Tato informace spolu s mnoha dalšími zazněla na tiskové konferenci k novému jízdnímu řádu ČD, kterou v Praze na Masarykově nádraží dne 21. listopadu společně pořádali zástupci Prahy a Středočeského kraje, jmenovitě Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy pro dopravu, František Petrtýl, radní Středočeského kraje, Petr Tomčík, ředitel společnosti Ropid, která organizuje městskou dopravu v metropoli, Martin Jareš, zástupce ředitele Integrované dopravy Středočeského kraje, a Jakub Goliáš, ředitel Regionálního obchodního centra ČD pro Prahu a Středočeský kraj.

Na zajištění dopravní obslužnosti v Praze a Středočeském kraji se podílejí tři železniční dopravci – České dráhy (které jsou majoritní), KŽC Doprava a Arriva. Vzhledem k větší poptávce po železniční dopravě ujedou od nového jízdního řádu vlaky v Praze o 8 % více a ve Středočeském kraji o 4,8 % více kilometrů ve srovnání se současným jízdním řádem.

Cestující čeká od 9. 12. 2018, kdy začne platit nový jízdní řád, množství novinek. Tak například na trati z Prahy do Benešova a do Kutné Hory vyjedou další spěšné vlaky, které doplní rychlíky. Budou jezdit ve špičkách pracovních dní. Například z Kutné Hory do Prahy bude možno dojet již za 55 minut, z Benešova do Prahy za 54 minut. Velkou novinkou je prodloužení tzv. městské linky S49 (provozovat ji bude Arriva) z Roztok u Prahy až do Prahy-Hostivaře. Interval ve špičce zde bude 30 minut. Na frekventované trati z Prahy do Říčan bude během celého dne zkrácen interval na 15 minut. Více regionálních vlaků bude vypraveno do Sedlčan, Zbraslavic nebo Třemošnice. Nový vlak pojede ráno z Mníšku pod Brdy do Prahy i z Čerčan přes Týnec nad Sázavou a Davli do Prahy. Nový noční spoj bude na lince Beroun – Rudná u Prahy – Praha a Praha – Beroun a Praha – Milovice. Jak novináře ujistili zástupci Prahy a Středočeského kraje, změny byly vedeny snahou zkvalitnit cestujícím dopravu na nejvytíženějších tratích a také dosáhnout lepší provázanosti s dálkovou dopravou.

Zdeňka Sládková