěr cvičení probíhá v prostoru HZS SŽDC v Praze ONJ, kde je provedeno jeho vyhodnocení, které bude následně protokolárně zpracováno a získané poznatky budou sloužit k optimalizaci jednotlivých činností. To může významně pomoci při skutečném zásahu, kdy se již nebude jednat o zranění simulovaná, ale o skutečnou záchranu lidských životů.
Miroslav Čáslavský
S využitím tiskové zprávy SŽDC