Plzeňský kraj je prvním krajem, kterému se podařilo dotáhnout do konce soutěž na železničního dopravce podle nového zákona o veřejných zakázkách. Píše o tom server Zdopravy.cz ze dne 28. 12. 2018. Konkrétně se jedná o provoz osobních vlaků mezi Klatovy a Berounem, který budou od prosince 2020 zajišťovat České dráhy. Žádný jiný dopravce podmínky soutěže nesplnil.

České dráhy vyhrály veřejnou soutěž na provoz s cenou 219,50 Kč za kilometr, přičemž původně nabízely 290 Kč, zatímco kraj požadoval 216 Kč. Díky tomuto zlevnění o cca čtvrtinu z původně nabízené ceny získaly České dráhy patnáctiletou smlouvu, přičemž celková hodnota zakázky dosáhne 3,3 miliardy korun.
O uzavření smlouvy rozhodli plzeňští radní ve čtvrtek 27. prosince poté, co České dráhy v elektronické aukci nabídly v podstatě takovou cenu, jakou kraj požadoval. „Jsme s výsledkem poměrně spokojeni. Díky nasazení úplně nových moderních souprav a zahuštění počtu spojů očekáváme, že do vlaků přilákáme více lidí,“ řekl po schválení smlouvy plzeňský hejtman Josef Bernard. Na trati již dnes jezdí nové osobní soupravy RegioPanter (na snímku v železniční stanci Plzeň hl. n.), pořízené s evropskou dotací.
Na první pohled vysoká cena za kilometr má dva důvody: požadavky na nová vozidla a konstrukci finančního modelu, píše dále server Zdopravy.cz. Kraj požadoval takzvanou brutto smlouvu, kdy veškeré příjmy z jízdného budou jeho, nikoliv i dopravce. „Očekáváme, že tržby z kilometru budou mezi 30 – 60 korunami,“ odhaduje hejtman Josef Bernard. Poprvé kraj objednává i zcela nové vlaky bez evropských dotací, vymínil si ale povinnost pro dopravce o dotace požádat, pokud by se vyskytla nová výzva. To ale není příliš pravděpodobné. České dráhy byly nakonec jediným soutěžícím - RegioJet byl vyřazen pro nesplnění podmínek soutěže. Bernard se už dříve netajil zklamáním nad malým zájmem konkurence Českých drah. Po schválení Radou má být podpis smlouvy už jen víceméně formalitou.
Miroslav Čáslavský, s využitím serveru Zdopravy.cz
 

Právě přítomno: 176 hostů a žádný gestor